Itt az ősz, de még ne tedd el a bringádat! Pattanj kétkerékre, és irány Magyarország! Íme, a Life.hu ajánlata egy kulturális programokban gazdag bicajos túrához.

Thinkstock

1. Tekerj a Bükkben

Ha szívesen kikapcsolódnál a természetben, az Eger és Felsőtárkány közti 25 km-es távot kezdőként is lazán teljesítheted. A műemlékekben gazdag történelmi város felfedezése tökéletes őszi program, és ha arra jársz, ne feledkezz meg Eger kiváló minőségű borairól sem, amiket a vulkáni kőzetbe vájt pincékben ízlelhetsz meg. Felsőtárkány a Bükk nyugati kapuja, ahol kerékpározhatsz a hegyekben, vagy túrabakancsban bebarangolhatod a környéket, és a nap végén kellemesen ejtőzhetsz a felsőtárkányi tónál.

A Life-tippje
Szeptember 16-a és 18-a között rendezik meg a XVI. Eger Ünnepe nevű rendezvénysorozatot,a város bemutatkozásához izgalmas programok kapcsolódnak.

2. Kerekezd körbe a Fertő-tavat

Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize nem csupán különleges természeti adottságai miatt világhírű, de a bringások paradicsoma is. A tó környékén  418 km hosszú kerékpárút húzódik. A túra nagy részét a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén teljesítheted, ahol jelzőtáblák segítségével informálódhatsz. A kikapcsolódást remek turistapihenők, kilátók és olcsó szálláshelyek teszik teljessé. A gyönyörű környezet mellett a térség történelmi nevezetességeit is érdemes bejárnod, és ne hagyd ki a híres borvidék finom nedűit sem.

A Life-tippje
Látogass el a fertőszéplaki Falumúzeumba, ahol megismerheted a vidék néprajzi hagyományait.

3. Bringázz a Dunakanyarban

A lenyűgözően szép táj az egyik legnépszerűbb turisztikai látnivaló, ám bringázáshoz is nagyszerű célpont, mert különféle nehézségi fokú kerékpárútvonalakon kerekezhetsz. Egy kiadós tekeréshez a Budapesttől Visegrádig tartó szakaszt válaszd: a távot Leányfaluig kiépített kerékpárúton teheted meg. Kitérhetsz a Szentendrei-szigetre is, ahol kényelmesen megebédelhetsz. Útközben gyönyörködhetsz a kanyargó Duna szépségében, majd kerékpárúton illetve országúton tekerve a gyönyörű középkori városba, Visegrádra érkezel.

A Life-tippje
A bringázás fáradalmait remekül kipihenheted a leányfalui termálfürdőben.

4. Kalandozz a Balatonon 

A mintegy 200 km hosszúságú balatoni bringakörúton a tájékozódást sűrűn elhelyezett táblarendszerek segítik, és útközben számos kerékpárbarát szolgáltatót is találhatsz. Az északi parton néhány nehezebb szakasz kivételével élvezetesen teljesíthetőek a távok, és a kerékpáros útvonalak többször érintik a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot is. A Balatonberény és Badacsonytördemic közötti kerékpárút távolsága 38 km, és az időjárástól, valamint a kedvedtől függően dönthetsz arról, hogy a térség kulturális emlékeit fedezed fel, vagy inkább a vidék természeti csodáiban gyönyörködsz.  

A Life tippje
Minden erődre szükség lesz, de megéri feltekerned a Szigligeti-várhoz, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a vidékre.

Thinkstock


5. Túrázz a Kőszegi-hegységben

Eleged van a nyüzsgő városból? Irány a Nyugat-Dunántúl ékszerdoboza. Kőszegen kihagyhatatlan látnivaló a Jurisics-vár, a Sgraffitós-ház, a Szent Imre-templom és a Városkút. A felejthetetlen szabadidős élményekről a természeti látnivalókban gazdag Írottkő Natúrpark gondoskodik. A kitáblázott kerékpárutakon körbetekerheted a Kőszegi-hegységet, ahol a Dunántúl legmagasabb hegycsúcsa, Írott-kő is található. A hegységben túrázva feltétlenül látogass el a Hétforráshoz, és a Cáki Pincesort se hagyd ki.

A Life-tippje
Ha szívesen részt vennél egy erdei "critical mass"-on, nevezz be az Írottkő Hillclimb hegyikerékpáros és terepfutó versenyre.


6. Pedálozz a Tisza-tónál

Bár sokáig főleg vízi turizmusa miatt volt népszerű, az utóbbi években a kerékpárosok paradicsomának is nevezik a Tisza-tavat. Ha edzett vagy, megszakítás nélkül körbetekerheted a környék 120 kilométeres aszfaltburkolatú kerékpárútját. A régióban 27 bringás túraközpont is vár. A Tisza-tó és környéke valóságos természeti csoda, egyedi élővilága, nádasokkal teli vadregényes vidéke felejthetetlen élményeket kínál, ahol az aktív kikapcsolódás mellett a kulináris élvezeteknek is hódolhatsz.

A Life-tippje
Érdemes beiktatnod a programba a Tiszavalki-öbölben lévő madárrezervátumot, a szigorúan védett természeti érték a világörökség része.


Tiéd a természet! A legjobb hazai piknikhelyekhttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110825-tied-a-termeszet-a-legjobb-hazai-piknikhelyek.html Fedezd fel Dubrovnik csodáit!http://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110819-utazas-program-fedezd-fel-dubrovnik-csodait.html 4 bámulatos úticél itthon - Páros kikapcsolódás 30 ezer forintbólhttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110701-szorakozas-utazas-program-ide-utazz-30-ezer-forintbol.html