Az Agrárminisztérium idén december 5-18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést. Az 1800 látogatás során a Nébih illetékesei 12 millió forintnyi bírságot szabtak ki, illetve 51,6 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból – ez nagyjából megegyezik hét kifejlett elefánt súlyával.

A feltárt szabálytalanságok miatt a fent említett szankciókon kívül 15 alkalommal figyelmeztették az érintett helyeket, 160 esetben pedig megbírságolták a létesítményeket. 

A Nébih fűszereket, tésztákat, gyümölcsöket, alkoholos italokat és virsliket vizsgált, melyek esetében sokszor higiéniai hiányosságokat tapasztaltak az ellenőrök, összesen 62 esetben.

Forrás: Tuba Zoltán – Origo

A virslik esetében több területen is ellenőrzött a Nébih. Laboratóriumban, logisztikai raktárakban, üzletekben és webáruházakban mérték fel a kínálatot. Azt tapasztalták, hogy a raktárakban, hűtőkamrákban sokszor zsúfoltság, rendezetlenség uralkodott, ám nagyobb problémát nem találtak.

Két webáruház üzemeltetőjével szemben viszont eljárást indítottak, mert a virslik között szerepeltették azokat a termékeket is, amelyek nem felelnek meg a Magyar Élelmiszerkönyvben leírt kritériumnak, ezzel pedig félrevezették a vásárlókat – írja a Blikk.