Így szervezd meg az esküvődet a lehető legkevesebb pénzből!

Forrás: Thinkstock -
esküvő menyasszonyi ruha zene esküvő 2014 ételek költség szervezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az esküvő a nők életében különleges nap. Mindenki azt szeretné, hogy a nagy nap tökéletes és emlékezetes legyen - ám ennek nem kell feltétlenül egy vagyonba kerülnie. Eláruljuk, mely részleteken spórolhatsz, hogy életed legszebb napja ne a legdrágább legyen egyben.

Faragd le a felesleget!

Már a tervezésnél kizárod, hogy felesleges kiadásaitok legyenek az esküvőn, ha fontossági sorrendet állítasz fel. Tényleg szükség van több száz meghívottra? Nem lenne elég kevesebb fogás a vacsorán? Kell drága ajándék a vendégeknek? Fényképeket és videofelvételt is szeretnétek, vagy elég az egyik? Muszáj, hogy limuzinnal érkezz a szertartásra?

Forrás: Thinkstock

És még sorolhatnánk a végtelenségig azokat a kérdéseket, melyeket érdemes megválaszolni, és azok alapján dönteni. Spórolni többféleképpen lehet, csak használd a fantáziád! Ráadásul, ha a saját fejed - és a vőlegényed feje - után mész a nagy nap tökéletes megtervezésénél, nemcsak a nászútra spórolhattok meg egy kis pénzt, hanem garantáltan egyedi és megismételhetetlen lesz az esemény.

Használd ki a barátaid segítségét!

Igazán takarékos megoldás, ha a barátaid között van fodrász, kozmetikus, sminkes, varrónő, fotós. Persze azért nem kell érdekből barátkozni a környék legjobb fitneszedzőjével, de nyugodtan kihasználhatod a helyzetet a barátság-rokonság keretein belül. Az esküvői frizura és smink elkészítése nem olcsó mulatság, de egy kedves barát akár ingyen vagy anyagárban is megcsinálhatja. Ugyanez a helyzet a menyasszonyi ruha és az emlékezetes fotók esetében is - utóbbinál azért legyél körültekintő, és csak profi barátot bízz meg, hiszen az esküvőt nem lehet majd megismételni csak azért, met nem lettek jók a képek.

A kulcskérdés: az esküvői ruha

Egy menyasszonyi ruha, a fátyol, kalap vagy fejdísz megvásárlása egy vagyonba kerülhet, de van megoldás arra is, hogy ezen spórolj. Ha még megvan az anyukád, a nagymamád vagy egy nagynénid ruhája, azt elég lehet csak méretre igazíttatni, kicsit modernebbé alakíttatni egy varrónővel. Ha nem vagy ennyire szerencsés, akkor meg kell varratnod, de így legalább te választhatod ki az anyagot, gyöngyöket, flittereket.

Forrás: Thinkstock

A menyasszonyiruha-kölcsönzők gyakran több mint százezer forintért kölcsönzik a ruhákat, ezért jobb, ha az interneten is nézelődsz. Kínából például már 50 ezer forintért is rendelhetsz ruhát - ezek semmivel sem csúnyábbak, mint az Európában készültek, viszont ezért a pénzért meg is tarthatod azt. Azzal viszont számolj, hogy időbe telik, amíg ideér a kínai szalonból és átmegy a vámon. A drága ékszerek helyett pedig vegyél szép bizsukat, arany és gyémántok helyett pedig viselj ezüstöt féldrágakövekkel kirakva.

Virágcsokor, díszek

Olcsóbb és talán szebb is lesz a menyasszonyi csokrod, ha egy helyi termelőre bízod a virágok kiválasztását és összerendezését. Ami még biztos, hogy a csokrodban csak a legfrissebb és legüdébb szezonvirágokat kötik neked össze. A bokréta ráadásul sokkal természetesebb és eredetibb lesz, mint egy elegáns üzletben készült. Az esküvői terem virágdíszeit is intéztetheted helyi termelővel, jóval kevesebbe kerül majd.

Amit lehet, házilag

Egy esküvőn és lakodalmon számtalan olyan dolog kap szerepet, amit saját kezűleg is elkészíthettek. Ilyen a dekoráció, a meghívók vagy az ültetőkártyák. A vendégeitek biztosan nem az apróságokra fognak figyelni - nem fogja őket foglalkoztatni, hogy két dísz nem teljesen ugyanolyan -, a hangulat fogja érdekelni őket, valamint maga az esemény. A sütemények is készülhetnek házilag, sőt egy aranykezű anya, anyós vagy nagymama még a tortát is elkészítheti saját maga - az viszont biztos, hogy a valódi házi tortát sokáig emlegetni fogják a meghívottak. Az esküvői vendégeknek szánt ajándékra sem kell pénzt költenetek, ha kitaláltok valami kézzel elkészíthetőt.

Bérlés helyett saját autóval

Több tízezer forintot megspórolhatsz, ha a menyasszonyi autó saját kocsi. Ha nincs sajátod, akkor kölcsönkérheted egy családtagod autóját, és azt díszítheted, díszíttetheted fel. A hivatásos sofőr helyett pedig fuvaroztathatod magadat az egyik családtagoddal, aki amúgy is hivatalos az esküvőre, és szívesen megteszi a menyasszonynak ezt a kis szívességet élete legszebb napján.

Forrás: Thinkstock

A kis esküvő is szép

A kisebb esküvőknek is megvannak az előnyei, legalább annyi, mint a világraszóló lakodalmaké. Először is nem kell meghívni a sosem látott távoli rokonokat, csak a szűk családot és a kedves barátokat, munkatársakat. Hiszen az esküvőd a te napod, azokkal ünnepeld, akik valóban fontosak neked. Másodszor, sok jó ember ugye kis helyen is elfér, nem kell egy egész sportcsarnokot kibérelni, és egy egész tömeget etetni-itatni. Ebben ráadásul a vőlegényed is biztosan egyetért majd, a pasik nem rajonganak a nagy cécókért. És végül, ha meghitt lagzit csaptok, minden tételen spórolhattok egy kicsit, sok kicsi pedig sokra megy.

Zenebona, vigalom

Nincsen lagzi muzsika nélkül! Egy zenekar fellépése azonban nagyon sokba kerül, ezért a legjobb megoldás, ha egy DJ-t bízol meg, aki mindenki ízlésének megfelelő zenét hajlandó keverni. Ha még ez is túl sok, akkor állíts össze egy jó hosszú lejátszási listát, ami akár reggelig is kitart. Hogy megkönnyítsd a lemezlovas dolgát, jó előre kérd el a vendégektől a kedvenc számaik címét. Ehhez viszont szerezned kell egy jól szóló hangosító rendszert is, hacsak a helyszín nincs felszerelve megfelelő hangszórókkal.

Ettől a parfümtől illatozott Kate Middleton az esküvőnhttp://www.life.hu/szepulj/szepseghirek/20110504-ime-a-parfum-melyet-katalin-hercegno-viselt-az-eskuvon.htmlÍme Kate Middleton mesés menyasszonyi cipőjehttp://www.life.hu/szepulj/szepseghirek/20110502-katalin-hercegno-eskuvoi-cipoje.htmlA filmtörténet 8 legkülönlegesebb menyasszonyi ruhájahttp://www.life.hu/life/legytrendi/hautecouture/20110421-a-filmtortenet-8-legszebb-menyasszonyi-ruhaja.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.