Vérzik az orrod? Ezt ne tedd többé ilyen esetben!

Forrás: 123rf.com -
egészség orrvérzés elsősegély
Az orrvérzést gyakran a fej hátrahajtásával próbálják megállítani, azonban az orvosok szerint ez nem a legjobb megoldás a problémára.

Sam Ghali sürgősségi orvos a Twitteren magyarázta el, miért kell más módszert alkalmazni:

Ehelyett az amerikai egészségügyi szakember azt javasolja, döntsük előre a fejünket és szorítsuk össze az orrunkat az ujjainkkal.

Forrás: 123rf.com

Az NHS (National Health Service) hasonló tanácsokat ad honlapján, amely szerint orrvérzés esetén

  • ülj le és döntsd előre a fejed;
  • szorítsd össze az orrodat a cimpák fölött 10-15 percig;
  • lélegezz a szádon keresztül!

Azt is javasolják, hogy egy jégzselét (vagy pl. fagyasztott zöldborsót) helyezzünk az orr tetejére, hogy csökkentsük a véráramlást, bár ennek hatékonyságát nem támasztja alá konkrét bizonyíték.

Az orrvérzés általában nem okoz nagy problémát, de az NHS azt javasolja, hogy kérjünk orvosi segítséget, ha két évnél fiatalabb gyermeknek van orrvérzése, az érintettnek rendszeresen vérzik az orra, vérszegénységre utaló tünetei vannak, vagy vérzékenységben szenved.

Ha az orrvérzés 15 percnél tovább tart, vagy szembetűnően erős, sürgősségi osztályra kell menni. Hányás, gyengeség, szédülés vagy légzési nehézségek esetén is azonnali orvosi ellátásra van szükség – írja a Daily Star.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.