Egy új kutatás arra a meglepő eredményre jutott, hogy stressz hatására a férfiak nagyobb valószínűséggel vonzódnak a nehezebb nőkhöz. A szakértők véleménye szerint evolúciós folyamatok húzódhatnak a jelenség hátterében.

Egy viszonylag kicsi és nem reprezentatív felmérés során összesen 81 főiskolai hallgatót követtek figyelemmel a kutatók. A tanulmány eredményeiből arra lehet következtetni: a stressz hatására megváltozhat, hogy a férfiak milyen tulajdonságokat tartanak vonzónak egy potenciális partnerben - nyilatkozta Martin Tovee, a Newcastle-i Egyetem pszichológia tanszékének munkatársa, a tanulmány társszerzője.

Tovee meglátása szerint a férfiak esetében gyakran változik, hogy mit tartanak vonzónak egy nőben, és a preferenciákat nemcsak az idő, de a földrajzi elhelyezkedés is befolyásolhatja. "A Malajziában és Afrikában végzett felmérésekből például az figyelhető meg, hogy a szegényebb régiókban, ahol kevesebb a mezőgazdasági termény és rendszeres az éhínség, ott a kövérebb nők vonzóbbnak számítanak a férfiak szemében, mivel ezeken a helyeken az elraktározott zsír komoly státuszszimbólumnak minősül. Ezeken a területeken a kövérség a magasabb társadalmi státuszt szimbolizálja, és arra utal" - mondta Tovee.

Thinkstock

"Azonban a gazdagabb országokban, mint például az Egyesült Államokban mások a párválasztási szempontok, és ebből arra lehet következtetni, hogy a preferenciák nem velünk születettek, hanem a környezet és a körülmények hatására megváltozhat, hogy mit tartunk vonzónak a potenciális partnerünkben."

Egy korábbi kutatás során Martin Tovee már megállapította, hogy az éhező emberek többnyire a túlsúlyosabb nőkhöz vonzódnak, ám a mostani kutatás azt vizsgálta, hogy milyen összefüggés állhat fenn a stressz és párválasztási preferenciák között.

A kutatók összesen 81, 18 és 42 év közötti fehérbőrű férfit vizsgáltak meg. A résztvevők felét stresszes helyzetbe hozták, pontosabban egy állásinterjút imitáló szituációban kellet helytállniuk, majd amilyen gyorsan csak tudtak, pontos válaszokat kellett adniuk matematikai kérdésekre. Ezt követően a kutatók az összes résztvevőnek nőkről készült képeket mutattak, melyeket osztályozniuk kellett aszerint, hogy mennyire tartják őket vonzónak.

Az eredmények azt mutatták, hogy a megnövekedett stressz hatására azok a férfiak, akik részt vettek az "állásinterjún", egyértelműen vonzóbbnak találták a molettebb, túlsúlyosabb nőket, mint azok a résztvevők, akiket a kutatók nem tettek ki erős stressznek, mondta Steve Gangestad, az Új-Mexikói Egyetem pszichológia professzora.  

A tanulmány teljes terjedelmében a PLoS One című folyóirat augusztusi számában jelent meg.

Beszorult a csúszdába a vidámparkban - ezután kezdett fogyókúrázni a megalázott lányhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120903-beszorult-a-brit-lany-a-floridai-vidampark-csuszdajaba-ezek.html Valóban létrehoznak egy új, szuperképességű emberi fajt a jövőben?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120904-czeizel-endre-szerint-nem-kell-tartani-egy-uj-magasabbrendu-emberfaj.html Így spórolhatsz a rezsivel akár több ezer forintot havonta!http://www.life.hu/hazitunder/20120904-sporolasi-tippek-takarekos-izzok-aramtalanitas-hotukor-perlator.html A megasztáros Talán Attila azt hitte, lebénulhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120904-a-megasztar-felfedezetje-talant-attilat-megharapta-egy-macska-azt.html Saláták, melyektől biztosan hízni fogsz!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120903-magas-kaloriaszamu-salatak-melyek-hizlalnak-salatareceptek-melyek-valoban-dietasak.html Iskolaköpeny: ciki vagy büszkeség? Brazíliában még a lógást is jelzihttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20120903-bevezethetik-az-iskolakopenyt-vedelmi-es-osszetartozast-segito-funkcioja-is-lehet.html Csak óvatosan az erotikus ajándékkal! Merész sztriptíz a lépcsőházban (18+)http://www.life.hu/szeress/20120829-sztriptizzel-szerette-volna-meglepni-baratjat-a-szexi-lany.html Szétnyílt a feje a Jóban Rosszban dokijánakhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120903-baleset-erte-a-joban-rosszban-szineszet-kembe-sorelt-korhazba.html