Ezért ne váltsd ki a vécépapírt nedves törlőkendővel - figyelmeztet az orvos

Forrás: Shutterstock -
egészség nedves törlőkendő wc
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ugyan a higiéniai kendők vészhelyzetben nagy segítséget nyújthatnak, rendszeres, és leginkább szakszerűtlen használatuk inkább árt, mint használ – állítja egy brit orvos.

A Daily Star által meginterjúvolt végbélsebész, Evan Goldstein szerint az agyonillatosított, kemikáliákkal teli nedves törlőkendők túlzott alkalmazás esetén megboríthatják a végbél nyálkahártyájának, illetve az azt körülvevő bőrterület mikrobiológiai egyensúlyát.

Forrás: Shutterstock

A szakember arra nem tért ki, hogy ha ez a módszer számára nem elfogadható, akkor a székelés utáni szappanos-vizes tisztálkodást is ellenjavallja-e, bár itt valószínűleg azt próbálta hangsúlyozni, hogy ha a törlőkendő hatóanyagai egész nap, öblítés nélkül a bőrön maradnak, az szerinte nem kifejezetten egészséges.

Emellett sokan nemcsak utótisztításra használják a kendőt, hanem a vécépapírt teljesen mellőzve törlik vele tisztára magukat nagydolguk elvégézését követően, majd a hulladékot a toalettbe dobják, ami duguláshoz, illetve a természetes vizek szennyezéséhez vezet.

Goldstein továbbá azzal kapcsolatban is az aggodalmát fejezte ki, hogy egyesek nem törlik szárazra alfelüket a kendőzést követően, hanem azonnal felhúzzák az alsójukat. A nedves közegben a kórokozók könnyebben szaporodnak, ami komoly fertőzéseknek nyithat utat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.