Zakariás, a gyengék támogatója

név héber nyelv jelentés támogató próféta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szeptember hatodik napján a Zakariásokat köszönthetjük fel.

A név héber eredetű, a Zekarja, Zecharja névből latinosították a Biblia latin fordítása körül a Zakariást, melyet hazánkban szórványosan használnak - a kétezres években nincs a leggyakoribb száz férfinév között.

Jelentése: Jahve ismét megemlékezett, női párja a még kevéssé ismert Zakária. Zakariás jeruzsálemi prófétával az Ószövetségben találkozhatunk, ő Keresztelő Szent János apja. Idős kora és meddő, szintén idős felesége állapota ellenére Zakariásnak egy angyal fiút jövendölt, de a pap megnémult az élménytől, s csak fia születése után tudott újra beszélni. Zakariást a feldühödött Heródes király ölette meg, mikor nem volt hajlandó kiadni fiát, így a keresztények egy része és a Korán is szentként tiszteli.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Híres Zakariás: Zac Efron énekes, színész

Ezoterikusok szerint a Zakariás név viselőjének a gyengék támogatása jutott feladatul, ez talán igaz is, hiszen híres Zakariás Clementis Zakariás lelkész, Chorin Károly Zakariás orvos, a színész Zachary Quinto, és cseppet sem az óvszövetségi időkből származó Zac Efron énekes, színész is.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.