Ritka, de halálos húsevő baktérium terjedése miatt figyelmeztetnek

Forrás: Health -
húsevő baktérium melegvíz megbetegedés sós víz fertőzés
Az Amerikai Egyesül Államokban aggódnak a Covid-19 miatt ismét megemelkedett kórházi ápolásra szoruló betegek miatt, közben készülnek a tavalyihoz hasonló, akkor robbanásszerűen érkezett influenzás megbetegedésekre, de ha ez nem lenne elég nekik, most államról államra jár egy húsevő baktérium, a vibrio vulnificus.

Legalább nyolc ember meghalt (hárman New Yorkban, öten Floridában) és többen kerültek kórházba az elmúlt hetekben e baktérium okozta fertőzések miatt. Szakemberek a veszélyekre és arra figyelmeztetik a lakosságot és azokat, akik az USA felé veszik az irányt, hogy előzzék meg a megfertőződést.

Vibrio vulnificus húsevő baktérium Forrás: Health

"A Vibrio vulnificus egy olyan baktérium, amely meleg, sós vízben él. Mivel az éghajlatváltozás melegebb hőmérséklethez és a tengerszint emelkedése magasabb sótartalmú part menti folyókhoz vezet, a baktériumok egyre több helyen és az év hosszabb időszakában találhatók meg" – mondja Dr. Jarod Fox , az Orlando Health fertőző betegségek specialistája a Yahoo Life-nak.

A Betegségmegelőzési és Járványügyi Központok (CDC) szerint a vibriózisos fertőzések mintegy 80 százaléka május és október között fordul elő a magasabb vízhőmérséklet miatt.

A szakértők szerint az óvatosság indokolt, mivel egy fertőzés súlyos problémákat okozhat és akár halálos is lehet. "A Vibrio vulnificus egy erősen patogén, azaz betegséget okozó baktériumfaj" – mondja a Yahoo Life-nak Oladele Ogunseitan, aki az irvine-i Kaliforniai Egyetemen antimikrobiális rezisztenciát és kezelést kutat.

A Cleveland Clinic szerint a fertőzés tünetei kevesebb, mint 24 órán belül jelentkeznek. Ezek közé tartozik a láz, hidegrázás, bőrpír vagy bőrkiütés, folyadékkal telt hólyagok, hányinger, hányás, hasmenés, szédülés, ájulás, gyengeség, zavartság és gyors szívverés. A diagnózishoz széklet, seb vagy vérkultúra szükséges.

A CDC szerint a fertőzés végtagamputációhoz vezethet, és a fertőzöttek 20 százaléka gyorsan meghal, ha a kezelésük nem intenzív.

Azok, akik májbetegségben, hemokromatózisban, krónikus veseelégtelenségben, cukorbetegségben szenvednek, vagy más módon csökkent immunrendszerűek, nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

A szakértők azonban rámutatnak, hogy a fertőzések nem gyakoriak. "Ez még mindig viszonylag ritka fertőzés" - mondja Fox - a CDC évente mintegy 80 000 esetet és 100 halálesetet tart számon.

Mit lehet tenni a megelőzésért?

"A legjobb módja annak, hogy megvédjük magunkat, ha nem lépünk be nyílt sebbel a vízbe. Sebfertőzéshez vezethet, ha egy nyílt sebet olyan vizeknek tesznek ki, ahol magas a Vibrio vulnificus szintje" – mondja Fox.

Vegyük lazán azonban a "seb" szót, mert nem kell nagy vágásnak lennie. "Különösen veszélyeztetettek lehetnek például az aktív pikkelysömörben szenvedők vagy más, hasonló bőrbetegséggel küzdők" – mondja Dr. Sarah Park, a Karius orvosi igazgatója.

Ezenkívül, aki immunhiányos állapotot okozó betegséggel él, annak azt javasolják, hogy viseljen vízi védőcipőt az óceánban, és strandolás után a sebeket a lehető leghamarabb szappannal és vízzel alaposan tisztítsa meg. Ha bőrfertőzés vagy seb alakul ki – az árulkodó jelek közé tartozik a fájdalom, a melegség és a fokozódó bőrpír a területen –, azonnal forsuljon orvoshoz, különösen, ha bármilyen alapbetegsége van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.