Tavaszi séta Grazban - 5 ok, amiért megéri kiruccanni!

látnivaló Graz utazás Ausztria program
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Grazban járva az ember azt kérdezi magától: ez a gyönyörű város itt van a szomszédban, miért nem láttam én eddig? A Life.hu most elárulja, hogy miért érdemes ellátogatnod Ausztria második legnépesebb városába!

1. Fedezd fel a mesés parkokat!

Grazban járva rögtön feltűnik, hogy a várost rengeteg zöld park, tó, és mesébe illő lugas borítja. A város a Mura folyó két partján fekszik, három oldalról pedig hegyek ölelik át. A városközponttól párszáz méterre lévő Stadtpark épp olyan, mint maga Graz: különleges, egyedi, csodaszép. A legenda szerint mintegy ötszáz éve Kepler, a híres tudós is a hatalmas fák árnyékában vetette papírra törvényeit. A park és az itt található kettős csigalépcső a világörökség részét képezik. Tavasztól őszig ugyanitt a Parkhaus - egy remek, nyitott, ücsörgős hely - fogadja a szomjazó turistákat, esténként pedig több száz fiatal jár ide találkozni. Graz másik "csodája" a rózsakert, amelyet a Schlossbergre menet érdemes meglátogatnod.


A rózsakert

A Life tippje

Ha a túraösvényeken is szívesen végigsétálnál, akkor a városból kifelé menet keresd fel a Schöcklt, amely télen a síelők, nyáron pedig a siklóernyősök és a túrázás szerelmeseinek paradicsoma.

2. Irány a múzeum!

Graz rászolgált arra, hogy 2003-ban Európa Kulturális Fővárosa legyen. Számtalan múzeumainak sorából kiemelkedik a Zeughaus: ez Közép-Európa legnagyobb fegyvermúzeuma pompás, reneszánsz várudvarral. Itt tekinthető meg többek között Európa legnagyobb, harmincezer darabból álló fegyver- és páncélgyűjteménye is. A belváros melletti kis utcából siklóval és lift segítségével juthatsz fel a Schlossbergre: az ott található óratorony Graz jelképe, tetején a hatalmas órával.


Graz hatalmas órája

Ha a sétát választod, akkor élvezheted csak igazán a kissé meredek lejtőkről nyíló varázslatos panorámát és a kihagyhatatlan rózsakertet. A hegy tetején pedig nagyszerű éttermek várják az ücsörgésre és finom falatokra vágyó turistákat.

A Life tippje

A városból kifelé menet tegyél kitérőt a Schloss Eggenberg felé, ahol mesés, páváktól hemzsegő park és egy több száz éves barokk kastély vár korabeli szobáival, időszakos kiállításaival.

3. Kulináris kalandtúra a belvárostól a Mura szigetig

Graz nem csak a múzueumokról és a pezsgő egyetemi életéről híres - a városka Ausztria egyik kulináris központja is. A Bermuda Drei negyedben számtalan étterem és kávézó található: a Drei Goldenen Kugeln fapados étteremben pl. 6 euróért bőségesen megebédelhetsz a tipikus osztrák fogásokból. A Mura folyóra épült, kagyló formájú étteremből, a Murinselből nappal csodás kilátás nyílik a sebesen rohanó folyóra, éjszaka pedig a hely - köszönhetően a pompás kivilágításnak - Graz egyik "fénypontja".


Murinsel, a kagyló formájú étterem

Ha egy tipikus, osztrák étteremben költenéd el az ebédedet, a városból kifelé menet térj be a Hauserl im Wald vendéglőbe - itt pesti árakon juthatsz hozzá a nagy adag, ízletes helyi ételkülönlegességekhez.

A Life tippje

A fogások mellé kóstold meg az Aperolt - amely aperol, habzóbor, száraz pezsgő és szóda keveréke.


4. Válts belépőjegyet hangversenyre, fesztiválra!

Graz híres pezsgő kulturális életéről. A Schlossberg kazamatái tavasztól őszig hangversenyeknek, színdaraboknak adnak otthont, az Opera pedig jobbnál jobb darabokat kínál a muzsikarajongóknak. Júliusban is érdemes a városba látogatnod: színvonalas dzsesszfesztivál várja a látogatókat. Ha az izgalmas zenei programok után szívesen buliznál egy nagyot, akkor ott a helyed a Dom in Bergben (diszkó a hegy gyomrában) - amely napközben nívós rendezvények, éjjel pedig a helyi fiatalok egyik kedvelt éjszakai szórakozóhelye.

A Life tippje

Ne hagyd ki az Elizabethstrassét sem, ahol biztosan megtalálod a stílusodhoz és a pénztárcádhoz illő éttermet vagy bárt.


A grazi operaház

5. Vásárolgass Grazban!

Graz főutcája nem hazudtolja meg a nyugat-európai színvonalat. A legnagyobb márkák mellett több itthon kedvelt brand - H&M, Zara, Mango, Pimkie - is képviselteti magát, de a városban megtalálhatod a legkedveltebb kozmetikai márkákat, az igényes és megfizethető csokoládéboltokat, választékos cipőüzleteket is.

A Life tippje

Ha mindent egy helyen vennél meg, a pár hónapja felújított üzletház, a Kastner&Öhler a tökéletes célpont: élmény itt vásárolni, hiszen az áruház csodaszép és igényes, árban pedig ugyanaz, vagy még olcsóbb, mint a hazai termékek - ráadásul végignézheted a legújabb luxusmárkák kollekcióit is.


Graz főutcája

Hogyan jutsz el Grazba a legegyszerűbben?

Graz-Budapest távolság: 365 km: Budapestről - Székesfehehérvár - Várpalota - Veszprém - Ajka - Körmend a 8-as úton.
Vonattal a Keleti pályaudvarról, jegyár: 40 euró.
http://www.mav-start.hu/utazas/graz_wn.php
http://maps.google.hu/

NÉZZ MEG MÉG TÖBB KÉPET GRAZRÓL!

/1104/Ez_rt2011417105344

A világ legjobb minihotelei két személyre!http://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110408-program-utazas-minihotelek-ket-szemelyre.htmlPárizsi kiruccanás - Romy Schneider nyomábanhttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110324-utazas-program-romy-schneider-nyomaban-parizsban.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.