Baktériumok melegágyai lehetnek az okosórák: piszkosabbak, mint a vécék

Forrás: Clément Lauwaert -
baktérium okostelefon óraszíj okosóra csuklópánt
Amerikai tudósok arra figyelmeztettek, hogy ha elmulasztjuk az okosórák napi tisztítását komoly betegségeket is összeszedhetünk. Ilyenek például a bőrkiütés, a hasmenés, de akár a szepszis is. Hogy miért? Az óra sok esetben egész nap érintkezik a bőrünkkel, így rengeteg kórokozó tapad rá, amit el kell távolítanunk. 

A Florida Atlantic University óraszíjakat és csuklópántokat vizsgált meg és sokkoló eredmény született: a többségük, azaz 95 százalékuk tele volt E. colival és Staphylococcusszal, amelyek tüdőgyulladáshoz is vezethet.

A műanyagból, gumiból és szövetből készült óraszíjak voltak a legszennyezettebbek, a fémekből készült szíjak sokkal tisztábbak voltak.

Rengeteg baktérium telepedik meg az okosóráink szíján. Forrás: Clément Lauwaert

A bőrfertőzéseket, például sebeket és keléseket okozó Staphylococcust az óraszíjak 85 százalékán találták meg. Az E. coli baktériumot, amely elsősorban széklet útján terjed, a csuklópántok 60 százalékán észleltek. Az E. coli fertőzés súlyos gyomorfájdalmat, véres hasmenést és veseelégtelenséget okozhat, ráadásul mindkét típusú baktérium szepszist is kiválthat. Ez akkor fordul elő, amikor az immunrendszer túl erősen reagál egy fertőzésre és maga ellen

A tanulmány eredményei alapján a tudósok arra jutottak, hogy nagyon fontos lenne, hogy az óraszíjainkat naponta lefertőtlenítsük és felhívták a figyelmet, hogy a fülhallgatókkal és az okostelefonokkal is hasonló lehet a helyzet, mint piszkosabbak, mint a rendszeresen és nagy gonddal pucolt vécék - írja a Sun.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.