Stahl Judit ínyenc receptjeit nem csak a tévében láthatod - ezentúl a Life.hu-n is találkozhatsz velük. Készítsd el őket még ma!

Forrás: [origo]"Alice Waters az amerikai gasztronómia szeretett, tisztelt élharcosa: a párizsi Sorbonne-on tanult, azután hazament, és úgy döntött, ideje véget vetni hazájában a vacak, gyorséttermi álkaják egyeduralmának. Kezdjenek el a honfitársai is friss, szezonális alapanyagokból készült ételeket enni.

Mindez a hippikorszak végén történt, és Waters étterme, a kaliforniai Chez Panisse azóta fogalommá vált. Itt kóstoltam egy zseniális gesztenyés pulykát, és annyira ízlett, hogy kifejlesztettem belőle egy gyorsított, házi körülményekre adaptált változatot."

Stahl Judit


Hozzávalók:

- 80 dkg pulykamellfilé
- só és frissen őrölt bors
- 3 evőkanál olaj
- 5 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 5 dkg mazsola
- 1 vöröshagyma
- 25 dkg mélyhűtött, felolvasztott gesztenyemassza (natúr!)
- 1/2 dl olaj
- 1 evőkanál morzsolt majoránna
- só és frissen őrölt bors

Hozzávalók a mártáshoz:

- 1 csokor újhagyma
- 1 narancs
- 2 citrom
- 1/2 dl portói bor
- 10 dkg málnalekvár
- 5 dkg vaj
- a tepsi kikenéséhez kevés vaj

Forrás: [origo]
Forrás: stahl.hu.

Elkészítés

1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra - gázsütőn 6-os fokozat -, és kivajazunk egy 30x40 cm-es tepsit. A pulykatekercsek rögzítéséhez vízbe áztatunk körülbelül 10 darab fogpiszkálót.
2. A töltelékhez a mazsolát annyi vízben felforraljuk, amennyi ellepi, aztán leszűrjük, apróra vágjuk. A vöröshagymát megpucoljuk, szintén apróra vágjuk. Ezután az összes hozzávalót összekeverjük, és sózzuk-borsozzuk.
3. A húst körülbelül 1 cm vékonyan felszeleteljük, a szeleteket kiklopfoljuk, sózzuk-borsozzuk, és megtöltjük fél-fél evőkanál töltelékkel. Szorosan felcsavarjuk őket, és összetűzzük a fogpiszkálókkal.
4. Az olajat nagy lángon megforrósítjuk egy 30 cm átmérőjű serpenyőben, és a hústekercseket körülbelül 3 perc alatt jól körbepirítjuk rajta. Azonnal átpakoljuk mindet a tepsibe, a serpenyőt félretesszük, majd a húsra morzsoljuk a vajat, köré öntünk 1 dl vizet, és alufóliával lefedve 25 perc alatt megsütjük.
5. Amíg sül a hús, a mártással foglalkozunk. A vajat felkockázzuk, az újhagyma fehér szárát felaprítjuk, a narancs és a citrom héját megreszeljük. A húshoz használt serpenyőt nagy lángra tesszük, hátrébb lépünk tőle, és óvatosan beleöntjük a portói bort. Fakanállal körülbleül fél percig kavargatunk, hogy feloldjuk a lesült húspörköket, aztán a serpenyőben mérsékelt tűzön megfonnyasztjuk az újhagymát. Hozzáadjuk a málnalekvárt, fél dl vizet, 1-1 evőkanál narancs- és citromhéjat, sózzuk-borsozzuk, és 3 perc alatt, néha megkeverve az egészet összefőzzük. Levesszük a tűzről, apránként elvegyítjük benne a vajkockákat, és tálaláskor a megsült pulykatekercsek köré kanalazzuk. 4 adag lesz belőle.