A legtöbben elképzelhetetlennek és hihetetlennek tartják, amikor arról hallanak, hogy egy nő csak hónapokkal később, netán a szülés előtt tudta meg, hogy terhes. Pedig van rá ésszerű magyarázat.


A várandósság számos tünet révén beazonosítható, melyek együttes jelenlétének köszönhetően egyértelműen a babavárás lehetősége, gondolata merül fel. A reggeli rosszullétek, a kimaradt menstruáció mellett sokszor több szokatlan jel is utalhat minderre: kezdve a fáradékonyságtól az ízekre, illatokra való érzékenységig. Mindezek ellenére nehezen elképzelhető az, amikor valaki nem ismeri fel a jelenséget, és nem kezd gyanakodni - még akkor sem, amikor elvileg már mocorog az új élet a hasában.


Thinkstock


Az afgán terepen harcoló katona és az amerikai nő

Tavaly két olyan esetről is lehetett hallani, amikor valaki hosszú ideig egyszerűen nem vette észre, hogy teherbe esett. Egy Afganisztánban szolgálatot teljesítő nő csak a várandósság 8. hónapjában tudta meg, hogy babát vár, az pedig lehet, hogy csak a szerencsének köszönhető, hogy mindez nem egy munkanap során történt, hanem nyaraláskor. A hír hallatán felmerül a szándékos titkolás lehetősége is, mivel terhes nők nem teljesíthetnek szolgálatot, az illető pedig kifejezetten szerette a munkáját.

Egy másik, amerikai nő esetében viszont már nem sok magyarázat van arra, hogy miért csak a szülés beindulásakor tudta meg a baba érkezését. A kicsi ugyanis a nő második gyermeke volt, így ha másért nem is, az előző terhessége során megtapasztalt érzésekből már gyanakodnia kellett volna - gondolják a laikusok.

Ha nem is gyakran, de megtörténhet

Annak ellenére, hogy gyakorlatilag az ilyenkor jellemző tünetekből kifolyólag szinte mindenki elképzelhetetlennek tartja egy ilyen mértékű változás észrevétlenségét, mégis megtörténhet. Az egész ugyanis nem más, mint - leegyszerűsítve - elmetrükk, hiszen az emberi agy nagyon sok mindenre képes. Szakértők szerint az az eset, amikor szülés előtt derül ki a babavárás, nagyon ritkán történhet meg, az viszont már gyakori, hogy a kismama csak a 20. hét környékén kezd gyanakodni és megy el orvoshoz, amikor a baba már elkezd mozgolódni a hasában.


Pszichológiai okok a háttérben

Ha a nő nagyon nem áll készen az anyaságra, nem szeretne még szülni, olyan mértékben elutasíthatja a teherbeesésnek már csak a lehetőségét, gondolatát is, hogy az agya egyszerűen nem jelez a testnek az ilyenkor jellemző tünetek megjelenésére. Így nincs reggeli émelygés - ami amúgy nem túl ritka, hogy szerencsésebb nőknél el is marad -, a pocak is a megszokottnál sokkal kisebb mértékben növekszik meg, ha pedig egy teltebb alkatú nőről van szó, eleve kevésbé szembetűnő a kismértékű súlygyarapodás.

A kismama mellett ugyanakkor a baba is a helyzetnek megfelelően reagál: ha ugyanis érzi, hogy nem várják őt, érzi a vele szemben megjelenő elutasítást, az anyuka hasában megpróbál nyugton, szinte észrevétlen maradni. Inaktívvá válik, ráadásul a fejlődése is állítólag teljesen más, kevésbé észrevehetően zajlik.


Thinkstock


Képzelt terhesség
Az emberi agy mindennek ellenkezőjét is képes produkálni: amikor a nő már régóta nagyon erősen vágyik a gyermekáldásra, az agya ennek megfelelően kezd el működni. A testnek olyan jeleket küldözget, melyek beindítják a reggeli émelygéseket, a melleket érzékenyebbé teszik. Persze mindez megint nem nevezhető gyakori esetnek, és ahhoz, hogy ez megtörténjen, nagyon erős önszuggesztióra van szükség, hogy a nő tényleg elhitesse magával: vágya valóra vált és babát vár.

Tagadás és elutasítás

A terhességnek tagadhatatlan és titkolhatatlan jele a megnövekedett pocak és a menstruáció elmaradása. A babaérkezést elutasító nő jellemzően talál más, hétköznapibb magyarázatot minderre. A súlygyarapodás leggyakoribb magyarázata a stresszes életmód folytatása, melynek köszönhetően felkúszik az a néhány kiló, a reggeli émelygéseket - már ha vannak - szimpla emésztőrendszeri problémának gondolják, vagy a stresszes napok miatt legyengült szervezet reakciójának. A menstruáció elmaradása szintén magyarázható a napi feszültségekkel, bár adja magát a kérdés, hogy egy hónapokon át kimaradó ciklus miért nem készteti a nőt a nőgyógyásza felkeresésére. A helyzet az, hogy várandósság idején előfordulhatnak rendszerességet mutató vérzések, melyeket, bár nem természetesek, egy ilyen szituációban lévő nő menstruációként azonosít be.

Mindez tehát azt mutatja, hogy a tünetek még ilyenkor is gyakran jelen vannak, csak a terhességet elutasító kismama a tagadás részeként nem tudatosítja ezeket magában, ehelyett más magyarázatokat keres, és rendszerint talál is. A terhességről pedig csak akkor vesz valóban tudomást, amikor már nincs más lehetőség.


Várandós pocakjával pózolt Cameron Diaz új filmje plakátján - Jól áll neki a terhességhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120127-varandos-pocakjaval-pozolt-cameron-diaz-uj-filmje-plakatjan-jol.html Túlsúlyosan várandósan - Komoly problémákat okozhatnak a plusz kilókhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120113-tulsulyosan-varandosan-komoly-problemakat-okozhatnak-a-plusz-kilok.html Teherbe esni fogamzásgátló mellett? - A szakértő elárulja, hogyan lehetségeshttp://www.life.hu/anyaskodj/20120110-teherbe-esni-fogamzasgatlo-mellett-a-szakerto-elarulja-hogyan-lehetseges.html 1,77: a bűvös szám, ami elárulja, mekkora az esély a gyerekrehttp://www.life.hu/anyaskodj/20120106-177-a-buvos-szam-ami-elarulja-mekkora-az-esely-a.html