generáció érdeklődés nevelés jellem társadalmi jelenség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legkisebb családba születtek, a legoktatottabbak, az eddigi legidősebb anyák nevelik őket, várható élettartamuk az eddigi leghosszabb, és tökéletesen elboldogulnak modern korunkban: ők a Z-generáció, azaz a késő kilencvenes, inkább kétezres években született gyerekek.

Thinkstock
Thinkstock

Az az elveszett X

Az 1960-as, 1970-es években született, mai negyvenes-ötvenes emberek is kilógtak anno a sorból. Ők azok, akik nagyszüleinkkel ellentétben már nem néznek értetlenül, ha mobiltelefonról, internetről és közösségi hálóról van szó, de nem ezek között nőttek fel, hanem csak alkalmazkodtak a változó világ kihívásaihoz. Munkahelyükön a modern kor követelményeinek is meg tudnak felelni, de kiválóan elboldogulnak akkor is, ha egy napra elmegy az áram.
Amikor ők voltak fiatalok, majdnem ugyanazokat a kritikákat kapták az idősebbektől, mint a mai tinédzserek. Túl modernek voltak és nem engedelmeskedtek a kialakult szokások alkotta rendnek: házasságon kívül éltek szerelmi kapcsolatban, nem voltak annyira vallásosak, és nem a szüleik taposta úton kívántak járni.

Y-generáció, a mai fiatal felnőttek

A mai 20-30 éves felnőtteket Y-generációnak nevezik, ők azok, akik gyermekkora még az X-generáció tagjaihoz hasonlított, felnőtt életük viszont már teljesen modern. Sokkal szabadabbak, a technika minden vívmányával élnek, sokan közülük azonban visszatérnek a hagyományosabb értékekhez, és legtöbbjük szintén elboldogul egy áramtalanított életben is - bár nem biztos, hogy annyira meg is találja a helyét benne.

Thinkstock
Thinkstock

Z mint zűrzavar?

Ugyanez igaz a mai fiatalokra is, de az utóbbi tíz-tizenöt évben annyira sokat változott a világ, hogy szakadék tátonghat akár egy mai iskolás és viszonylag fiatal szülei között is. A régi értékek már szinte semmit sem számítanak, vagy nagyon elavultak, és elég nehéz tanácsot adni egy fiatalnak, aki azt kérdezi, hogy Pistit visszajelölje-e a közösségi oldalon, vagy sem.

Ma már a "munka becsülete" is megváltozott, hiszen a világ is kitágult: aki nem tud vagy akar boldogulni itthon, könnyedén talál munkát külföldön is, és a legtöbben ragaszkodnak ahhoz, hogy csak olyan munkát végezzenek, amit szeretnek is, vagy olyat, amivel nagyon jól lehet keresni. A pénzre szükség is van, mivel a mindennapi kiadások az ételen-ruhászkodáson kívül egy újabb területre is átívelnek: a "kütyük", értsd okostelefonok, laptopok és ezek keveredése nélkül egy mai gyerek már nem igazán érzi jól magát. Az iskolások kezében ott a mobiltelefon, felsőben a laptop, otthon pedig a számítógépek és konzolok játékai. Ironikus, hogy míg a mai anyukák a mezőn szaladgáltak, addig ezt sok mai gyerkőc a számítógép valósághű ábrázolásán keresztül teszi meg.

Baráti találkozók már nem a klubban, hanem az interneten, csetszobákban és közösségi oldalon alakulnak ki, és bárkit le lehet nyomozni egy randi előtt a világhálón. A kisgyerek nem a fakanalat veszi ki az anyukája kezéből, hanem a távirányítót és a mobilt - és elég hamar meg is tanulja használni ezeket. Egy korban élnek a homoszexuálisok által örökbefogadott vagy házasságon kívül született gyerekekkel, így a család fogalmát is újra kell értelmezniük.

Új világ, új veszélyek

Főleg az internet használatának vannak olyan veszélyei, amire egy átlagos harmincas-negyvenes szülő nem is gondol. Sokkal könnyebben megtalálják a rossz szándékú felnőttek a gyereket, pláne ha az gondatlanul meg is adja a lakáscímét vagy telefonszámát valamelyik csetszobában vagy közösségi oldalon. Kialakulóban van az új világ számítógépes etikája, de még sok az eldöntetlen kérdés, és nagyon oda kell figyelni a gyerekek biztonságára: léteznek különböző számítógépes biztonsági megoldások is, de a leghatásosabb egy szabályrendszer, ami a "ne menj át a piroson" kívül azt is tartalmazza, hogy a neten ne állj szóba idegenekkel, ne add meg az adataidat, és tudd, hogy a képernyő másik oldalán ülő ember bárkinek kiadhatja magát. Emellett az utcán használt drága kütyük is veszélyforrások lehetnek, egyre szaporodnak az ilyen lopások, melyeket gyerekek sérelmére követnek el.

Thinkstock
Thinkstock

Milyen felnőttek lesznek belőlük?

Nemcsak amiatt érdekes, mi történik velük, mert a gyerekeink, hanem mert - feltételezve, hogy a szociális háló bírja addig - ők fognak eltartani minket. A munkához való viszonya viszont sok mai fiatalnak megváltozott: a jólétet mindenáron meg akarják teremteni, és a rengeteg, tévében látott celeb miatt a könnyen jövő pénz fontosabb az értékteremtésnél. Emellett a karrier fontossága - főleg lányoknál - igencsak megnőtt, és sokszor háttérbe szorítja a gyerekvállalást és a komoly párkapcsolatot is. Sok tévés sorozat pedig a könnyű szerelmi vagy csupán testi kapcsolatok egymás utániságát teljesen megszokottnak és vagánynak könyveli el, ez pedig tovább nehezítheti a jövőben a modern lányok családalapítását.

A Z-generáció tagjai a jövő fogyasztói, és kiválóan ki is vannak képezve: már kiskoruktól hozzászoktak a reklámokhoz, és ahhoz, hogy amit szerintük megérdemelnek, azt el is érjék. Az interneten kiválóan elboldogulnak és számunkra érthetetlen rövidítésekkel kommunikálnak, de zavarba jönnek, ha a valódi világban kell kapcsolatokat kialakítaniuk, hiszen a virtuális világ szabályai nem feltétlenül igazodnak a valódiéhoz. Egy igazi vitában nem lehet rábökni a piros x-re és mérgesen kikapcsolni a világot: a konfliktusokat meg kell oldani. Nyilván az itt felsorolt tendenciák messze nem igazak minden gyerkőcre, csupán változó világunkat és a vele változó ifjúságot mutatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.