Amit eddig nem tudtál a napvédő szerekről

napozás strand Nyár hőség UV sugárzás bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elmúlt néhány év hatásos napvédőkrém-lobbijának köszönhetően, ma már alig akad olyan napfürdöző, aki ne szentelne kellő figyelmet a káros sugarak kivédésére. Úgy tűnik ez a gyakorlat remekerül működik, a nyár közeledtével elkezdünk őrült mód kutakodni az SPF-ek, UVA-k és UVB kacifántos világában, hisz nem akarjuk saját bőrünket vinni a vásárra. És ez így van jól.

Thinkstock
Thinkstock

Alig tíz évvel ezelőtt mit csinálunk mielőtt kifeküdtünk napozni? Többnyire magunkra lötyköltünk valami napolajnak tűnő borzalmat esetleg egy drágább krémet, közben pedig kicsit sem hittük el, hogy a veszély tényleg komoly. Aztán jött Al Gore meg az a csomó kozmetikai cég, akik egyre csak azt szajkózták: Ember, az ózonlyuk, a sugarak, hát meghalsz, nem érted?! Mi meg szép lassan megértettük. Azt is, hogy mi a különbség az UVA és az UVB között, no meg azt is, hogy ha egy nyamvadt bikiniért kifizetünk tizenezreket, a napvédelmen sem spórollhatunk.

Mindezektől függetlenül, talán épp azért, mert a napvédelem már-már misztikum lett, rengeteg az információ, amiben meg kell találnunk a lényeget. Nektek nem is kell, hisz mi megtettük helyettetek, azért, hogy a napvédelem tényleg kulcskérdés legyen, ne csak afféle úri passzió.


1. Minden egyes bőrradírozással növeled a bőrrák kockázatát, sőt ha életed során legalább ötször alaposan leégtél, a bőrrák megbetegedésre kétszer nagyobb az esélyed.

2. A felnőttek 70%-a nem használ rendszeresen napvédőszert (értsd nemcsak napozáshoz), továbbá az amerikai lakosság több mint egyharmada vallotta, hogy az előző évben bizony sikerült leégnie.

3. Az SPF csak az UVB sugarak (B, mint burn, vagyis égés) kivédésére, alkalmas ezért mindenképp olyan terméket vásároljunk, ami UVA (A, mint allergiás reakció) védelemmel is ellátott.

4. Butaság, hogy a kreolbőrűek nem szorulnak napvédelemre. Jóllehet, a bőrükben található melanin toleránsabb az UVB sugarak ellen, a lényegi kockázatot jelentő UVA sugarakkal szemben viszont krém nélkül teljesen védtelen.

5. Az SPF annyit tesz: Sun Protection Factor. Értelemszerűen minél nagyobb a faktorszám, annál biztosabb védelmet garantál. Faktorszámtól és bőrszíntől függően, de legalább kétóránként újra kell krémezni a bőrt.

6. A bőrrák kialakulásának szempontjából az UVA sugarak a legveszélyesbbek, hiszen ezek mélyen a bőrbe hatolva okoznak károkat. Sajnos sem üveggel sem ruhával nem lehet védekezni ellenük, csakis napvédő szerrel. A bőrrák kockázatán túl, a bőröregedésben is nagy szerepet vállalnak, hisz roncsolják a bőrben lévő kollagént, így az hamarabb elöregedik.

Thinkstock
Thinkstock

7. Nem kérdés, hogy vízálló terméket kell vásárolnunk, még akkor is ha nem fürdőzünk, hisz az izzadás is nagyban befolyásolhatja a napkrém tartósságát és hatásfokát.

8. A napvédőkrémet nemcsak a víz vagy az izzadság, de a ruha vagy a törölköző is képes ledörzsölni, így akkor is kenjük be magunkat újból, ha csak a napágyon ejtőzve olvasgatunk.

9. Ha akkor kenjük be magunkat mikor már kiértünk a strandra, növeljük a leégés kockázatát, így mindenképp indulás előtt legalább 30 perccel krémezzünk.

10. A mennyiség tekintetében jobb nem spórolni, még akkor sem ha sokezres krémről van szó. Az arcunkra egy kiskanálnyi mennyiséget kenjünk, míg az egész testünkre egy felespohárnyit. Soknak tűnhet, de ennyire van szüksége a bőrünknek.

11. Napvédőszereinket évente cseréljük, még akkor is, ha csak három pumpálásnyit használtuk belőlük. Ez nem a kozmetikai cégek lobbija, sokkal inkább saját bőrünk védelme, hisz ha romlott napkrémet kenünk magunkra, olyan mintha babaolajat használnánk. Szép, illatos, de semmire nem jó!

12. Az érzékeny bőrűek számára növelheti az irritáció kockázatát a magas SPF szám, így érdemes 30 faktorban maximálni a napvédelem mértékét.

Thinkstock
Thinkstock

13. Testünk legkönnyebben leégő részei az orr, a fülek, a nyak, a térdek és a könyökök, így ezeken a területeken kiváltképp krémezzünk körültekintően.

14. A bőr roncsolódása nem mutatkozik meg rögtön, az elszíneződés és petyhüdtség nagyjából tíz év után jelentkezik, így ha a húszas éveinkben nem ügyeltünk a napvédelemre, úgy jó eséllyel lesz szottyadt dekoltázsunk a harmincas éveink végére.

15. Nyáron nem elég, hogy a vízparton ügyelünk a megfelelő védelemre, hisz a városban épp úgy leéghetünk. Alapozónk és arckrémünk mindenképp legyen napvédelemmel ellátott, táskánkban pedig hordjunk egy kis kiszerelésű napkrémet. Ki tudja mikor lehet rá szükség.

16. Egy hatalmas karimájú kalappal nemcsak a vízparti outfittedet dobhatod fel, de megvédheted arcbőröd a leégéstől. Amikor csak lehet viselj olyan kalapot, ami kellően védi az arcod, különben számíthatsz a ráncok váratlan elszaporodására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.