Iktasd ki a nagyméretű borosporharakat a háztartásodból: az egészséged múlhat rajta

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2018 Maksym Fesenko/Shutterstock. No use without permission./Maksym Fesenko -
alkoholfogyasztás borospohár egészség
Egy tanulmány szerint, ha eltávolítanák a nagyméretű borospoharakat a vendéglátó egységekből, az emberek sokkal kevesebb alkoholt fogyasztanának. Ebből következik, hogy otthonra sem érdemes hatalmas, öblös poharakat venni.

A Cambridge-i Egyetem kutatói szerint, ha a vendéglátó egységek csökkentenék a borospoharak méretét, és ezzel együtt a legnagyobb kikérhető mennyiséget, akkor a vendégek sokkal kevesebb alkoholt fogyasztanának. A tudósok szerint ez pozitívan hatna az emberek egészségére, azonban azt nem vizsgálták, hogy a kikérhető bor mennyiségének csökkentése növelné-e más alkoholos italok fogyasztását.

Ha a vendéglátó egységek csökkentenék a borospoharak méretét, és ezzel együtt a legnagyobb kikérhető mennyiséget, akkor a vendégek sokkal kevesebb alkoholt fogyasztanának. Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2018 Maksym Fesenko/Shutterstock. No use without permission./Maksym Fesenko

A Plos Medicine című szaklapban közzétett kutatás megállapította, hogy a nagy borospoharak eltávolításával 8 százalékkal csökkent az eladott bor mennyisége. Figyelembe véve az olyan tényezőket, hogy a hét egyes napjain más az alkoholfogyasztás és a teljes bevétel, a nagy poharak eltávolítása után átlagosan 420 ml-rel kevesebb bort adtak el a naponta a vizsgált szórakozóhelyek. A kutatók vizsgálták azt is, mennyi bevételkiesést okozna a nagy poharak kivezetése, és nem találtak bizonyítékot arra, hogy a lépés befolyásolta volna a nyereség összegét. Úgy gondolják, ez annak köszönhető, hogy drágábban adták a kisebb mennyiségeket.

Ez a trükk otthon is működhet. Ha esténként szívesen elfogyasztunk egy pohár bort, azt tegyük kisebb pohárból, így máris tettünk valamit az egészségünkért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.