Új év, új élet, de legalábbis "idénvégrelefogyok" - valahogy így kezdődik minden január. Mielőtt drasztikus fogyókúrába kezdenél, először is nyisd ki a neszesszered! Ha nem is tíz, de jó öt kilót biztosan lefaraghatsz a Life.hu néhány sminktippjével.


A jelszó a kontúrozás, azaz az arc árnyalása; a mélyítés és a kiemelés. Az arcon lévő árnyékok a különböző festékekkel változtathatók, így optikailag szabályosabbra szabhatjuk az arcunkat - szike helyett néhány ecsettel és pipereholmival. Akinek például hosszúkás arca van, rövidíthet az állán, aki kevésbé szeretne pufók pofikat, az kiemelheti az arccsontjait, aki a széles orrát szeretné csinosabbra faragni, keskenyítheti azt.Thinkstock

Mikor és mivel kontúrozzunk?

Az árnyékolást alapozás után végezzük, de az árnyékoló eszköztől függ a sorrend. Fontos, hogy az alapozó tökéletesen megegyezzen a bőrünk színével, az árnyékoló ennél sötétebb, a highlighter értelemszerűen világosabb legyen. Ha krémes alapozót, krémpúdert, korrektort használunk, akkor ezeket közvetlenül az alapozás után, de a púderezés előtt vigyük fel az arcra és dolgozzuk össze az alapozóval, majd erre kerüljön a púder. Ha viszont porpúderrel, matt bronzosító púderrel vagy szemhéjporral dolgozunk, akkor azt az alapozás és a púderezés után tegyük fel. A mélyítés után a kiemeléshez szintén használhatunk krémes (világos alapozó, korrektor, krémceruza) vagy por állagú (világos porpúder, csillámos púder) highlightereket is. A sminküzletekben lehet kapni kifejezetten az összedolgozásra alkalmas, ferde kontúrecsetet, de ha nem akarunk erre külön összeget szánni, az ujjainkkal összenyomott sima púderecset is alkalmas lehet erre.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


Halánték és homlok

Az arc oválisabbnak, a homlok pedig keskenyebbnek tűnik, ha az arcélek és a halánték sötétebb, felkúszik egészen a hajtő vonaláig. A homlok középső része pedig az alapozónál világosabb árnyalatot kap.Thinkstock

Orr

A széles orrból néhány ecsetvonással könnyen fitos, csinos orrot varázsolhatunk. A homlokon már jelen lévő világos színt vigyük fel az orrnyeregre is. Ha hosszú az orr, a végére kerülhet megint sötétebb szín, így optikailag rövidebbnek tűnik. A halántékon és az arcéleken használt sötétebb árnyalattal pedig dolgozzunk rá az orr két szélére. Leírva talán kissé hosszadalmasnak tűnik, de gyakorlott kéz számára ez mindössze néhány másodperc.


Orcák

A pirosító helye függ az orr helyzetétől, a szemek állásától, de általánosságban elmondható, hogy az almácskákra tett pirosító még teltebbé teszi az arcot. Ha viszont csücsörítesz és picit beszívod közben a szádat, akkor látni fogod, hol van az arccsontod. Ezt a vonalat érdemes megerősíteni a bőrödnél sötétebb pirosítóval vagy bronzosítóval, ha optikailag keskenyebb, csontosabb arcot szeretnél. Vigyázz, hogy a pirosító ne csússzon a csont alá, mert a fáradttá és beesetté teszi az arcot. A pirosító vonala fölé pedig egy leheletnyi highlighter is kerülhet. Arra azért vigyázz, hogy ne használj túl sok festéket, és jól dolgozd össze a rétegeket, hogy minél természetesebb legyen a hatás!

Toka

Az állcsont vonala alá kerüljön a bőrszínednél két árnyalattal sötétebb bronzosító vagy púder, amely optikailag kiemeli az állvonal fölötti részt, ezért inkább az lesz szembetűnő, nem pedig az állvonal alatti terület. Juttass a bronzosítóból a nyakadra is és dolgozd el jól a festék határvonalait, különben nagyon feltűnő lesz a hatás, és rosszabb lesz a végeredmény, mint előtte.

Thinkstock

Szem

Minél nagyobbak a szemeid, arányaiban annál kisebbnek fog tűnni az arcod. A természetes, világos bőrszínű vagy bézs szemhéjpúder legyen az alap, amit ne csak a mozgó szemhéjra, hanem a szemöldökcsontra is vigyél fel. A belső szemzugban használt sötét árnyalatoktól kicsi, közel ülő szemeid lesznek, ezért ha az ellenkezőjét szeretnéd, érdemes világos árnyalatokkal, sőt, fehér színnel kísérletezni. Ne feledkezz meg a szempillákról: a hosszú, íves pillák ugyanis optikailag nagyobbá teszik a szemet.