mensturációs applikáció menstruációs zavarok premens2023
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden nő, minden test más, ezért a menstruációs ciklusok is teljesen eltérőek lehetnek. Egyes nők szinte észre sem veszik, hogy éppen „megjött", mások pedig már napokkal előtte szenvednek a PMS tüneteitől. Nem kell belenyugodni abba, hogy a nehéz napok minden hónapból tönkretesznek egy hetet, vannak dolgok, amiket igenis befolyásolhatunk!

Nem feltétlenül kell teletömnünk magunkat a menstruáció idején fájdalomcsillapítókkal ahhoz, hogy működni tudjunk. Gondolkodhatunk hosszú távú megoldásokban is, és ehhez nem kell más, csak elhatározás és kitartás. Étkezéssel, mozgással és különböző praktikákkal sokat javíthatunk a helyzetünkön.

Az vagy, amit megeszel

Az egészségtelen étkezés és a mozgásszegény életmód lassú anyagcseréhez vezet, ez pedig kedvezőtlenül befolyásolhatja a ciklust. Az elhízással kialakuló zsírszövetekben ösztrogén termelődik, és ezek a szövetek képesek is ezt a hormont megkötni. Ha pedig túl sok az ösztrogén, érkezik a fájdalom, a puffadás, a levertség, a havivérzés pedig rendszertelenné vagy nagyon erőssé válhat. A menzeszbarát táplálkozás egyik alappillére a nagyipari tartásból származó állati fehérjék mellőzése. Ezek tele vannak gyógyszermaradványokkal és hormonokkal, amelyek a szervezetbe kerülve kifejtik káros hatásukat.

Forrás: Shutterstock

Elengedhetetlen a sok zöldség, gyümölcs, teljes értékű gabona, dióféle, hüvelyesek és magvak fogyasztása. Kiemelten jótékony hatásúak lehetnek a keresztesvirágúak családjába tartozó zöldségek, például a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó és a káposzta. Ezek indol-3-karbinoltartalmuk révén segítenek kivezetni a feleslegessé vált ösztrogént a szervezetből, emellett gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásuk is van. Fontos a megfelelő ásványianyag- és vitaminbevitel, így magnéziumból, cinkből, rézből, valamint C-, E- és B-vitaminokból mindenképp legyen elegendő a szervezetünkben.

Fogamzásgátlók és hormonok

A hormonális fogamzásgátlók és egyéb hormontartalmú gyógyszerek is zavarokat okozhatnak a ciklusban. Ha nem szedünk ilyeneket, a csapvízből akkor is a szervezetünkbe juthatnak, ennek kiküszöbölésére megoldást jelenthetnek a speciális vízszűrők.

Az élelmiszerekben megtalálható rovarriasztók, gyomirtók, a kozmetikai és háztartási készítményekben alkalmazott vegyszerek is mind károsan befolyásolhatják a ciklust, ezért, ha módunkban áll, érdemes öko- és biotermékeket vásárolni.

Stressz

A stressz korunk egyik legveszélyesebb „betegsége". Rengeteg kárt okoz az egészségnek, a többi között a női hormonrendszert is teljesen felboríthatja. A szervezet jelez, ha túl sok a stressz: a menstruáció rendszertelenné válhat, sőt, ki is maradhat, alvászavarok léphetnek fel, folyton ingerültek és kimerültek lehetünk. Ilyenkor muszáj időt szánni a pihenésre, visszavenni a tempóból, és relaxáló tevékenységeket beépíteni a mindennapokba. Sokat segíthet ilyenkor a sport, ám ha eljött az a pont, akkor ne szégyelljünk segítséget kérni szakképzett terapeutáktól.

Forrás: Shutterstock

Ha figyelünk a testünk jelzéseire, átgondoljuk, hogy az életünk mely területén lehet elakadás, ami a menstruációs kellemetlenségeket okozhatja, segíthetünk magunkon. Mozogjunk rendszeresen, étkezzünk egészségesen, és ha valami tartós stresszt okoz az életünkben, merjünk segítséget kérni!

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

A Premens vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.