Ez történt a sráccal, aki 11 napig volt ébren

Forrás: Shutterstock -
kísérlet egészség alvás
Az ébren maradás világrekordját akarta megdönteni vele egykorú barátaival 1963-ban a 17 éves Randy Gardner. Az akkori csúcstartó, egy DJ 4 óra híján 11 napot töltött el alvás nélkül.

A fiatalok célja az volt, hogy feltárják az agyuk működésének titkait hosszan tartó pihenés nélkül. A kísérlet során Gardner és társai számos mellékhatást tapasztaltak, beleértve hangulatingadozásokat, koncentrációproblémákat, rövid távú memóriazavarokat és hallucinációkat.

Az ébren töltött 264 óra után Gardner azonnal kórházba került, ahol 14 órát aludt egyhuzamban. Miután állapota nagyjából stabilizálódott, úgy gondolta, hosszú távú következmények nélkül megúszta a kalandot, ám évtizedekig súlyos álmatlanságban szenvedett.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Gardner rekordját a Guinness Rekordok Könyve szerint 1977-ben az angol Maureen Weston döntötte meg, aki 449 órát töltött ébren. Az alvásmegvonás veszélye miatt azonban a Guinness legújabb kiadásai nem tartalmazzák ezt a kategóriát – írja a Velvet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.