Ha a horvát tengerpart, egy londoni városlátogatás vagy Ausztria alpesi tavai nem nyújtanak igazi kikapcsolódást számodra, utazz a világ legeldugottabb országainak egyikébe. Látogass Afrika, Ázsia, Amerika, sőt Európa alig ismert, rejtett zugaiba.

1. Mozambik

Mozambik olyan, mint egyetlen, végelláthatatlan paradicsomi strand. A csodás partszakaszokhoz pedig gyönyörű óceán jár, hihetetlenül sokszínű  állatvilággal. Ha szeretsz búvárkodni, itt igazán érdemes lemerülnöd, mert a kristálytiszta vízben ritka, színes halakkal, de delfinekkel vagy cápákkal is találkozhatsz. Mozambikot lassan a befektetők is felfedezik maguknak, így egyre több luxushotel nyitja meg kapuit a turisták előtt. A szépséges Bazaruto-sziget egyetlen szállodáját például csak repülőgéppel lehet megközelíteni. Ezzel szemben az ország hihetetlenül szegény: a 15 évvel ezelőtt véget ért polgárháborúból még ma sem tért magához. Mozambikot éppen ezért még nem fedezték fel maguknak az európaiak, így akár napokig is elkerülheted a többi turistát. A külföldi utazók valódi szenzációnak számítanak a mozambikiak körében, akiket meleg vendégszeretettel fogadnak. A fővárosból, Maputóból érdemes egy helyi vezetővel kirándulást tenni Vilankulo, Xai-Xai vagy Imhambane felé.  


AFP
Maputo

2. Nicaragua

Nicaragua Közép-Amerika legszegényebb országa, itt a legrosszabb az infrastruktúra a kontinensen. A turisták közül csak a legkalandvágyóbbak látogatnak ide, szemben a szomszédos Costa Ricával, ami nagyon népszerű a külföldi utazók körében. Nicaragua az utóbbi években túlélte a diktatúrát, a forradalmat és a polgárháborút, ma azonban már nem háborús övezet. Kifejezetten biztonságos és olcsó úti célnak számít. Ha ide utazol, vendégszerető helybeliekkel és csodálatos természeti képződményekkel találkozhatsz Ha itt jársz, feltétlenül látnod kell a világ egyik legaktívabb tűzhányóját, a Masaya-vulkánt, ami autóval is megközelíthető a körülötte megszilárdult lávatengeren keresztül. De még ennél is jobb úti cél az Ometepe-sziget a Nicaragua-tó közepén, amelyen számos vulkán, tavacska, vízesés és háborítatlan őserdő található bőgőmajmokkal, leguánokkal és papagájokkal. Ha a pálmafás tengerpartra vágysz, a csendes-óceáni San Juan del Surban a helyed. A gyarmati világ maradványai,  - pl. Granada és León - ma is olyan, mint évszázadokkal ezelőtt: színes házak, túldíszített templomok, hangos piacok varázsolják felejthetetlenné az  utazást. Nicaraguában szinte mindenhol találkozhatsz  kávé- és cukornádültetvényekkel, legelésző marhacsordákkal, mangóerdőkkel, ló- vagy szamárháton közlekedő "nicákkal" és az elmaradhatatlan színesre mázolt helyi buszjáratokkal.

Thinkstock
San Juan del Sur

3. Ukrajna

Ukrajna közel van, mégsem jutna eszedbe ide szervezni a nyaralásodat... Keleti szomszédunk több mint az a hely, ahol olcsó az üzemanyag és a cigaretta. Sőt, a csernobili katasztrófa mementójánál is akad érdekesebb látnivaló. Ukrajnában a lakosság fele a létminimum alatt él, míg a főváros, Kijev égbe szökő, arannyal bevont pompás templomtornyain táncol a napfény, az elegáns sétálóutcákban pedig egymást érik a legnevesebb márkák üzletei, amelyek előtt luxusautók parkolnak. A fekete-tengeri kikötőváros, Odessza forgalmas és pezsgő, igazi európai metropolisz. Lembergben pedig mintha megállt volna az idő: a város utcáin retróautókkal, régi villamosokkal találkozhatsz és macskaköves utcákon barangolhatsz. A járdákat még ma is hatalmas seprűkkel takarítják. Ukrajna vad vidék, a Kárpátok regényes hegyei között Európa legidősebb, érintetlen erdei bújnak meg. Ezenkívül az ország végelláthatatlan síkság, ameddig a szem ellát a sztyeppe az úr, csak a hagymakupolás ortodox templomok törik meg néha az egyhangúnak mégsem nevezhető földet.

en.wikipedia.org
Kijev


4. Malawi

Az ország területének mintegy negyedét a festői Malawi-tó borítja. A környezet mesébe illő, a homokos strandokon a pálmafák közé függőágyakat lógatnak, és a búvárkodás szerelmesei legalább ezerféle érdekes halfajjal ismerkedhetnek meg itt. Az ország felföldi vidéke teljesen más képet mutat: a Mount Mulanje masszív gránittömege háromezer méter magasan emelkedik ki a környező smaragdzöld síkságból. Malawi Afrika második legnagyobb teatermelője, így rengeteg hatalmas ültetvénnyel találkozhatsz az utad során. A hegyvidéki kirándulást a teacserjéken kívül csörgedező patakok, vízesések és dús erdők teszik idillivé - például a Zambia határánál található, 2200 méter magasan elterülő Nyika Nemzeti Parkban, ahol közelről tekintheted meg az antilopcsordákat. Akik már jártak az afrikai országban, a paradicsom egy darabjaként emlegetik az afrikai országot.

Thinkstock
Malawi-tó

5. Kirgizisztán

Kerekedj fel Marco Polo nyomába! Kirgizisztán területét forgalmas karavánutak szelték át évszázadokkal ezelőtt, hiszen erre vezetett a híres kereskedelmi útvonal, a Selyemút. Marco Polo, a XIII. századi velencei kereskedő és utazó igazán kedvcsinálóan írt úti naplójában, a táj pedig azóta nem sokat változott, csak az utazás lett kevésbé macerás. Kirgizisztán területének harmada háromezer méternél is magasabban fekszik, a Pamir-hegység legmagasabb csúcsa pedig meghaladja a hétezer métert. Kirgizisztánban olyan, mintha teljesen lakatlan vidéken járnál, ahhoz ugyanis sokat kell utazni a turistának, hogy megtekinthesse a nomád törzsek jurtáit és találkozhasson a vendégszerető helybéliekkel, akik egy pohár kumisszal, azaz erjesztett lótejjel várják a látogatókat. A kirgizek vérbeli lovasok, a férfiak és nők az autók helyett lóháton száguldoznak a végtelen sztyeppéken. Az Issyk Kul-tó a világ második legnagyobb felföldi természeti képződménye és ötezer méternél is magasabbra nyúló hegyek között hullámzik, homokos strandjait azonban pálmák helyett almafák szegélyezik.

AFP
Issyk Kul

6. Bhután

A Himalája hatalmas hegyei között bújik meg Bhután. A kicsiny királyság csak 35 éve nyitotta meg kapuit a külföldiek előtt, korábban teljesen zárt világ volt. Ma is csak napi 200 dolláros adó befizetése és hivatalos engedélyezés után léphetnek be a turisták. A Mennydörgő sárkányok birodalma - ahogy a helybéliek hívják országukat - nehezen megközelíthető vidék, ezért a parói reptértől vezető 170 kilométer hosszú hegyi út a kijárat és bejárat Bhutánba. A királyságban a buddhizmus törvényei a mérvadóak, vadászni tilos, a halászatot is csak szigorú szabályok mellett engedélyezik. A hegymászás tilos, hiszen a bhutániak hite szerint ott laknak az istenek. Bhután kevés útja magas sziklafalak és hihetetlenül mély völgyek között vezet, a tájat rizs- és búzaültetvények, imamalmok, kolostorok teszik változatossá. Ez utóbbiak közül a Taktsang kolostort a XVII. században vágták a sziklafalba a szerzetesek háromezer méter magasan.


en.wikipedia.org
Taktsang kolostor

7. Pápua-Új-Guinea

Madagaszkár és Indonézia után a világ harmadik legnagyobb szigetországa Pápua-Új-Guinea, amelynek lakóitól egykor az emberevés sem állt távol.A falvakban lakó helybéliek szinte ugyanúgy élnek, mint néhány száz évvel ezelőtt. Sok településen még sosem járt idegen. Pápua-Új-Guinea az ausztrál utazók körében kedvelt elsősorban, hiszen Európából vagy Amerikából a repülőút akár két napig is eltarthat, ráadásul nagyon drága is. Pedig az ország minden turista álma, aki egzotikumra, ugyanakkor háborítatlan kultúrára és természetre vágyik. A világ egyik utolsó szabályozatlan folyóján, a Sepiken kenuval evezhetsz végig, óriásteknősök és még nagyobb krokodilok között, amelyek a mangrovék, pálmák és cserjések árnyékából figyelik a betolakodókat. A pápuaiak magas oszlopokra építették házaikat, hogy a méteres hullámokkal háborgó folyó áradásaitól megvédjék otthonaikat. Esténként a falusiak nagy tüzeket gyújtanak, tánccal, énekkel és zeneszóval ünnepelnek. Érdekes úti cél lehet Rabaul városa, amelyet tűzhányók vesznek körül - az utolsó nagy kitörés 15 éve volt. Ezenkívül a búvárkodás szerelmesei is megtalálják itt a számításukat, az északi Walindi partjainál a türkiz színű vízben színes halacskák és korallok látványában gyönyörködhetnek.

AFP
Törzsi festésű pápua férfiak egy helyi ünnepségen


8. Dél-Korea

Dél-Koreában találkozik a modern világ a keleti hagyományokkal. Itt jól megférnek egymás mellett a karaoke-bárok és a teaceremóniák, a high-tech épületek és a templomok, a vidék és az ipartelepekkel körbevett metropoliszok. Dél-Korea az ősi kultúra és a modern világ különleges elegye. A főváros, Szöul milliós nagyváros, égbeszökő felhőkarcolókkal, elegáns klubokkal, bevásárlóközpontokkal és a világ egyik legszínvonalasabb infrastruktúrájával. Itt mindent megtalál egy turista, amit New Yorkban, Hongkongban vagy Szingapúrban. Az ország egyik legizgalmasabb attrakciója Gyeongju, amely évezredekig volt az ország fővárosa, ma pedig a világ egyik legnagyobb szabadtéri múzeumának ad otthont - ősi templomokkal, palotákkal, pagodákkal, síremlékekkel. A Seoraksan Nemzeti Parkban hamisítatlan hegyvidékben gyönyörködhetsz, dús erdők, gránitsziklák, folyók és vízesések mellett kirándulhatsz. A Jejudo-szigeten pedig Dél-Korea leghatalmasabb hegye, a Hallasan-vulkán kínál felejthetetlen látnivalót. A szigeten olyan strandok csábítják az utazókat, amelyekkel csak Hawaii büszkélkedhet, a homok éppolyan szikrázó, a víz türkizkék és a nyugalom is tökéletes.en.wikipedia.org
Szöul belvárosa

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!

4 bámulatos úticél itthon - Páros kikapcsolódás 30 ezer forintbólhttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110701-szorakozas-utazas-program-ide-utazz-30-ezer-forintbol.html A világ 11 legizgalmasabb városahttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110616-utazas-szorakozas-program-a-vilag-legjobb-varosai.html Toplistás filmforgatási helyszínek, melyeket neked is látni kell!http://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110513-a-legjobb-forgatasi-helyszinek-izgalmas-kirandulas-a-legemlekezetesebb-filmhelyszineken.html Utazz a gyerekkel! - 5 szuper úti cél Magyarországonhttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110520-utazz-a-gyerekkel-5-szuper-uti-cel-magyarorszagon.html