Kalandorok figyelmébe! 8 úti cél, ami soha nem jutna eszedbe

Bhután Ukrajna Mozambik Malawi Dél-Korea Pápua-Új-Guinea utazás szórakozás program Nicaragua Kirgizisztán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha a horvát tengerpart, egy londoni városlátogatás vagy Ausztria alpesi tavai nem nyújtanak igazi kikapcsolódást számodra, utazz a világ legeldugottabb országainak egyikébe. Látogass Afrika, Ázsia, Amerika, sőt Európa alig ismert, rejtett zugaiba.
1. Mozambik

Mozambik olyan, mint egyetlen, végelláthatatlan paradicsomi strand. A csodás partszakaszokhoz pedig gyönyörű óceán jár, hihetetlenül sokszínű állatvilággal. Ha szeretsz búvárkodni, itt igazán érdemes lemerülnöd, mert a kristálytiszta vízben ritka, színes halakkal, de delfinekkel vagy cápákkal is találkozhatsz. Mozambikot lassan a befektetők is felfedezik maguknak, így egyre több luxushotel nyitja meg kapuit a turisták előtt. A szépséges Bazaruto-sziget egyetlen szállodáját például csak repülőgéppel lehet megközelíteni. Ezzel szemben az ország hihetetlenül szegény: a 15 évvel ezelőtt véget ért polgárháborúból még ma sem tért magához. Mozambikot éppen ezért még nem fedezték fel maguknak az európaiak, így akár napokig is elkerülheted a többi turistát. A külföldi utazók valódi szenzációnak számítanak a mozambikiak körében, akiket meleg vendégszeretettel fogadnak. A fővárosból, Maputóból érdemes egy helyi vezetővel kirándulást tenni Vilankulo, Xai-Xai vagy Imhambane felé.

Jó veszekedni? Min veszekedtetek utoljára?






AFP
AFP

Maputo

2. Nicaragua

Nicaragua Közép-Amerika legszegényebb országa, itt a legrosszabb az infrastruktúra a kontinensen. A turisták közül csak a legkalandvágyóbbak látogatnak ide, szemben a szomszédos Costa Ricával, ami nagyon népszerű a külföldi utazók körében. Nicaragua az utóbbi években túlélte a diktatúrát, a forradalmat és a polgárháborút, ma azonban már nem háborús övezet. Kifejezetten biztonságos és olcsó úti célnak számít. Ha ide utazol, vendégszerető helybeliekkel és csodálatos természeti képződményekkel találkozhatsz Ha itt jársz, feltétlenül látnod kell a világ egyik legaktívabb tűzhányóját, a Masaya-vulkánt, ami autóval is megközelíthető a körülötte megszilárdult lávatengeren keresztül. De még ennél is jobb úti cél az Ometepe-sziget a Nicaragua-tó közepén, amelyen számos vulkán, tavacska, vízesés és háborítatlan őserdő található bőgőmajmokkal, leguánokkal és papagájokkal. Ha a pálmafás tengerpartra vágysz, a csendes-óceáni San Juan del Surban a helyed. A gyarmati világ maradványai, - pl. Granada és León - ma is olyan, mint évszázadokkal ezelőtt: színes házak, túldíszített templomok, hangos piacok varázsolják felejthetetlenné az utazást. Nicaraguában szinte mindenhol találkozhatsz kávé- és cukornádültetvényekkel, legelésző marhacsordákkal, mangóerdőkkel, ló- vagy szamárháton közlekedő "nicákkal" és az elmaradhatatlan színesre mázolt helyi buszjáratokkal.

Thinkstock
Thinkstock

San Juan del Sur

3. Ukrajna

Ukrajna közel van, mégsem jutna eszedbe ide szervezni a nyaralásodat... Keleti szomszédunk több mint az a hely, ahol olcsó az üzemanyag és a cigaretta. Sőt, a csernobili katasztrófa mementójánál is akad érdekesebb látnivaló. Ukrajnában a lakosság fele a létminimum alatt él, míg a főváros, Kijev égbe szökő, arannyal bevont pompás templomtornyain táncol a napfény, az elegáns sétálóutcákban pedig egymást érik a legnevesebb márkák üzletei, amelyek előtt luxusautók parkolnak. A fekete-tengeri kikötőváros, Odessza forgalmas és pezsgő, igazi európai metropolisz. Lembergben pedig mintha megállt volna az idő: a város utcáin retróautókkal, régi villamosokkal találkozhatsz és macskaköves utcákon barangolhatsz. A járdákat még ma is hatalmas seprűkkel takarítják. Ukrajna vad vidék, a Kárpátok regényes hegyei között Európa legidősebb, érintetlen erdei bújnak meg. Ezenkívül az ország végelláthatatlan síkság, ameddig a szem ellát a sztyeppe az úr, csak a hagymakupolás ortodox templomok törik meg néha az egyhangúnak mégsem nevezhető földet.

en.wikipedia.org
en.wikipedia.org

Kijev

Tipp! Hatalmas pörgés volt a Balaton Soundon! Képekért katt ide!


4. Malawi

Malawi-tó Mount Mulanje Nyika Nemzeti Parkban,





Thinkstock
Thinkstock

Malawi-tó

5. Kirgizisztán

Kerekedj fel Marco Polo nyomába! Kirgizisztán területét forgalmas karavánutak szelték át évszázadokkal ezelőtt, hiszen erre vezetett a híres kereskedelmi útvonal, a Selyemút. Marco Polo, a XIII. századi velencei kereskedő és utazó igazán kedvcsinálóan írt úti naplójában, a táj pedig azóta nem sokat változott, csak az utazás lett kevésbé macerás. Kirgizisztán területének harmada háromezer méternél is magasabban fekszik, a Pamir-hegység legmagasabb csúcsa pedig meghaladja a hétezer métert. Kirgizisztánban olyan, mintha teljesen lakatlan vidéken járnál, ahhoz ugyanis sokat kell utazni a turistának, hogy megtekinthesse a nomád törzsek jurtáit és találkozhasson a vendégszerető helybéliekkel, akik egy pohár kumisszal, azaz erjesztett lótejjel várják a látogatókat. A kirgizek vérbeli lovasok, a férfiak és nők az autók helyett lóháton száguldoznak a végtelen sztyeppéken. Az Issyk Kul-tó a világ második legnagyobb felföldi természeti képződménye és ötezer méternél is magasabbra nyúló hegyek között hullámzik, homokos strandjait azonban pálmák helyett almafák szegélyezik.

AFP
AFP

Issyk Kul

6. Bhután

A Himalája hatalmas hegyei között bújik meg Bhután. A kicsiny királyság csak 35 éve nyitotta meg kapuit a külföldiek előtt, korábban teljesen zárt világ volt. Ma is csak napi 200 dolláros adó befizetése és hivatalos engedélyezés után léphetnek be a turisták. A Mennydörgő sárkányok birodalma - ahogy a helybéliek hívják országukat - nehezen megközelíthető vidék, ezért a parói reptértől vezető 170 kilométer hosszú hegyi út a kijárat és bejárat Bhutánba. A királyságban a buddhizmus törvényei a mérvadóak, vadászni tilos, a halászatot is csak szigorú szabályok mellett engedélyezik. A hegymászás tilos, hiszen a bhutániak hite szerint ott laknak az istenek. Bhután kevés útja magas sziklafalak és hihetetlenül mély völgyek között vezet, a tájat rizs- és búzaültetvények, imamalmok, kolostorok teszik változatossá. Ez utóbbiak közül a Taktsang kolostort a XVII. században vágták a sziklafalba a szerzetesek háromezer méter magasan.


en.wikipedia.org
en.wikipedia.org

Taktsang kolostor

7. Pápua-Új-Guinea

Madagaszkár és Indonézia után a világ harmadik legnagyobb szigetországa Pápua-Új-Guinea, amelynek lakóitól egykor az emberevés sem állt távol.A falvakban lakó helybéliek szinte ugyanúgy élnek, mint néhány száz évvel ezelőtt. Sok településen még sosem járt idegen. Pápua-Új-Guinea az ausztrál utazók körében kedvelt elsősorban, hiszen Európából vagy Amerikából a repülőút akár két napig is eltarthat, ráadásul nagyon drága is. Pedig az ország minden turista álma, aki egzotikumra, ugyanakkor háborítatlan kultúrára és természetre vágyik. A világ egyik utolsó szabályozatlan folyóján, a Sepiken kenuval evezhetsz végig, óriásteknősök és még nagyobb krokodilok között, amelyek a mangrovék, pálmák és cserjések árnyékából figyelik a betolakodókat. A pápuaiak magas oszlopokra építették házaikat, hogy a méteres hullámokkal háborgó folyó áradásaitól megvédjék otthonaikat. Esténként a falusiak nagy tüzeket gyújtanak, tánccal, énekkel és zeneszóval ünnepelnek. Érdekes úti cél lehet Rabaul városa, amelyet tűzhányók vesznek körül - az utolsó nagy kitörés 15 éve volt. Ezenkívül a búvárkodás szerelmesei is megtalálják itt a számításukat, az északi Walindi partjainál a türkiz színű vízben színes halacskák és korallok látványában gyönyörködhetnek.

AFP
AFP

Törzsi festésű pápua férfiak egy helyi ünnepségen

Tipp! Morbid fotók, döglött legyek újraélesztve! Nézd meg képgalériánkat!




Szöul GyeongjuSeoraksan Nemzeti Parkban Jejudo-szigeten Hallasan-vulkán



en.wikipedia.org
en.wikipedia.org

Szöul belvárosa

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Játssz és nyerd meg a 6 darab Nativa ajándékcsomag egyikét!


4 bámulatos úticél itthon - Páros kikapcsolódás 30 ezer forintbólhttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110701-szorakozas-utazas-program-ide-utazz-30-ezer-forintbol.htmlA világ 11 legizgalmasabb városahttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110616-utazas-szorakozas-program-a-vilag-legjobb-varosai.htmlToplistás filmforgatási helyszínek, melyeket neked is látni kell!http://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110513-a-legjobb-forgatasi-helyszinek-izgalmas-kirandulas-a-legemlekezetesebb-filmhelyszineken.htmlUtazz a gyerekkel! - 5 szuper úti cél Magyarországonhttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110520-utazz-a-gyerekkel-5-szuper-uti-cel-magyarorszagon.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.