Holland tudósok egy olyan "intelligens" étel fejlesztésén dolgoznak, amely képes az agyban a jóllakottság érzetét kelteni. Az új fejlesztésnek köszönhetően hatékony segítséget kaphatnak a túlsúlyos emberek - állítják a kutatók.

Egy holland kutatócsoport egy olyan speciális vegyi anyag kidolgozásába kezdett, amely az élelmiszerekhez adagolva olyan üzeneteket képes továbbítani az agyba, ami azt az érzetet kelti az emberben, mintha már jóllakott volna. Az üzenet agyba történő korai elküldése meggátolhatja a túlevést, és valóban komoly előrelépést jelenthetne a kórosan elhízott emberek számára, akik képtelenek időben abbahagyni az evést.

Thinkstock

"Tisztában vagyunk vele, hogy a táplálkozás során a tápanyagok interakcióba lépnek a bélrendszer sejtjeivel, melyek hormonokat és kémiai jelátvivőket termelnek, ezek pedig üzenetet küldenek az agyba, ha a gyomor megtelt" - nyilatkozta Jenst Holst, a Koppenhágai Egyetem endokrinológusa.

Holst és kutatótársai egy glukagonszerű peptid-1 (GLP-1) nevű molekulát fedeztek fel a gyomorban, amely hatással van az agy étvágyért felelős területére. A kutatók jelenleg egy EU által finanszírozott Full4Health nevű projekten dolgoznak, mely során azt próbálják megfejteni, hogy a gyomorsejtek pontosan milyen módon üzennek az agynak, ha a gyomor megtelik, mondta Julian Mercier, az Aberdeeni Egyetem elhízáskutatója, a projekt koordinátora.

A tudósok abban bíznak, hogy a kutatás során olyan gyógyszereket tudnak kifejleszteni, amelyek hamarabb elküldhetik az agynak a jóllakottságot jelző ingert, ezt követően pedig egy olyan intelligens étel tervezésébe fognak, amely eleve tartalmazza ezt a speciális anyagot.

7 dolog, amiről nem is gondolnád, hogy hizlalhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120806-7-dolog-ami-hizlal-mesterseges-edesitok-gyogyszerek-keves-vitamin-stressz.html Örökre kövér maradok? - A pajzsmirigy csapdájábanhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120725-orokre-kover-maradok-a-pajzsmirigy-csapdajaban.html Egészséges ételek, amelyek mégis hizlalnakhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120718-egeszseges-etelek-amelyek-megis-hizlalnak.html Sikertörténet: Megbetegedtem a fogyasztó tablettától - Tímea végül a helyes módszerrel 30 kilót fogyotthttp://www.life.hu/ez-zsir/sikersztorik/20120725-sikertortenet-timea-megbetegedett-a-fogyaszto-tablettatol-majd-a-helyes-modszerrel.html Gusztustalannak látta a testemet - Pikkelysömör miatt veszítette el a párját Ágneshttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120724-pikkelysomor-miatt-veszitette-el-a-ferjet.html Amikor a rákot eteted - az elhízás veszélyeihttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120725-amikor-a-rakot-eteted-az-elhizas-veszelyei.html