A lejárt szavatosságú étel is fogyasztható? - Íme az igazság

szavatosság főzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Akármilyen tudatosan is vásárolsz, biztosan nálad is gyakran landol étel a kukában csak azért, mert nem vagy tisztában azzal, mit is jelent a szavatossági idő. Most tisztázzuk a dolgot, hogy ne kelljen az ételekkel együtt a pénzedet is kidobnod az ablakon.

A lejárati idő gyakran csak útmutatás

Az élelmiszerek csomagolásán a gyártóknak és forgalmazóknak kötelező feltüntetniük a lejárati időt. Ez a dátum azonban csak azt jelenti, hogy addig a felbontatlan étel vagy ital biztonságosan fogyasztható, tehát maradéktalanul megőrzi a minőségét.

A szavatossági idő azonban gyakran csak útmutatás arra vonatkozóan, hogy meddig jó az élelmiszer, tehát inkább arra vonatkozik, hogy az üzletekben meddig lehet a polcokon, meddig árulható. Egyes termékeknél - húsfélék, tejtermékek, pékáruk - jó, ha komolyan veszed a lejárati dátumot, hiszen ezek könnyen romlanak. Ha nem frissek már, elszaporodhatnak bennük a baktériumok és penészgombák, így valóban veszélyes lehet az egészségedre a fogyasztásuk. A hosszabb szavatosságú élelmiszereket azonban - ilyenek a kekszek, édességek - akár a lejárati időn túl is felhasználhatod, ha ellenőrzöd, hogy valóban alkalmasak-e még fogyasztásra.

Thinkstock
Thinkstock

A lejárati vagy szavatossági időt többféleképpen is megtalálhatod a csomagolásokon. Még régen a "hagyományos" formátumban - év, hónap, nap - tüntették fel a csomagolásokon, manapság egyre gyakrabban alkalmazzák a németes formát, azaz a nap, hónap, év sorrendet. Emellett találkozhatsz még a gyártási idő feltüntetésével is, ilyenkor az szerepel a dobozon vagy zacskón, hogy a gyártástól számított X hónapig őrzi meg az áru a minőségét. A kozmetikumokon és háztartási szereken azonban emellett gyakran feltüntetik azt is, hogy felbontás után meddig őrzi meg a minőségét, ez általában 3, 6 vagy 12 hónap, de van olyan vegyi áru is, amely 18 vagy 24 hónapig jó.

Miért landol annyi étel a szemétben?

Ha túl sok ételt dobsz ki, az hatalmas pazarlás. Ha nem tudatosan vásárolsz, ha mindent megveszel, amit megkívánsz, vagy bedőlsz a csábítónak hangzó akcióknak, könnyen egy halom kaja maradhat a nyakadon, ami végül a szemetesben landol. Ezért lényeges, hogy csak azt vedd meg, amire tényleg szükséged van. Ha mindig szigorú bevásárlólistát írsz, elkerülheted a pocsékolást, és sok pénzt spórolhatsz meg. Ugyanígy pénzt takaríthatsz meg azzal is, ha tisztában vagy a lejárati idő és a valós felhasználhatósági idő közötti különbséggel, vagy azzal is, ha tudod, hogy mit meddig és hogyan hasznosíthatsz (újra).

Ha lejárt a szavatossági idő, de még bontatlan az élelmiszer, mielőtt kidobod, bizonyosodj meg arról, hogy tényleg romlott-e - szagold meg, nézd meg, vagy ha bizonytalan vagy, kóstold meg. Elsősorban a zöldségeknél és gyümölcsöknél hagyatkozhatsz az érzékeidre. Hiába áll a csomagoláson, hogy néhány napja lejárt az alma vagy a répa, ha szemmel láthatóan friss és kemény, miért dobnád a kukába? Ugyanez vonatkozik a pékárukra is. Természetes, hogy a megpenészedett kenyeret kidobod, de a szikkadt kiflit vagy zsemlét még felhasználhatod.

Mi az, ami nem romlik meg?

A tartós élelmiszerek közül a cukor és a só sokkal tovább eltartható, mint ahogy azt a csomagoláson jelzik. Ugyanez vonatkozik a tésztafélékre, gabonatermékekre is - kivéve a rizst. Ezért ezekből bátran bespájzolhatsz, biztosan elfogynak, mielőtt tönkremennének.
Az alkoholos italokat - különösen a 10 százalékos alkoholtartalmúaknál erősebbeket és a borféléket - is tárolhatod tovább, mint a címkén látható, de természetesen csak felbontás nélkül.

Thinkstock
Thinkstock

Mi az, aminél vedd komolyan a szavatosságot?

A rövid lejáratú élelmiszerek valóban nem tárolhatók és fogyaszthatók sokáig. A felvágottakban, húsfélékben, halakban, sajtokban könnyen elszaporodhatnak az egészségre veszélyes baktériumok, amelyektől megromlik az étel. Vigyázz a piacon vásárolt, pasztőrözetlen tejjel és tejtermékekkel is, a boltiak azonban már kevésbé kényesek. Ezeket az árukat tényleg dobd ki a szemétbe, ha lejártak!

Tippek a maradékok felhasználására

- Amit ma megehetsz, lehet, hogy holnap is! Ha marad a frissen főzött ételből, csomagold be gondosan, a hűtőben másnapig is eláll. Ha pedig túl sokat főztél, akár le is fagyaszthatod.
- Ha csak egy fél adag maradt, csapj hozzá valamit! Például a rizsből vagy zöldségből készülhet rizottó, a sült húsból rakott hús vagy hússaláta, kifőtt tésztából pedig tésztasaláta lehet. Használd a kreativitásod!
- A kicsit fonnyadt gyümölcs nyersen fogyasztva már nem az igazi, de például kompótnak tökéletes lehet. Vagy darabold fel, és dobd fel vele a reggeli müzlidet vagy joghurtodat.
- A szikkadt kenyérből, kifliből vagy zsemléből készíts prézlit, sokkal finomabb lesz, mint a bolti. A száraz kifli vagy kalács akár desszert alapanyag is lehet, varázsolj belőle mákos vagy diós gubát, esetleg hamis aranygaluskát vaníliasodóval.

Vitamindús receptek tavaszi méregtelenítő kúráhozhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120411-vitamindus-receptek-tavaszi-meregtelenito-kurahoz.htmlVitamingazdag, olcsó egytálételek tavaszra - Igazi energiabombák!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120323-vitamingazdag-olcso-egytaletelek-tavaszra-igazi-energiabombak.html7 élelmiszer, amellyel diéta nélkül is fogyhatszhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120314-7-elelmiszer-amellyel-dieta-nelkul-is-fogyhatsz.htmlZsírégető receptek, ha fogyni igen, de koplalni nem szeretnélhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120228-zsiregeto-receptek-ha-fogyni-igen-de-koplalni-nem-szeretnel.htmlKiadós egytálételek olcsón - Ebédre, vacsorára alig egy óra alatt elkészíthetőkhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120217-kiados-egytaletelek-olcson-ebedre-vacsorara-alig-egy-ora-alatt.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.