Hüvelyi problémák szülés után - Mikor kell orvoshoz fordulni?

Forrás: Shutterstock -
diszkomfortérzet szülés gátmetszés CIKATRIDINA2023 hüvelyszárazság
Egy gyermek világra jötte hatalmas öröm, még ha a szülés megviseli is a női szervezetet, beleértve a nemi szerveket is. Olyan változásokat tapasztalunk, amelyekről korábban még nem is hallottunk. Milyen tünetekre kell figyelni, és mikor kell orvoshoz fordulni?

A szülés utáni, gyermekágyi időszak a baba megszületése után körülbelül 6-8 hétig tart, ennyi idő kell az anya testének, hogy regenerálódni tudjon. Az újdonsült édesanya gondozása nagyon fontos folyamat, több ellenőrzésből áll. Először a baba születése utáni harmadik héten vizsgál meg az orvos, majd a hatodik héten. A szülés különösen az intim testtájakat viseli meg, ezért is szükséges a nyomon követés. Lássuk, milyen változásokkal kell számolni szülés után!

Kitágult hüvely

Szüléskor a hüvely kitágul, fala lazább maradhat a korábbi állapothoz képest. A rossz hír az, hogy sosem lesz már olyan feszes, mint szülés előtt, állapota azonban jelentősen javítható medencefenéki tornával. A Kegel‑gyakorlatok végzésével ráadásul megelőzhető a vizeletinkontinencia is.

Hüvelyi fájdalmak

Gyakori jelenség, hogy görcsöt, hirtelen fellépő szúró érzést tapasztalunk szülés után a hüvelyben. A fájdalom a gát tájékára is kiterjedhet, főleg a szülés közben történt repedés vagy gátmetszés után. Ezek a tünetek az első hetekben normálisnak tekinthetők, amennyiben 6-12 héttel a szülés után sem múlnak el, mindenképpen forduljunk orvoshoz! Hüvelyi sérülések esetén segíthet egy speciális ülőpárna.

Forrás: Shutterstock

Hüvelyszárazság

A hüvely kitágulása mellett gyakori gond a hüvelyszárazság. Ezzel leggyakrabban a szoptató anyák küzdenek az alacsony ösztrogénszint miatt. A hüvelyszárazság diszkomfortérzetet, de egyéb kellemetlenséget is okozhat: fájdalommal és enyhe vérzéssel járhat a szex. Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, kipróbálhatunk különböző ösztrogéntartalmú készítményeket, hüvelyi hidratálókrémeket és kúpokat, szexuális együttlét esetén síkosítót. Rendkívül fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel! Kerülendő az irrigálás és az ülőfürdő. A szoptatás befejeztével a tünetek maguktól is enyhülhetnek.

Hegesedés

Amennyiben a szülőcsatorna nem tágul megfelelően, az orvos gátmetszést (a hüvelynyílás és a végbél között ejtett vágás) végez, de fel is repedhet ez a terület. A metszés gyorsabban, a repedés lassabban gyógyul. Előfordulhat azonban, hogy fájdalom és viszketés lép fel az érintett területen, dudorok is jelentkezhetnek. Ebben az esetben mindenképpen orvoshoz kell fordulni!

Vannak azonban olyan tünetek is, amelyek azonnali orvosi ellátást igényelnek, amennyiben szülés utáni időszakban jelentkeznek. Ezek a következők:

  • nagyobb méretű vérrögök ürülése a hüvelyből
  • kellemetlen szagú hüvelyváladék
  • erőteljes, élénk piros vérzés
  • hőemelkedés, láz
  • nem enyhülő hasi fájdalom
  • erős fejfájás, homályos látás
  • szédülés, émelygés
  • a lábakon megjelenő, fájdalmas duzzanat

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.