A gyermekáldás elé néző nőknek már a fogamzás előtt törekedniük kell az ideális egészségi állapot elérésére, hogy a terhesség alatt magzatuk optimális feltételek mellett fejlődjön.

A multivitaminok között a várandósok számára különös hangsúlyt érdemel a folsav, amely bizonyítottan alkalmas bizonyos súlyos magzati fejlődési rendellenességek, például velőcső-záródási rendellenességek gyakoriságának csökkentésére.

iStockPhotoA nők több mint 20%-a már a terhességet megelőzően vashiányos, a gyermekvárás ideje alatt pedig a vasszükséglet még inkább megnövekszik. A megfelelő pótlás hiányában vérszegénység alakulhat ki, amelynek mind az anyára, mind a magzatra káros következményei lehetnek.

A várandósság ideje alatt a szervezet jódigénye is megnövekszik. Az anyai jódhiány a magzat pajzsmirigyműködésének zavarát okozhatja, amely károsítja az idegrendszer fejlődését. A pajzsmirigyhormonon keresztül az anyagcsere szabályozásában is szerepel. A magzati élet során hiánya növekedési, majd szellemi visszamaradást okozhat. Normál esetben az ivóvízzel tudjuk felvenni, de Magyarország legnagyobb része jódhiányos terület, ezért pótlása elsődlegesen fontos.

Mivel nem mindegyik multivitamin tartalmaz jódot, célszerű olyan készítményt vásárolni, amely tartalmaz jódot is, vagy szükség esetén jódtablettával pótolni a hiányt.

További információ itt olvasható.

Szabad a szex a terhesség alatthttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20100628-szabad-a-szex-a-terhesseg-alatt.html Így ne tápláld a gyereket 1-3 éves kora közötthttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20100617-igy-ne-taplald-a-gyereket-13-eves-kora-kozott.html