Tavasszal a természettel együtt a rovarok és a bogarak is újjáélednek - és szívesen tesznek kirándulást a lakásokba is. Ha azonban nem szeretnéd legyekkel, hangyákkal és más betolakodókkal megosztani az otthonodat, vess be ellenük néhány hatékony, ugyanakkor természetes fegyvert! Íme, a legjobbak - fillérekért!

Így tartsd távol a legyeket a lakástól!

A legyek szinte azonnal megjelennek, ahogy egy kicsit jobb az idő. Ha egy-kettő már be is jutott a lakásba, a legjobb egy gyors kereszthuzattal kizavarni őket. Ha azonban ezzel csak még több jön be a lakásba - vagy az első berepülők nem hajlandóak távozni -, akkor jól jön egy kis babérolaj, melyet egyszerűen nem bírnak elviselni a legyek. Két-három kisebb tálat tölts meg félig langyos vízzel, csepegtess mindegyikbe öt-hat csepp babérolajat, majd az illatozó tálakat helyezd el a lakás különböző pontjain. Nyisd ki az ablakokat, és élvezd, ahogy menekülőre fogják a kis szárnyas betolakodók a dolgot.

thinkstockphotos.com

Ha a legyek távoltartásáról is gondoskodnál, mi sem egyszerűbb, mint az ablakpárkányon elhelyezned egy cserépben bazsalikomot vagy paradicsomot, ezeket ki nem állhatják a legyek. Az említett növényekből egy csokornyi is segíthet: akaszd fel az ablakfélfára, és csak akkor cseréld le, amikor már elszáradt. A fűszerek mellett ilyen módon levendulával is távol tarthatod a röpködő kártevőket: egy friss csokor levendula az ablak mellett vagy az ágy mellett nagy segítség, de illóolaj formájában is bevetheted.

A legjobb fegyverek hangyainvázió ellen

Ha már találtál néhány hangyát a lakásban, akkor mielőbb cselekedj, nehogy késő legyen, és végleg beköltözzenek. Térképezd fel a lakást, és keresd meg a vonulási útvonalukat. Utóbbi mellé helyezz cukoroldatba mártott szivacsdarabkákat: az édes nedű elcsábítja a hangyákat, amelyek aztán beleragadnak a ragadós szivacsba. Szabályszerű időközönként gyűjtsd be a hangyás szivacsokat, és mártsd forró vízbe, hogy elpusztuljanak a rajta lévő hangyák. Ezután helyezz friss szivacsokat ismét a vonulási útvonalba - egy idő után elfogynak. Az is jó, ha sütőport vagy szódabikarbónát szórsz az útvonalba: ezt magukkal viszik a járatukba, elfogyasztják, és elpusztulnak tőle.

thinkstockphotos.com

Ha vöröshangyák vették célba az otthonodat, akkor szerezz be néhány csokor friss zsályát, és helyezd őket a kamra és a konyha polcaira. A vöröshangyák ki nem állhatják a zsálya illatát, ezért segítségével távol tarthatod őket az élelmiszerektől. Ha nem találsz zsályát, a citromhéj is megteszi, legfőképpen akkor, ha penészes.
A paradicsom szára és a paradicsomvirág is kitűnő hangyariasztó. Lehetőleg a vonulás elejére helyezd a virágot vagy a szárat, amit mindig cserélj frissre - a fonnyadt, száraz növényrész nem túl hatékony. Ha a ház körül bukkannak fel hangyaseregek, keresd meg a járatuk nyílását, és dugj bele egy kis fokhagymadarabot. Menekülni fognak tőle a hangyák.

Házi praktikák méhek, darazsak ellen

A méhek és a darazsak messze elkerülik az otthonodat, ha szalmiákszesszel vagy ecetsavval mosod át az ablakpárkányt és az ablakfélfát, valamint az ajtófélfát és a küszöböt. Ezeknek a szereknek a szagát nem tudják elviselni, ezért meg sem kísérlik a betolakodást. Hatékony megoldás, ha az átmosás után kis tálakban is tartasz ecetet a lakás különböző pontjain, így akkor sem kell attól tartanod, hogy bemennek a lakásba, ha éppen az összes ablak tárva-nyitva van.

thinkstockphotos.com

Amennyiben mégis betévedne egy, kereszthuzattal próbáld meg kitessékelni, ha pedig tartasz tőle, akkor fújd le hajlakkal. A lakktól összetapadnak a szárnyai, nem tud majd repülni, így egy lapátra téve könnyen kiteheted a lakásból. Persze csapdát is készíthesz, ráadásul természetes szerekből: keverj ki limonádét citromból és cukorból, utóbbival azonban bánj bőkezűen. Minél cukrosabb és ragadósabb ugyanis a limonádé, annál hatékonyabb csapdának számít majd. A túlcukrozott üdítővel kínáld meg a darazsakat: tölts meg vele félig egy poharat, és hagyd, hogy rabul ejtse a darazsakat.

Űzd el végleg a szagokat és a vízkövet! - 150 forintbólhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110325-hazi-praktikak-ecettel-szagok-foltok-vizko-ellen.html Titkos praktikák a nagyitól a ruhák tisztításáhozhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110202-hazi-praktikak-a-nagyitol-ruhatisztitashoz.html Így szabadulj meg végleg a konyhai szagoktól!http://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110124-haziszerek-konyhai-szagok-ellen.html Lesd el a nagyi trükkjeit takarításhozhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20101110-lesd-el-a-nagyi-trukkjeit-takaritashoz.html Vegyszerek nélkül is lehet makulátlan a lakáshttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20101110-vegyszerek-nelkul-is-lehet-makulatlan-a-lakas.html A legnagyobb tévhitek a konyhábólhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20101110-a-legnagyobb-tevhitek-a-konyhabol.html 9 érv, hogy citromra cseréld a tisztítószerekethttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20101108-9-erv-hogy-citromra-csereld-a-tisztitoszereket.html