színésznő Takács Nóra tinédzser Dakota Fanning Elle Fanning gyerekszínészet gyerekszínész tehetség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy szöszi kislány, aki volt már nyakmerevítős beteg, okostojás, üldözött, és Tom Cruise lánya is. A szépség, aki még húszéves sincs, de máris a legnagyobb színésznők között emlegetik a nevét. Egy gyerekszínész, akinek a tehetsége letaglózta a szakmát és a nézőket is. Ő Dakota Fanning.
Cikkünk szerzője Takács Nóra, a Hogyan legyek jó nő? sorozat háziasszonya

Csatlakozz Nórához az iWiW-en és a Facebookon!


Dakota 1994-ben született Georgiában, Amerikában. Élete első négy éve úgy telt, mind minden "hétköznapi" gyereké. 5 éves korában azonban nagyot fordult vele a világ, a kis Dakotából lassacskán ünnepelt világsztár lett. Több ezer hasonló gyerek közül kiválasztották egy mosópor reklámszerepére, a rendezőnek ugyanis nagyon tetszett, hogy a kislány őszinte, nem fél a kamerától és olyan arca van, aminek láttán mindenki felsóhajt: ó, de édes! Egy ilyen reklámkampány nagyot tud lendíteni az ember karrierjén, már amennyire egy 5 éves gyerek esetében tudatos karrierépítésről lehet beszélni.

AFP
AFP



A reklámot követően Dakota kisebb szerepeket kapott közkedvelt sorozatokban, mint például a Jóbarátok záró évadában, de szerepelt például a CSI egyik részében, sőt, a Vészhelyzetben is, ahol egy autóbalesetben megsérült leukémiás kislányt alakított. Azt mondja, szívesen emlékszik vissza erre a szerepre, mivel két napig nyakmerevítővel a nyakán kellett egy ágyban feküdnie, és ez az élmény valamiért a mai napig élénken és kellemes emlékként él benne. Az apró szerepek után a producerek kezdtek felfigyelni a kislányra, egyre több válogatásra hívták, ahol mindig szépen szerepelt. Első komoly mozija a Nevem Sam című film volt, amiben Sean Penn kislányát játszotta. Én végigbőgtem az egész filmet, és emlékszem, arra gondoltam: micsoda gyöngyszem! Úgy tűnik, sokan voltak velem egy állásponton, mivel szinte mindenki elolvadt a szöszi kislánytól. A nézők és - nagy szerencséjére - a szakma is! A filmért számtalan díjra jelölték, amiből négyet meg is nyert. Az egyik díjátadó nagyon emlékezetesre sikerült. Valamiért senki sem gondolt rá, hogy egy gyerek nem éri fel a felnőttek magasságára beállított mikrofont. Ekkor sietett segítségére Orlando Bloom, aki megemelte, és végig a levegőben tartotta, amíg a kislány szépen felsorolt az anyukájától kezdve az utolsó menedzserig mindenkit, akinek köszönetet mond. Döbbenetesen profi, érdemes megnézni. Csak mondja és mondja, nem számít, hogy Orlando karja leszakad közben, Dakota ügyesen elsorol mindent, amit rábíztak.



Ismeretes tény, hogy egyetlen siker elég a showbizniszben ahhoz, hogy a fogaskerekek mozgásba lendüljenek. Pontosan így történt ez Dakotával is. Amint befejezett egy forgatást, már kezdte is a következőt. Ráadásul igazi sztárokkal játszott együtt: Robert De Niro, Tom Cruise, Denzel Washington, Kurt Russell, Reese Whiterspoon, vagy a három éve elhunyt Britanny Murphy. Mindenki elismerően, elragadtatva nyilatkozott róla. Denzel Washington például bokros teendői mellett nem akarta elvállalni a Tűzben edzett férfi című film forgatását, de amikor a felesége meghallotta, hogy Dakota is szerepel benne, azonnal rábeszélte Denzelt, hogy vállalja el a szerepet, mert egyszerűen imádja a kislányt! Britanny Murphyvel a Nagydumás kiscsajokban játszottak együtt. Ciki, nem ciki, vállalom, szerintem ez egy aranyos film. Persze mentes minden világmegváltó gondolattól vagy izgalmas jelenettől, de kategóriájában rendben van, Dakota pedig megint csak nagyon édes benne. Britannyt is teljesen elvarázsolta a kislány. Azt nyilatkozta róla, hogy nagyon profi, hihetetlenül okos, és alapos színész. Tom Cruise-zal is rendkívül jó volt a viszonyuk, sokat játszottak, beszélgettek a Világok harca forgatásán kívül is. Amikor Steven Spielberget kérdezték a többszöri közös munka után arról, miért választja ki rendszeresen Dakotát egy-egy szerepre, azt mondta: őstehetség. Ennyi. Ez valakiben vagy megvan, vagy hiába minden. Lehet persze iskolákban, tanfolyamokon, kurzusokon megtanulni a színészet alapjait, de hiába. Egyszer csak jön egy kislány, aki pár évesen már mindent tud, és lesöpör mindenkit! Dakota egészen pici kora óta a jövő nagy színészreménysége.

Tipp! Lépj be a Lifefashion virtuális próbafülkéjébe, próbálj és vásárolj a fotelből!



Gyerekszínészet. Erről a témáról regényt lehetne írni. Rengeteg érv sorakozik pro és kontra, egy valami azonban tény: azok a gyerekek, akik reflektorfényben nőnek fel, kimaradnak a nyugodt gyerekkorból. Kérdés, a szülők hogyan tudják ezt kezelni. Dakota Fanning szerencsés, rá figyeltek a szülei, próbálták a lehetőségekhez képest normálisan nevelni. Ez meg is látszik rajta: szép, kiegyensúlyozott és összeszedett fiatal nővé cseperedett. Botrányoktól mentes, profin menedzseli a dolgait, próbál a színészet mellett normális életet élni. Nem úgy, mint szerencsétlenül járt gyerekszínész társai. Példának okáért itt van rögtön Lindsay Lohan, akiről jót nem sokat hallottunk az elmúlt években, pedig milyen helyes, szeplős kislányként ismertük meg. Ugyan jóval idősebb korosztály, de Britney Spears is gyerekszínészként kezdte, aztán pár tündöklő év után csúnyán összeomlott. Persze mindketten próbálják összeszedni magukat, nem úgy, mint Macaulay Culkin, akinek pár hete halálhírét keltették. A 32 éves színész a világ szeme láttára nőtt fel, mindenki ismeri a Reszkessetek betörők! című film óta. Sosem volt botrányoktól mentes az élete, a stressz, boldogtalanság, céltalanság pedig csak rontott a helyzeten. Heroinfüggősége mára nyílt titok, hiába próbálja folytonosan tagadni a szóvivője. Családja, barátai szerint Macaulay nincs jól, sürgős segítségre szorul, különben akár a legrosszabb is bekövetkezhet. A színész kábítószerproblémái akkor kezdődtek, amikor tizenéves korában szülei elváltak, ő pedig függetlenítette magát tőlük, mivel a válás közben csupán a filmekből befolyt vagyon felett veszekedtek a szülők, a gyerek érzéseire, életére, védelmére senki sem figyelt.

AFP
AFP



A gyerekszínészet kapcsán a szülői felelősség sokszoros. A szülőnek kötelessége megvédeni a gyereket a média támadásától, a folytonos jelenlététől, ha már egyszer belevitte az egészbe. Mert az tiszta számomra, hogy kevés 4 éves rángatja el az anyját önszántából egy-egy válogatásra. Nem, nem. Ezek a gyerekek úgy kerülnek ebbe a közegbe, hogy a kedves mama és papa kézen fogja és elviszi, mert briliáns ötletnek tűnik. Jobb, ha tisztában vannak vele, fennáll a veszély, hogy ezzel a döntéssel tönkreteszik a gyerek életét. Talán soha nem lesz anyagi gondjuk többé, mire felnő a gyerek olyan előnnyel indul, amiért más évekig dolgozik: ott lesz a ház, a kocsi, állás és temérdek pénz. Viszont normális élete sohasem lesz. Nem kellett sokat keresgélnem, és Dakotáról a következő videókat találtam: hogyan néz ki az iskolában, lesifotók arról, hogyan edz a pompomcsapattal a suliban, hogyan ünnepelte a 16. szülinapját, kivel ment a szalagavató bálra, satöbbi. Csupa olyan személyes, intim pillanat, amibe a világ belekontárkodik, ha akarja, ha nem. Dakota intelligensen tudja ezt kezelni, nem csinál semmi botrányosat, de akinek nem segítenek a szülők, nem mondják el, mit kell ilyenkor csinálni, az a gyerek könnyen elveszik, és olyan útra téved, ahol a drog, az alkohol várja, vagy valami még rosszabb.

Dakota azonban nincs egyedül, szerencsére van, aki vigyázzon rá. Rengeteg barátnője van a gimiből, és ott van szeretett húga, a 14 éves Elle Fanning is, aki szintén kipróbálta már magát színésznőként. Ő játszotta a Nevem Samben Dakotát a múltbéli, fiatalabb jeleneteknél. A két lány nagyon hasonlít egymásra külsőleg és belsőleg is. A legszaftosabb botrány, ami a Fanning házból kiszivárgott, hogy Elle előszeretettel lopkodja el nővére ruháit, de ettől eltekintve szeretetben, nyugodtan élnek. Érdemes egy pillantást vetni Elle-re, mert elbűvölően szép!

Dakota Fanning első látásra megfogott, és őszintén örülök, hogy a mai napig nem csalódtam benne. Olyan ritka ez manapság, a példaképek csak úgy hullanak. Örülök, hogy van még egy ilyen tisztán tehetséges lány, aki talán példát tud mutatni a fiataloknak. Okos, szép, tehetséges. Hajrá, Dakota!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.