A kozmetikai krémek összetevőit mustrálva akár meg is nyugodhatnánk, hiszen tele vannak vitaminnal. De vajon valóban hatásosak a "csodakrémekben" lévő vitaminok, vagy inkább csak az - üres - ígéretekért fizetünk ezreket?

iStockphoto

A-vitamin


Előnye:
Manapság a leghatásosabb öregedéstgátló szerek közé a retinoidokból és a retanolból származó A-vitamin savakat sorolják. Amellett, hogy hámlasztanak, ösztönzik a bőrsejtek növekedését, és képesek lejutni egészen a dermiszig (a bőr középső rétegéig), vagyis odáig, ahol az új sejtek születnek. További jótéteményük, hogy a sejtek DNS-ében a káros UVA-sugárzás által okozott sérüléseket is képesek helyreállítani. A retinoidok valóságos csodaszerek, hiszen bizonyítottan megduplázhatják a bőrfelszín kollagéntermelését, halványítják a ráncokat, sőt a pigmentfoltokat is enyhítik.

Hátránya:
Ha valaki retinoidkúrába kezd, számolnia kell a kellemetlen mellékhatással is. A szer ugyanis intenzíven hámlasztja a bőrt, ami nem túl kellemes érzés, sőt ha túlzásba viszik, akár veszélyes is lehet, mivel ilyenkor a bőrpirosságon, szárazságon kívül irritációt is okozhat.


C-vitamin


Előnye:
A C-vitamin, vagyis az aszkorbinsav az egyik leghatásosabb antioxidáns a bőr számára, mivel védelmet nyújt a szabad gyökök káros hatása ellen. Szintén ösztönzi a kollagén termelődését, sőt segíti a kollagénrostok megszilárdulását is, amivel a bőr rugalmasságát növeli. Számos tanulmány bizonyítja, hogy a ráncok mélysége csökken, ha néhány hónapig C-vitaminban dús termékeket használunk.

iStockphoto

Hátránya:
Sok termékben túl alacsony az aszkorbinsav koncentrációja, vagy - mivel eleve gyorsan bomló anyagról van szó - előfordulhat, hogy a krémek felbontás után veszítenek hatékonyságukból. Ha biztosra szeretnél menni, gondosan olvasd el az összetevőket, fontos ugyanis, hogy milyen formában tartalmazzák a C-vitamint. A Tetrahexyldecyl Ascorbate például hatékonyan segít visszafordítani a nap okozta bőrkárosodásokat.


E-vitamin


Előnye:
Nem a bőrfiatalításban segít elsősorban, inkább a megelőzésben lehet bevetni. Megakadályozza a szabad gyökök kialakulását, és kiváló a napégés okozta károsodások ellen is.

Hátránya: 
Nincsenek megfelelően alátámasztott kutatási eredmények arról, hogy az E-vitaminnak valóban lenne ránctalanító, illetve bőrfiatalító hatása.  Akkor fejti ki legjobban hatását, ha megelőzésként, például napozás előtt használjuk.Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!Így lehetsz gyönyörű - pénz nélkül!http://www.life.hu/szepulj/borapolas/20110202-a-szepsegapolas-alapjai-elegendo-alvas-sok-viz-esti-bortisztitas.html 7 csodaszer az arcodra, melyeket otthon is elkészíthetsz!http://www.life.hu/szepulj/borapolas/20110118-hazi-arcpakolasok-ranctalanitas-hidratalas-borfeszesites-bornyugtato.html 4 szépségtipp, amit minden nőnek tudnia kellhttp://www.life.hu/szepulj/borapolas/20110117-5-szepsegtipp-amit-minden-nonek-tudnia-kell.html Tudtad? Senkinek sem kell ránctalanító!http://www.life.hu/szepulj/borapolas/20110113-felesleges-arcapolasi-szerek.html Új csodaszer! Forradalmi megoldás a ráncok ellenhttp://www.life.hu/szepulj/borapolas/20110112-forradalmi-megoldas-a-rancok-ellen.html 5 tuti tipp a cserepes ajkak ellenhttp://www.life.hu/szepulj/borapolas/20110111-elaruljuk-a-puha-ajkak-titkat.html