Bár számos szervezet küzd ellene, még ma is több mint 200 millió kiskorút dolgoztatnak illegálisan világszerte.


A szegénység kiszolgáltatottá teszi a családokat, és ezáltal a gyermekeket, akik emiatt arra kényszerülnek, hogy a tanulás, a kisautók vagy az ugróiskola helyett jobb esetben aprópénzért, rosszabb esetben fizetés nélkül, sokszor embertelen körülmények között dolgozzanak, vagy korukkal nem összeegyeztethető terhelésű munkát végezzenek. Sajnos a legtöbb esetben a szülők küldik őket el, ám erre nem lenne lehetőség, ha nem lennének olyan vállalatok vagy földtulajdonosok, akik nem látnák meg bennük az olcsó munkaerőt, és nem dolgoztatnák őket.Forrás: AFP
Nézd meg, mit dolgoznak a szegény gyerekek a világ minden táján. Kattints a képre!

Milliók esnek áldozatául a tevékenységnek

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet minden, 12 évnél nem idősebb fiatalt gyermekmunkásként tart számon a fejlődő országok esetében. A fejlett országokban valamivel kitolódik ez a korhatár: 13-14 év alatt van szó a kizsákmányoló, illegális foglalkoztatásról, bár a 18 év alatti fiatalok esetében is létezik egy kategória, ami gyermekmunkaként említhető, mégpedig a heti 14 órát meghaladó munkaidő.

A gyermekmunka nemcsak a korhatár miatt tekinthető problémának, vagy azért, mert a korábban beígért minimális összegű órabér helyett semmit sem kapnak munkájukért cserébe, hanem azért is szembeszállnak a tevékenységgel a legnagyobb szervezetek az országokkal összefogásban, mert jellemzően az egészségükre veszélyes, vagy épp magas halálozási kockázatú feladatokat látnak el. Emellett a legfőbb jellemző vonás, hogy a tűréshatárukat, koruknak megfelelő fizikai teljesítőképességüket meghaladó teljesítményt várnak el tőlük. Mindemellett a szakemberek szerint a gyermekkorban illegálisan végzett munka - az alapszintű oktatás elmaradása mellett - munkaerő-piaci szempontok miatt is káros.

A világon jelenleg megközelítőleg 220 millió gyermek esik a tevékenység áldozatául, akik között nagyjából 115 millióan végeznek veszélyes munkát - ebből közel 50 millió gyermek Ázsiában, 40 millió pedig Afrikában, a Szaharától délre kockáztatja minden nap az életét.

Forrás: AFP
Nézd meg, mit dolgoznak a szegény gyerekek a világ minden táján. Kattints a képre!

A magyarországi helyzet
Bár a gyermekmunka hazánkban nem jellemző, a munkaügyi ellenőrzések során évről évre fény derül néhány visszaélésre - a számuk szerencsére még a 20-at sem éri el. Jellemzően idényjellegű mezőgazdasági munkák során, vagy az építőipari szektorban figyelhető meg ilyen illegális foglalkoztatás. Évtizedekkel ezelőtt azonban, amikor még sokkal több gyár működött hazánkban, rendszeres volt a gyermeki munkaerő alkalmazása.

Szomorú tény, hogy az elmúlt hónapokban a UNICEF figyelmeztette Magyarországot, miszerint akár itthon is elterjedhet a gyermekmunka, ráadásul jogvédő szervezetek az új Munka Törvénykönyvét, illetve a tankötelezettség korhatárának módosítását is veszélyesnek találták a gyermekmunka tekintetében. Eszerint ugyanis a 16. évet betöltött gyermekek már szülői engedély nélkül is vállalhatnak munkát. Korukból fakadó naivitásuk miatt így annak a veszélynek lesznek kitéve, hogy nem megfelelő szerződéseket iratnak alá velük, ha egyáltalán papíron rögzítve lesznek a munkavállalás feltételei.

Gyermekek a földeken és a gyártósorok mellett

A gyermekek legnagyobb része mezőgazdasági munkát végez, bár Indiában vagy épp Kínában különböző nagyvállalatok gyártósorai mellett is találni fiatalkorú munkavállalókat. A lelkiismeretlen munkaadók a gyerekek kicsi és hajlékony testalkatából fakadóan gyakran alkalmaznak ilyen munkaerőt például illegális, kézi munkával történő aranybányászathoz: a szűk bányajáratokba küldik le őket, ahol nagy az esély a halálos balesetekre, ráadásul itt egészségkárosodást okozó higany segítségével kell kiválasztaniuk a kibányászott ércből az aranyat.

Az ENSZ szervezete szerint az ellátott feladatok széles skálán mozognak: a bányászati munkáktól, fémfeldolgozástól kezdve a virágtermesztésen, mezőgazdasági munkákon keresztül a cipő- vagy műszakicikk-gyártásig terjedhet. Mindemellett a gyermekprostitúció vagy a drogkereskedelemben végzett feladatok is ide sorolhatók, melyek felszámolása a legsürgetőbb feladat.

Forrás: AFP
Nézd meg, mit dolgoznak a szegény gyerekek a világ minden táján. Kattints a képre!

Nagy cégek is áldozatul esnek

A legfrissebb hírek szerint legutóbb a világ egyik legnagyobb elektronikai gyártójának, a Foxconnak az üzemeiben - ahol többek között iPhone-okat és iPadeket szerelnek össze - találtak dolgozó gyerekeket: az alkalmazottak 5 százalékát tehetik ki a 12 és 14 év közötti gyermekmunkások. A cég vezetői a munkafelvételkor egyszerűen nem ellenőrzik az életkort, így a rászoruló fiatalok gond nélkül alkalmazásba kerülhetnek. Nekik csak akkor nem kell dolgozniuk, ha állami ellenőrzés van a gyártósoron: arra az időre a vezetők nem osztják be őket...

Ám más világcégek is gyanúba keveredtek a gyermekkorúak foglalkoztatását illetően. Tavaly például a Phillip Morris dohánygyártó céggel kapcsolatban említette meg a Human Rights Watch jelentése, hogy bár a beszállítóinál vannak gyermekmunkát tiltó rendelkezések, azokat olykor megszegik. A problémát az jelentette, hogy a kazahsztáni ültetvényeken, ahonnan a cég is beszerzi a dohányt, embertelen körülmények között, gyakran fizetés nélkül dolgoztatják a gyermekeket. A világcég köszönettel élt a szervezet felmérését illetően, és kifejezte, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy ez ne forduljon elő, hiszen ők is ellenzik a gyermekmunkát.

Forrás: AFP
Nézd meg, mit dolgoznak a szegény gyerekek a világ minden táján. Kattints a képre!

Néhány más cég azonban egészen a bojkottig ment el a küzdelemben. Közel 60 nagy divatmárka - köztük a Burberry, a H&M, a Levi's, a Puma és az Adidas - az üzbég gyapot bojkottja érdekében állt össze, mivel a volt szovjet tagállam az iskolapadból viszi ki különböző módszerekkel a gyerekeket a gyapottermő földekre, hogy a tanulás helyett a betakarítás erőt próbáló munkáját lássák el.


Csendben kell szülniük, nehogy megzavarják a szellemekethttp://www.life.hu/anyaskodj/20120113-csendben-kell-szulniuk-nehogy-megzavarjak-a-szellemeket.html 3 éves kortól kötelező az óvoda - Nagyító alatt az új törvényhttp://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20111219-3-eves-kortol-kotelezo-az-ovoda-nagyito-alatt-az.html Nagyító alatt: a zűrös Z-generációhttp://www.life.hu/anyaskodj/20111208-nagyito-alatt-a-zuros-zgeneracio.html