5 varázslatos úti cél itthon - Ide utazz, ha spórolni szeretnél

biciklitúra utazás szórakozás program túrázás belföld
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kétségtelen, hogy egy tengerparti vakációval nehezen lehet felvenni a versenyt, de nem kell lemondanod a lazításról, hisz hazánk is bővelkedik felfedeznivalóban és kifogyhatatlan természeti szépségekben. A Life.hu most feltérképezte a legolcsóbb nyaralóhelyeket!

1. Tisza-part szerelmes éjszakákhoz

Irtózol a tömegturizmustól, de nem szeretnél lemondani a vizes örömökről? A varázslatos Tiszazugi kistérség történelmi települései máig őrzik jellegzetes arcukat. Ha békés környezetben szeretnél eltölteni pár napot, a Tisza és holtágai mentén nagyon kellemes szabadstrandok várnak, a közelükben pedig kempingezésre és finom lakomára is alkalmad nyílik. Nagyszerű kirándulásokat tehetsz a környéken, érdemes időt szánnod a Tiszakürti Arborétumra és Földrajzi Múzeumára, a nap végét pedig megkoronázhatod egy kellemes tiszai hajókázással. Ha erre jársz, feltétlenül látogass el Cserkeszőlőre, ami olyan látnivalóvalókkal vár, mint az alföldi táj sajátos kunhalmai vagy a Csipkeház, ahol bepillantást nyerhetsz a csipkeverés rejtelmeibe. Hűsölj el egy kicsit a falu strandfürdőjének medencéiben, amelyek tökéletes felüdülést nyújtanak a forró nyári napokon.
Bővebb infó: http://www.cserkeszolofurdo.hu/

MTI/Mészáros János
MTI/Mészáros János

2. Borozz a Zemplénben

Aligha létezhet pihentetőbb élmény, mint élvezni a semmittevést, finom nedűket kóstolgatni, és piknikezni a szabadban. A zempléni- és hegyaljai táj igazi vadromantikus helyszín, tiszta levegővel, csörgedező patakokkal és remek túraútvonalakkal, melyeket gyalog vagy bringával is bejárhatsz. A hegység völgyében megbújó falvacskák (Újhuta, Óhuta és Középhuta) arról híresek, hogy II. Rákóczi Ferenc ezekben a hutákban gyártotta a palackokat és más üvegtárgyakat. Erdőbényén átadhatod magad a hegyaljai borok nyújtotta kulináris élvezeteknek. A festői szépségű faluban számos helyi pincészet várja a borkedvelő közönséget. Ha kíváncsi vagy Kossuth Lajos szülőházára, látogass el Monokra, Rátkán érdemes megtekintened a Német Nemzetiségi Tájházat, illetve Hercegkúton a Kőporosi pincesort, ahol szintén vendégszerető borosgazdák várnak. Strandoláshoz választhatod az abaújszántói és sárospataki gyógyfürdőt, vagy Mezőzomboron a festői szépségű Bortavat. A térségben számos kedvező szálláskínálat van, így nincs más dolgod, mint átadni magad a gondtalan lazításnak.

MTI/H. Szabó Sándor
MTI/H. Szabó Sándor

Monok

A Life tippje: Ha kedveled a finom helyi borokat, a házi készítésű ételeket, és fergeteges hangulatra vágysz, akkor augusztusban ne hagyd ki a Bor, mámor...Bénye elnevezésű fesztivált. Bővebb infó: http://bormamorbenye.hu/

Tipp! Minden idők legcikibb focistafrizurái. Kattints a galériáért!


3. Fedezd fel a titokzatos csodavidéket

A gasztronómiai ínyencségek, a hűs borpincék és a barátságos emberek valóságos felüdülést jelentenek a rohanó hétköznapok után. A Bakony hazánk egyik legszebb hegysége, mely viszonylagos érintetlensége miatt a határtalan nyugalom és béke érzésével ajándékoz meg. Ha úgy döntesz, hogy a Magas-Bakonyban szeretnéd tölteni a várva-várt nyaralást, a térségben számos nevezetességet találhatsz, mint például a Cseszneki vár, a Bakonybéli barokk templom és kolostorépülete, a Fenyőfői ősfenyves, a Szarvaskő várrom vagy az Iharkút Emlékpark. Zircet méltán hívják a Bakony fővárosának, mely jelképe a ciszterci Bazilika minor, benne a híres Műemlékkönyvtárral, és ideális program egy kellemes séta az arborétumban, ahol különleges gyűjteményekben gyönyörködhetsz. A Szarvas- és Mayer-tó a tökéletes harmónia helyszíne, a kialakított főzőhelyeken bográcsozhatsz, grillezhetsz és szalonnát is süthetsz.

MTI/Nagy Lajos
MTI/Nagy Lajos

Zirci arborétum

A Life tippje: Július 13. és 14. között rendezik meg a magyar Woodstock nevű ingyenes zenei fesztivált, ahol fellép többek közt a Republic, a Piramis és a Depresszió. Bővebb infó: http://zircibuli.hu/

4. Kalandozz a különleges klímájú Alpokalján


Aktív kikapcsolódást tervezel, ahol lehetőséged nyílik bringázni, túrázni, vagy szívesen kipróbálnál extrém sportokat? Kőszeg és környéke ideális kombinációt nyújt egy csodás környezetben eltöltött vakációhoz. A Kőszegi-hegységben található az Írottkő Natúrpark, és Gyöngyösfaluban a mintegy 13 hektáros szabadidőkert, ahol hódolhatsz az outdoor kalandok szenvedélyének. Érdemes bekukkantanod a Kőszegen lévő virágudvarba és ökokertbe, és ha te is imádod az édességet, ne hagyd ki a Főnix Házban található Szamos Marcipán Mesegalériát, ahol megvásárolhatod a híres desszerteket. A Kőszeghez közeli Cákon nyolc régi borospincét láthatsz, ezek a 19. század elején épültek, és romantikus sétára csábít a festői szépségű Chernel-kerti arborétum, a környék élővilágát bemutató gyűjteménnyel. A természetjáró programokra jelentkezhetsz a http://www.naturpark.hu/ oldalon, és a környéken biztosan találsz kiadó erdei pihenőházat.

MTI/Czika László
MTI/Czika László

Kőszeg

5. Ruccanj át a szomszédba

Salgótarján és környéke talán fel sem merül benned, mint lehetséges úti cél, pedig itt mindent megtalálsz, ami hozzájárulhat az aktív pihenéshez. A Bányamúzeum a mai napig őrzi a nógrádi szénmedence múltját, a város szélén található csillagvizsgálóban különféle nagyításokban láthatod az Univerzumot, míg az Ipolytarnóci Maradványok bejárása egész napos programot kínál. Több turistaút hálózza be a Karancs-Medves vidék vadregényes vonulatait, a Salgói vár csúcsáról szemügyre veheted a Magas-Tátrát, majd a tanösvényen haladva eljuthatsz a Boszorkány-kőre. Ha régóta fened a fogad egy finom káposztás sztrapacskára, kirándulj Somoskő várához, mely a szlovákiai oldalon található, ide személyi igazolvánnyal is beléphetsz. A Salgótarjáni kistérség apró falvai máig őrzik hagyományaikat: érdemes beiktatnod a programba a Karancskeszin lévő volt Zahorszky-Prónai kúriát, nemzeti kegyhelyünket Mátraverebély-Szentkúton, és a Medves fennsíkjain való túrázás során élvezheted a mindent körülölelő csendet.

MTI/Komka Péter
MTI/Komka Péter

Bányamúzeum


A Life tippje: Hódolj az egészséges életmódnak, és tekerj a pasiddal, mert a környéknek remek adottságai vannak.

Tipp! Pucérkodó focistafeleségek! Kattints a galériáért! (+18)



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.