Nem kell feltétlenül drága mosószerekre és gyakran allergén anyagokat tartalmazó öblítőkre költened ahhoz, hogy a ruhák mosás után makulátlanok, emellett puhák és illatosak legyenek. Elég, ha beveted nagyanyáink házi praktikáit - amelyekkel még spórolhatsz is.


Napjainkban már számos változata létezik a mosógépeknek, mosószereknek és öblítőknek egyaránt, melyekkel makulátlanul tiszták lesznek a ruhák. Ezek azonban nemcsak hogy drágák, de számtalan mesterséges anyagot is tartalmaznak, melyek az arra érzékenyeknél allergiát válthatnak ki. A reklámok persze ezek elengedhetetlen szükségességét sulykolják, ám egyáltalán nem biztos, hogy mindent el kell hinni, és tényleg feltétlenül szükséged van a hawaii virágok illatú öblítőre. Pláne, hogy az illatok valahogy sosem túl tartósak. Ezek mellett ugyanakkor akad néhány pontja a mosásnak, melyet szintén nem árt felülvizsgálnod, hiszen egy kis odafigyeléssel vagy épp változtatással egyaránt jót tehetsz a környezetnek és pénztárcádnak is.

Thinkstock


Vízlágyító helyett ecet

Napjainkban már kész üzletág épült a vízlágyítókra, és ennek köszönhetően úgy érezheted, hogy ezek elhagyása súlyos hibának minősül, a nélküle történő mosás pedig szimpla felelőtlenség a mosógép hosszú élettartamának szempontjából. Hatékonysága és szükségessége azonban némileg megkérdőjelezhető.

Tudni kell ugyanis, hogy többségében ugyan tényleg küzdeni kell a kemény víz okozta problémákkal, csakhogy az ország nem minden részén egyforma keménységű a víz - ott, ahol lágy, akár felesleges kiadás is a drága vízlágyító. Ráadásul utóbbi egyszerű ecettel is helyettesíthető, melyből elég egy-két pohárnyit a mosáshoz adni. Amellett, hogy a ruhákat sem károsítja, fertőtleníti azokat, és még a vízkőlerakódások ellen is hatékonyan veszi fel a harcot. Időnként pedig kifejezetten hasznos lehet egy teljes mosást végezni vele, amikor is a mosópor helyére is ecetet öntesz, és ruha nélkül futtatsz le egy programot.


Alternatívák öblítőre

Az öblítők esetében is olyan szintetikus szerről van szó, ami elengedhetetlennek tűnik a puha, lágy ruhák érdekében. Valójában azonban, ha az öblítő helyett hígított ecetet használsz, ugyanolyan lágyak lesznek a textilek. Ugyan nem árasztanak majd rózsaillatot, de a hígítás miatt attól sem kell tartanod, hogy ecetillatúak lennének. Ezzel ráadásul jót tehetsz a mosógépnek is, ugyanis megakadályozhatod a vízkőlerakódásokat. Ha pedig mindenáron kellemes illatú ruhákra vágysz, próbálkozhatsz néhány csepp illóolajjal is. Természetes voltukból fakadóan sem a ruháknak, sem a környezetnek nem fognak ártani.

Ha ragaszkodsz az öblítőkhöz, jó, ha tudod, hogy a drága nem mindig jelent jobbat. Az olcsóbb árfekvésű öblítők és mosóporok is legalább annyira hatékonyak tudnak lenni, mint a drágább társaik. Bár lehet, hogy beletelik némi időbe, mire megtalálod a számodra leginkább megfelelő fajtát, megéri kísérletezni, hiszen sokat spórolhatsz rajta. Ilyenkor jobb, ha a legkisebb kiszerelésű mosóporokat teszed a kosaradba.Thinkstock


Figyelj a programokra és a mennyiségekre!

Mindenképpen nézd meg a mosógép leírásában, hogy mekkora maximális ruhamennyiséggel bír el egy mosás során, és törekedj a súly elérésére. Kis mennyiségek mosása nemcsak a gépnek nem használ, de az energiafelhasználás szempontjából sem nevezhető optimálisnak.
Ugyanakkor fontos az is, hogy milyen hőfokra állítod be a vízhőmérsékletet. Minél magasabb ugyanis, annál több energiába telik felmelegíteni azt - a mosás során felhasznált energia 90 százalékát ugyanis a vízmelegítésre használt energia teszi ki. A rendszeresen alkalmazott túl meleg víz ráadásul a ruháknak sem tesz jót, és hamarabb eljöhet a leselejtezés ideje. Persze, bizonyos esetekben igenis szükség van magas hőmérsékletű vízre a mosásnál, ám az átlagos, hétköznapi szennyeződések ellen tökéletesen elég a legalacsonyabb fokozatok egyike is.A 4 legjobb mosogatószer szerintünk - Kíméletlenek a zsírral, kíméletesek a bőrrelhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110708-az-5-legjobb-mosogatoszer-szerintunk-kimeletlenek-a-zsirral-kimeletesek.html Itt lakozik a legtöbb kórokozó a lakásban! - Eláruljuk, hogyan szabadulj meg tőlükhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110627-itt-lakozik-a-legtobb-korokozo-a-lakasban-elaruljuk-hogyan.html Így lesz újra tükörsima és karcmentes a vasaló talpa! - A legjobb házi szerekhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110624-igy-lesz-ujra-tukorsima-es-karcmentes-a-vasalo-talpa-.html Hova tűnnek a fél pár zoknik? - A fekete lyukak is közrejátszhatnakhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110615-hova-tunnek-a-fel-par-zoknik-a-fekete-lyukak.html Makacs dugulás, kellemetlen szagok és kártevők ellen - A leghatékonyabb, filléres szerekhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110530-makacs-dugulas-kellemetlen-szagok-es-kartevok-ellen-a-leghatekonyabb.html Így mérgezed magad mindennap! - Egy veszélyes anyag, amit te is használszhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110531-igy-mergezed-magad-mindennap-egy-veszelyes-anyag-amit-te.html Így űzd el végleg a penészt a lakásból! - 200 forintból, természetesenhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110512-igy-uzd-el-vegleg-a-peneszt-a-lakasbol-200.html Zsír-, kávé- és borfoltok ellen - Filléres foltgyilkos csodaszerekhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110506-zsir-kave-es-borfoltok-ellen-filleres-foltgyilkos-csodaszerek.html