Megúszós kondis kaják kezdőknek: így egész hétre letudhatod a főzést

magazin étkezés konditerem testépítés sport edzés alakformálás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A testépítők körében jól ismert meal prep (meal preparation) kifejezés két szóban leírja azt a hosszadalmasnak tűnő, ám valójában jól szervezhető és praktikus folyamatot, amely során a sportoló akár egész hétre előre készítheti el gondosan kiporciózott fogásait.

Sokan gondolják, hogy a főzés egy fárasztó, rumlis és túlzottan időigényes feladat, ezért inkább készen vásárolják vagy rendelik a napi kajájukat, ám ezzel kapcsolatban több probléma is adódhat, ha rendszeresen edzel.

Egyrészt, ha valóban szigorúan figyeled a bevitt makro- és mikrotápanyagok mennyiségét és arányát, nem biztos, hogy ideális opció az innen-onnan rendelgetés, kivéve, ha célzottan fitneszmenüket kínáló ételszállítót választasz. Másrészt mindig pontosan tudod, hogy abban, amit te készítesz, milyen összetevők szerepelnek. Harmadrészt és nem utolsó sorban sokkal olcsóbban jössz ki, ha veszed a fáradságot és heti 2-3 órát szánsz arra, hogy megfelelő táplálékkal lásd el a testedet, amely egész héten keményen dolgozott a teremben vagy a pályán.

Mealprep-tippek időhiányosoknak és lustáknak

  • Ha még a csapvizet is hajlamos vagy odaégetni, először érdemes főzőtasakos gabonával próbálkoznod. Szerencsére már nemcsak fehér, hanem barnarizst, quinoát, hajdinát, kölest, bulgurt és más egészséges gabonaköreteket is be tudsz szerezni ilyen kiszerelésben.
  • Nem túl környezetbarát megoldás, de ha rohansz és mosogatni sem szeretnél, dobj be egy adag húst, tofut, vagy bármit, amit szeretnél zöldségkörettel egy sütőzacskóba, fűszerezd, önts hozzá egy kis olajat, told be a sütőbe egy tepsiben és hamarosan kész is a teljes értékű főfogás.
  • A smoothie-k alapanyagait felvághatod előre, külön dobozokba, hogy turmixolás előtt már csak a kehelybe kelljen borítani a darabkákat.
  • Gyors, tápláló, mégis könnyű tésztaszószt készíthetsz, ha egy kis vízzel és fűszerekkel leturmixolod a kiválasztott zöldségeket, majd olajon pirított hagymára öntve főzöd a keveréket, amíg kellően besűrűsödik. A hagyma mellett feldobhatod a mártást bármilyen fehérjeforrással.
  • A fagyasztó a sportolók egyik legjobb barátja. Előre elkészített, natúr zabkását, köretet, spenótot, fűszereket, szószokat is kiporciózhatsz kis műanyag edényekbe, ha úgy érzed, hogy nem fogod egyhamar elfogyasztani őket. Így tovább elállnak és igény szerint bármikor kiolvaszthatod őket akár mikróban is.
  • Ha nem szereted a natúr ízvilágú grillezett húsokat vagy azok vega alternatíváit, pácold be a szeleteket előre kedved szerint, majd fedd le őket olívaolajjal! Légmentesen záródó dobozban így akár 1-2 hétig is elállnak, és igény szerint felhasználhatóak.
  • Készíts a kedvenc finomságaiddal megspékelt tojáslepényt egy nagy serpenyőben, majd vágd annyi szeletre, ahány tojást felhasználtál! Így pontosan nyomon tudod követni a fehérjebeviteledet.

Nyitókép: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.