Hetek óta agyhalott lehet a kisfiú, akit szülei mindenáron gépekkel akarnak életben tartani

Forrás: Wikipedia -
agyhalál Tiktok oxigénhiány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 12 éves Archie Battersbee egy tiktokos kihívás következtében került olyan súlyos oxigénhiányos állapotba, hogy kómába esett, és úgy tűnik, már soha nem épül fel. Szülei azonban ezt képtelenek elfogadni.

Archie a TikTokon terjedő „blackout challenge-et" (eszméletvesztés-, vagy ájuláskihívást) követve kötötte el a saját nyakát április 7-én, az anyja, Hollie Dance már csak ájult testére lelt rá a szobájában. A fiút egy londoni kórházba vitték, ám egyetlen pillanatra sem nyerte vissza az eszméletét, orvosai szerint a túl hosszú oxigénhiányos állapot miatt erre már nincs is remény.

Forrás: Wikipedia

A gyermeket azóta gépek tartják életben, mert anyja és apja nem hajlandó beletörődni abba, amit a szakemberek közöltek velük. Szerintük ugyanis Archie-nál beállt az agyhalál, és engedélyt kértek, hogy ezt tesztekkel bizonyíthassák, a szülők azonban arra hivatkozva, hogy ronthatnak a fiuk állapotán, nem járultak hozzá a tesztekhez.

Május 31-én végül sikerült MRI-vizsgálatnak alávetni a kiskorút, mely nem mutatott ki semmilyen agytevékenységet, más leletek alapján pedig kiderült, hogy Archie agyának jelentős területén fedezhető fel szövetelhalás. A tesztek lényegében megerősítették, hogy Archie Battersbee agyhalott.

A szülők ennek ellenére folyamatosan harcolnak a bírósággal, és különböző életpárti szervezetek segítségét kérik, nehogy lekapcsolják az Archie-t életben tartó gépeket. Azt mondják, ők észleltek apró életjeleket a fiukon, de az orvosok nem akarják meghallgatni őket, amikor ezekről beszélnének nekik.

Az apa és az anya az ENSZ Fogyatékkal élő Személyek Jogait védő Bizottságához (UNCRPD) fordult. A szervezet kérvényezte a brit kormánytól, hogy késleltessék Archie kezelésének felfüggesztését, amíg a bizottság alaposan megvizsgálja az ügyet. A tárgyalásokat vezénylő bírónő azonban kiemelte, hogy mivel nincs esély arra, hogy Archie állapota javuljon, a létfenntartó gépek lekapcsolásának halogatása csak azt eredményezné, hogy a fiú életfunkciói előbb-utóbb a mesterséges rásegítés ellenére is leállnának.

A szülők fellebbeztek, de Hyden bíró július 15-én úgy döntött, Archie további kezelése hiábavaló lenne. Hollie Dance és Paul Battersbee azonban nem adták fel. Úgy érzik, a fiuk nem kapott elég időt a gyógyulásra, biztosak benne, ha Archie esélyt kapna rá, felépülne.

Hollie azt mondta, ha minden kötél szakad, szeretné, ha a fia nem egy zajos, kaotikus kórházi osztályon töltené el az utolsó óráit. A kórház azonban, ugyancsak Archie érdekeire hivatkozva ezt a kérést is megtagadta. Az orvosok szerint a fiú ilyen mértékű mozgatása súlyos veszélyekkel járna. A szülők ismét jogi útra terelték az ügyet, és amíg az le nem zárul, a gépek bekapcsolva maradnak – írja a 24.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.