Gyorséttermi ételek: avagy hogyan együnk gyorsan, könnyen semmit?

koleszterin hamburger sült krumpli gyorsétterem gyorsétel transz-zsírsavak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha épp nincs idő főzni, akkor kényelmesnek tűnhet bedobni valamit az egyik közeli gyorsétteremben. A gyorsaságért viszont nemcsak pénzben fizetünk, hanem utólag hízással és az egészségünkkkel is.

Bár hiba lenne csupán a gyorséttermeket felelőssé tenni a sok túlsúlyos ember állapotáért, a magas energia- és alacsony tápanyagtartalamú, nagy adag hamburgerek és társaik bizony igenis hizlalnak. Emellett pedig különösen ellenállóak is: híres házi kísérleti eredmény, hogy sem a magára hagyott sült krumpli, sem a hamburger nem bomlik le, még évek alatt sem. A zsemle nem szárad össze, nem lesz penészes, a hús olyan magas nátriumtartalmú - nem is beszélve a többi adalékanyagról -, hogy eleve tartósított élemiszernek számít. Egyszerűen egyetlen, lebomlásért felelős mikroorganizmus sem nézi ételnek a gyorséttermi termékeket - mi pedig mégis sorba állunk érte.

Thinkstock
Thinkstock

Koleszterin-csökkentőt is kérsz a sült krumplihoz?

A gyorséttermi sült krumpli, a szendvicsek és a nassolnivalók olyan mértékben emelik a vér koleszterinszintjét, hogy tudósok szerint koleszterincsökkentő gyógyszerrel megspékelt hamburgert, sült krumplit és shake-et kéne forgalmazni. A reformburger, mellyel a bevitt káros anyagokat azonnal semlegesíteni lehet, McStatin névre hallgatna, jelezve ezzel a koleszterincsökkentő sztatin hatóanyagot. Ez eddig csak vényköteles gyógyszerekben volt megtalálható, de mivel a tervezők a biztonsági öv vagy a füstszűrő védelmi hatásához hasonlítják, szerintük szabadon forgalmazni kéne a gyorséttermi menük mellé. A sztatin úgy lenne adagolva, hogy a vevők nyugodtan ehetnék a hatalmas adag ételeket, és mégsem kéne szívük egészségét félteniük, és ha már az éttermek amúgy is egészségtelen szószokat adnak az ételekhez, igazán adhatnának egy kis adag gyógyszert is mellé. Ezzel csupán annyi a gond, hogy a gyorséttermi ételeknek csupán egyik káros hatása a koleszterinszint növelése, gyógyszeres hamburger esetén is marad még épp elég ahhoz, hogy ne legyen tanácsos fogyasztása: az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás további kockázati tényezők maradnak - bár a jövőben talán ezekre adott gyógyszereket is mellékelnek majd az ajándék mellé.

Egy pohár transzzsírsavat esetleg?

Az előre csomagolt és gyorséttermi ételek tele vannak transzzsírsavakkal. Ennek mértéke viszont teljesen eltérő országonként, ugyanannak a szendvicsnek a zsírtartalma más-más országban akár 40 százalékkal is különbözhet: a Magyarországon mért értékek egyébként a legrosszabbak között szerepeltek.

A transzzsírok annyiban térnek el a jól megszokott növényi olajoktól, hogy előállításuknál hidrogént kevernek a növényi olajhoz, majd ezt magas hőmérsékletre melegítik - eközben az olaj molekulái magukhoz kötik a hidrogént, és lehűtve megszilárdul: így a természetben egyébként nem létező vegyületként létrejön a transzzsírsav. A jól eltartható, könnyen tárolható és többször felhasználható anyag viszont csak az éttermeknek jó, az emberi szervezet számára nehezen feldolgozható, emellett károsan befolyásolja a zsíranyagcserét, tönkreteszi az ereket, így érelázródást és szívinfarktust is okozhat - napi öt gramm fogyasztása már harmadával emeli a koszorúér-elzáródás esélyét. Mindezt nagy valószínűséggel a gyártók is jól tudják, de nem tesznek semmit: így az adott országnak kell szabályoznia, milyen mennyiségű transzzsírsavat enged meg a termékekben. Ezt Dánia tette meg elsőként 2004-ben, ahol 2 százalékban maximalizálták a transzzsírsavak arányát az ételek teljes zsírtartalmában, Magyarországon hasonló intézkedésről még nem tudni. Pedig a transzzsírsav a hangulatot is erősen befolyásolja: egy átfogó kísérlet szerint ahogy az omega-9 zsírsavakban gazdag olajok gátolják, úgy a transzzsírsavak és a cukrok fogyasztása fokozza a depresszió kialakulásának esélyét.

Ajándék a menü mellé: hiperaktivitás, fejfájás és függőség

A feldolgozott élelmiszerek nemcsak a felnőttek viselkedésére vannak hatással, a gyerekeket sem kímélik. Egy tanulmány szerint ugyanis ezen ételek fogyasztása kétszeresére emeli a figyelemzavaros hiperaktivitás esélyét, de egyéb viselkedészavarok kialakulásának lehetőségét is növeli.

Ahogy fejfájásért is felelős lehet, a rendszeres gyorséttermi fogyasztók nagy része tapasztalta már a nátrium-glutamát, a nitrátok és nitritek okozta fokozott vérátáramlást, mely az alkohol okozta másnapossághoz hasonló fejfájást okoz.

Thinkstock
Thinkstock

Egyeseknél mindezek mellé még csökkent szexuális vágy is társul: ahogy a rendszeresen fogyasztott gyorséttermi ételek rontják az egészségi állapotunkat, úgy a szexualitásunkra is befolyással lehetnek. Szakértők szerint a sok helyen tapasztalható visszaesett nemi vágy a túlzásba vitt gyorsételeknek köszönhető, mivel egyrészt hizlalnak, ami eleve rontja a termékenységet és a nemi vágyat, másrészt olyan biokémiai változásokat hoznak, melyek csökkentik a spermaszámot és a peteérést is gátolják.

Mindez azokra fokozottan igaz, akik rászoktak a gyorsételekre: a magas cukor- és zsírtartalmú ételek és italok hiába károsak, jó ízűek, és hamar hozzá lehet szokni a fogyasztásukat követő megnövekedett inzulin hozta eufóriához.

Thinkstock
Thinkstock

A vevő vagy az eladó a hibás?

Az amerikaiak és az angolok egy része igencsak fel van háborodva a félkész ételek egészségkárosító hatása miatt: 2002-ben túlsúlyos amerikaiak egy csoportja például beperelte a gyorséttermeket, mert azok tudatosan forgalmaznak hizlaló és betegségeket okozó ételeket. A csoport egyik tagja, az 57 éves, 125 kilós férfi csak akkor hagyta abba a gyorsétkezdei termékek fogyasztását, mikor orvosa közölte vele, hogy az az étrend megöli - akkorra két szívrohamon volt túl, mellesleg cukorbeteg.

Amerikában a lakosság fele küzd a túlsúllyal, és sokan a kövérség okozta betegségekbe halnak bele. Mégis tízből kilenc amerikai gyorséttermekben étkezik vagy házhoz viteti a készételeket. Magyarországon jobb a helyzet, nálunk a felnőtt lakosság csupán picit több mint egyharmada rendszeres látogató.

A brit szülők a gyorsételek reklámait tartják felelősnek gyerekeik elhízásáért, 87 százalékuk pedig az iskoláktól várja - amelyek sokszor szerződésben állnak egy gyorsétteremlánccal - gyermeke helyes étrendre nevelését. A gyerekek persze a szüleikre mutogatnak, és a jó példát hiányolják.

A gyorséttermi ételek elkerülésének pedig nagyon egyszerű a módszere: nem kell bemenni. Otthon is el lehet készíteni valóban tápláló és egészséges ételeket, melyeket munkahelyünkre vagy az iskolába is magunkkal vihetünk, így elkerülhetjük a gyorséttermi ételek okozta káros hatásokat.



Elindult az Ez zsír! fogyókúrás- és
életmódprogramunk!


REGISZTRÁLNI SZERETNÉK!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!







Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.