Itt a rettegett Kraken koronavírus-variáns: ezekkel a tünetekkel támad

Fotó: Szabó Gábor - Origo -
betegség Kraken koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Egyesült Királyságban a koronavírus-járvány hivatalosan több mint egy éve véget ért, de a szakértők egy új mutáció miatt újra riadóztatták a lakosságot, mert úgy vélik, ez a variáns az eddigi legfertőzőképesebb mind közül.

A múlt héten körülbelül 75 000 új fertőzéses esetet jelentettek be a szigetországban, több sajtótermék pedig arról számolt be, hogy a rettegett Kraken – hivatalos nevén XBB.1.5 – a karácsonyi időszak alatt több mint hárommillió embert betegített meg. (A Sanger Intézet szerint ez a vírusvariáns felel az újonnan diagnosztizált fertőzéses esetek több mint 50 százalékáért.)

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Kraken hasonló szimptómákat produkál, mint az omikron, mely az Egyesült Királyságban augusztus óta van jelen. A Zoe Covid nevű weboldal szerint a tünetek közé tartozik az orrfolyás, a fejfájás, a fáradtság, a tüsszögés, valamint a torokfájás is.

Több szakértő is állítja, hogy az XBB.1.5 számos mutációjának köszönhetően könnyebben képes kötődni az emberi test sejtjeihez, mint bármely korábban felfedezett variáns.

A Krakent már 74 országban fedezték fel világszerte: az Egyesült Királyságban, Kínában, Indiában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Pakisztánban is elterjedt – írja a Daily Star.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.