8 hónapig nem vette észre, hogy terhes - Íme a tudományos magyarázat

terhesség tünetek agyműködés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbben elképzelhetetlennek és hihetetlennek tartják, amikor arról hallanak, hogy egy nő csak hónapokkal később, netán a szülés előtt tudta meg, hogy terhes. Pedig van rá ésszerű magyarázat.



Thinkstock
Thinkstock


Az afgán terepen harcoló katona és az amerikai nő

Tavaly két olyan esetről is lehetett hallani, amikor valaki hosszú ideig egyszerűen nem vette észre, hogy teherbe esett. Egy Afganisztánban szolgálatot teljesítő nő csak a várandósság 8. hónapjában tudta meg, hogy babát vár, az pedig lehet, hogy csak a szerencsének köszönhető, hogy mindez nem egy munkanap során történt, hanem nyaraláskor. A hír hallatán felmerül a szándékos titkolás lehetősége is, mivel terhes nők nem teljesíthetnek szolgálatot, az illető pedig kifejezetten szerette a munkáját.

Egy másik, amerikai nő esetében viszont már nem sok magyarázat van arra, hogy miért csak a szülés beindulásakor tudta meg a baba érkezését. A kicsi ugyanis a nő második gyermeke volt, így ha másért nem is, az előző terhessége során megtapasztalt érzésekből már gyanakodnia kellett volna - gondolják a laikusok.

Ha nem is gyakran, de megtörténhet

Annak ellenére, hogy gyakorlatilag az ilyenkor jellemző tünetekből kifolyólag szinte mindenki elképzelhetetlennek tartja egy ilyen mértékű változás észrevétlenségét, mégis megtörténhet. Az egész ugyanis nem más, mint - leegyszerűsítve - elmetrükk, hiszen az emberi agy nagyon sok mindenre képes. Szakértők szerint az az eset, amikor szülés előtt derül ki a babavárás, nagyon ritkán történhet meg, az viszont már gyakori, hogy a kismama csak a 20. hét környékén kezd gyanakodni és megy el orvoshoz, amikor a baba már elkezd mozgolódni a hasában.







Thinkstock
Thinkstock


Képzelt terhesség

Az emberi agy mindennek ellenkezőjét is képes produkálni: amikor a nő már régóta nagyon erősen vágyik a gyermekáldásra, az agya ennek megfelelően kezd el működni. A testnek olyan jeleket küldözget, melyek beindítják a reggeli émelygéseket, a melleket érzékenyebbé teszik. Persze mindez megint nem nevezhető gyakori esetnek, és ahhoz, hogy ez megtörténjen, nagyon erős önszuggesztióra van szükség, hogy a nő tényleg elhitesse magával: vágya valóra vált és babát vár.

Tagadás és elutasítás

A terhességnek tagadhatatlan és titkolhatatlan jele a megnövekedett pocak és a menstruáció elmaradása. A babaérkezést elutasító nő jellemzően talál más, hétköznapibb magyarázatot minderre. A súlygyarapodás leggyakoribb magyarázata a stresszes életmód folytatása, melynek köszönhetően felkúszik az a néhány kiló, a reggeli émelygéseket - már ha vannak - szimpla emésztőrendszeri problémának gondolják, vagy a stresszes napok miatt legyengült szervezet reakciójának. A menstruáció elmaradása szintén magyarázható a napi feszültségekkel, bár adja magát a kérdés, hogy egy hónapokon át kimaradó ciklus miért nem készteti a nőt a nőgyógyásza felkeresésére. A helyzet az, hogy várandósság idején előfordulhatnak rendszerességet mutató vérzések, melyeket, bár nem természetesek, egy ilyen szituációban lévő nő menstruációként azonosít be.

Mindez tehát azt mutatja, hogy a tünetek még ilyenkor is gyakran jelen vannak, csak a terhességet elutasító kismama a tagadás részeként nem tudatosítja ezeket magában, ehelyett más magyarázatokat keres, és rendszerint talál is. A terhességről pedig csak akkor vesz valóban tudomást, amikor már nincs más lehetőség.

Tipp! Bájos, titokzatos és szexi! Kattints a galériáért! (18+)


Várandós pocakjával pózolt Cameron Diaz új filmje plakátján - Jól áll neki a terhességhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120127-varandos-pocakjaval-pozolt-cameron-diaz-uj-filmje-plakatjan-jol.htmlTúlsúlyosan várandósan - Komoly problémákat okozhatnak a plusz kilókhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120113-tulsulyosan-varandosan-komoly-problemakat-okozhatnak-a-plusz-kilok.htmlTeherbe esni fogamzásgátló mellett? - A szakértő elárulja, hogyan lehetségeshttp://www.life.hu/anyaskodj/20120110-teherbe-esni-fogamzasgatlo-mellett-a-szakerto-elarulja-hogyan-lehetseges.html1,77: a bűvös szám, ami elárulja, mekkora az esély a gyerekrehttp://www.life.hu/anyaskodj/20120106-177-a-buvos-szam-ami-elarulja-mekkora-az-esely-a.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.