Jobban kedvelik a dundi nőket a stresszes férfiak

nők evolúció kutatás molett stressz éhezés párválasztás túlsúlyos férfiak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy új kutatás arra a meglepő eredményre jutott, hogy stressz hatására a férfiak nagyobb valószínűséggel vonzódnak a nehezebb nőkhöz. A szakértők véleménye szerint evolúciós folyamatok húzódhatnak a jelenség hátterében.

Egy viszonylag kicsi és nem reprezentatív felmérés során összesen 81 főiskolai hallgatót követtek figyelemmel a kutatók. A tanulmány eredményeiből arra lehet következtetni: a stressz hatására megváltozhat, hogy a férfiak milyen tulajdonságokat tartanak vonzónak egy potenciális partnerben - nyilatkozta Martin Tovee, a Newcastle-i Egyetem pszichológia tanszékének munkatársa, a tanulmány társszerzője.

Tovee meglátása szerint a férfiak esetében gyakran változik, hogy mit tartanak vonzónak egy nőben, és a preferenciákat nemcsak az idő, de a földrajzi elhelyezkedés is befolyásolhatja. "A Malajziában és Afrikában végzett felmérésekből például az figyelhető meg, hogy a szegényebb régiókban, ahol kevesebb a mezőgazdasági termény és rendszeres az éhínség, ott a kövérebb nők vonzóbbnak számítanak a férfiak szemében, mivel ezeken a helyeken az elraktározott zsír komoly státuszszimbólumnak minősül. Ezeken a területeken a kövérség a magasabb társadalmi státuszt szimbolizálja, és arra utal" - mondta Tovee.

Thinkstock
Thinkstock

"Azonban a gazdagabb országokban, mint például az Egyesült Államokban mások a párválasztási szempontok, és ebből arra lehet következtetni, hogy a preferenciák nem velünk születettek, hanem a környezet és a körülmények hatására megváltozhat, hogy mit tartunk vonzónak a potenciális partnerünkben."

Egy korábbi kutatás során Martin Tovee már megállapította, hogy az éhező emberek többnyire a túlsúlyosabb nőkhöz vonzódnak, ám a mostani kutatás azt vizsgálta, hogy milyen összefüggés állhat fenn a stressz és párválasztási preferenciák között.

A kutatók összesen 81, 18 és 42 év közötti fehérbőrű férfit vizsgáltak meg. A résztvevők felét stresszes helyzetbe hozták, pontosabban egy állásinterjút imitáló szituációban kellet helytállniuk, majd amilyen gyorsan csak tudtak, pontos válaszokat kellett adniuk matematikai kérdésekre. Ezt követően a kutatók az összes résztvevőnek nőkről készült képeket mutattak, melyeket osztályozniuk kellett aszerint, hogy mennyire tartják őket vonzónak.

Az eredmények azt mutatták, hogy a megnövekedett stressz hatására azok a férfiak, akik részt vettek az "állásinterjún", egyértelműen vonzóbbnak találták a molettebb, túlsúlyosabb nőket, mint azok a résztvevők, akiket a kutatók nem tettek ki erős stressznek, mondta Steve Gangestad, az Új-Mexikói Egyetem pszichológia professzora.

A tanulmány teljes terjedelmében a PLoS One című folyóirat augusztusi számában jelent meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.