A lefolyó dugulása sosem jön jókor - legfőképpen nem hétvégén, amikor az egyébként sem olcsó szerelő plusz díjat is kérhet. Nem kell azonban rögtön a telefonért nyúlni, ha nem folyik le a víz a mellékhelyiségben vagy a kádban: először vess be néhány jól ismert házi praktikát, melyek sok lefolyót mentettek már meg az évtizedek során!

Ellenőrizd a szifont!

A mosogató vagy a mosdó eldugulásakor az is sokat segíthet, ha szétszereled a szifont, és alaposan kitisztítod, esetleg onnan próbálod elérni a dugulást okozó szennyeződést, melyet kipiszkálhatsz - a szifon szétszerelése közben jegyezd meg, hogy mi hogy állt, és úgy is szereld össze.

thinkstockphotos.com

A zuhanytálcánál és a kádnál ez a módszer csak akkor alkalmazható sikeresen, ha értesz a lefolyókhoz. Ha nem, inkább ne próbálj szétszerelni semmit, és ne is piszkálgasd semmivel a lefolyót. Az alábbi praktikákat természetesen bevetheted, ha azonban nem érsz velük célt, inkább hívj szerelőt.

Előzd meg a dugulást!
A dugulás megelőzése érdekében a lefolyócsöveket érdemes időnként kitisztítani, akár azáltal, hogy forró ecettel átöblíted. Használj szűrőt a kádban, a mosdókagylóban és a mosogatótálcában. Jól karbantartott, rendszeresen vízkőtlenített lefolyócsövekkel nemigen lesznek problémák.

Házi szerek a mosdókagyló és a mosogató dugulása ellen

A szódabikarbóna nemcsak vízkő ellen és a ruhák fehérítésére jó, a lefolyócsövek karbantartásában és kisebb dugulásoknál is segít. Ebből a filléres szerből öt evőkanálnyit tegyél forrásban lévő vízbe, majd a keveréket öntsd a lefolyóba.

thinkstockphotos.com

A szódabikarbónát ecettel is párosíthatod, úgy még hatékonyabb, és a dugulással járó kellemetlen szagokat is eltünteti. Tölcséren keresztül önts a lefolyóba fél pohárnyi szódabikarbónát, és erre önts egy pohárnyi ecetet. Az ecet hatására a szódabikarbóna habzani kezd, ezt várd ki, majd ha a hab csökken, öblítsd le a lefolyót forró vízzel. Ha nincs otthon szódabikarbóna, sütőport is használhatsz az ecettel.


A szinte minden háztartási boltban kapható trisó pedig nemcsak a mosógép, de a lefolyó tisztításnál is hasznosnak bizonyul. Érdemes egy egész flakonnyit a lefolyóba öntened, és egész éjjel állni hagynod. Reggel öblítsd le forró vízzel - a lefolyó ismét tiszta lesz. A bórax - melyet a penész eltávolítására is szoktak használni - szintén hatékony szer a dugulás ellen. Tölcséren keresztül kell a lefolyóba juttatni, két pohár forró víz kíséretében. Negyed óráig érdemes hatni hagyni, és csak ezután leöblíteni forró vízzel.

Ismerj meg még több házi praktikát és csodaszert!

Megoldások a vécé dugulása ellen

Eldugult vécé esetén a pumpa az egyik legjobb barát, főleg akkor, ha nagyon makacs a dugulás. Emellett az ecet is segíthet szódabikarbónával párosítva, ez esetben azonban más mennyiségekkel dolgozz, mint a mosdókagyló esetében. Legalább három kisebb zacskó szódabikarbónát szórj a vécébe, majd egy egész palack, szinte forró ecetet önts utána közvetlenül. Az ecet szaga kissé kellemetlen lesz, de hamar elpárolog. A trisó is jó megoldás: egy egész palackkal önts a lefolyóba, és 10-15 perc után önts utána forrásban lévő vizet. Ha mindez nem segít, próbálkozhatsz boltban kapható lefolyótisztítókkal is, a legjobb azonban, ha szerelőt hívsz.

Ha a házi szerek nem segítenek
Ma már számtalan por, folyadék és granulátum kapható a dugulás megszüntetésére. A lefolyótisztító szert általában egy éjszakán át érdemes hatni hagyni, és reggel forró vízzel leönteni, hacsak a termékleírás nem rendelkezik másképp. Nagyon fontos tudni, hogy ezek erős, irritáló vegyszerek, semmiképp ne használjuk őket elővigyázatlanul, és mindig pontosan tartsuk be a használati utasítást! Egyszerre több különböző összetételű szert pedig tilos használni, mert veszélyes gázok képződhetnek.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Veszélyes, rákkeltő anyagok a lakásbanhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110223-veszelyes-rakkelto-anyagok-a-lakasban.html Meddőséget okozó anyagok a lakásbanhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110125-termeketlen-lehetsz-az-otthonod-miatt.html Robot segíthet neked a konyhában!http://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110106-robot-segithet-neked-a-konyhaban.html Vegyszerek nélkül is lehet makulátlan a lakáshttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20101110-vegyszerek-nelkul-is-lehet-makulatlan-a-lakas.html