Létezik tökéletes farmer, bármilyen is az alakod! - Tippek farmervásárláshoz testalkatra szabva

fashion week nadrág farmer farmernadrág testalkat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tökéletes farmert megtalálni sokak számára akkora kihívás, hogy rendszeresen belebuknak. Pedig minden testalkat számára létezik megfelelő fazon és szín, csak tudnod kell, mit keress, és mit kerülj. A Life.hu Szemes Nóra személyi stylist segítségével összegyűjtött néhány tudnivalót, amely megkönnyíti a farmervásárlást.

"Nagyon fontos megjegyezni, hogy a csőfarmer sokkal több embernek áll jól, mint azt általában gondolnánk, de természetesen csőfarmer és csőfarmer között is van különbség" - kezdi máris egy meglepő ténnyel Szemes Nóra személyi stylist. "Magyarországon körülbelül öt különböző típusú farmert találhatunk az üzletekben. Ezek a lábszárra tapadó csőfarmer (super skinny), a lábszárat követő csőfarmer (skinny), az egyenes szárú farmer (straight), a térdtől picit bővülő szárú farmer (boot cut) és a trapézfarmer. Ez utóbbi egyre gyakrabban bukkan fel a kínálatban, de ez már nem az a típus, ami a kilencvenes években volt divat. A mai darabok általában magas derekúak, élére vasaltak és combban is bővebbek. Ezeket célszerű magas sarkú cipővel viselni, különben összenyomják, szélesítik az alakot."

Thinkstock
Thinkstock

Nem az avítt módon viselt trapézfarmer az egyetlen hiba, amit Nóra az utcán lát. Sokan például nem vágják le a farmerjukat, hanem felhajtva viselik, amely szintén rövidíti a lábakat, a letaposott farmer pedig finoman szólva is borzalmasan néz ki. "Ha hosszú a farmer, el kell dönteni, hogy a lapos vagy a magas sarkú cipőnkhöz vágatjuk le. Ma már nagyon sok üzletben nemcsak a derékbőséget írják rá a nadrágra, hanem a szár hosszát is, így sokkal több esély van arra, hogy megtaláljuk az ideális darabot" - mondja Nóra, aki azt is hozzáteszi, hogy a méret és a fazon mellett az anyagösszetételre is érdemes odafigyelni. A nagyon rugalmas anyagból készült darabok ugyanis csak a feszes combú és fenekű nőkön (mérettől függetlenül) állnak jól, aki viszont kicsit narancsbőrös vagy nőiesebb, kerekebb, de nem feszes, ne válasszon nagyon rugalmas anyagból készült farmert. A vásárlásnál számolni kell azzal is, hogy a farmer általában fél, rossz esetben viszont akár egy-másfél méretet is tágulhat. "Ma már intelligens anyagból is készülnek a farmerok, amelyek testhőre tágulnak. Amiben a vásárláskor csak cipőkanállal tudod magad belepréselni, az a jó méret" - mondja Nóra. "Érdemes akár 20 percet is eltölteni a nadrágban, de ha erre nincs lehetőség, jó módszer az is, ha néhányszor leguggolunk a farmerben, hogy lássuk, mennyire tágul."

Íme a leggyakoribb problémás területek:

Segítség, széles a vádlim!
Talán meglepő lehet, de széles vádlira is jó a csőfarmer, igaz, nem az a fajta, amelyik rátapad a lábra, hanem az, amelyik csak követi. A legjobb, ha a farmer sztreccs, jól nyúlik, így nem szorítja össze a vádlit. Kifejezetten csinosan mutat ezen a típuson az oldalt cipzáras fazon is.


H&M - 9.990 forint, Mango - 6.995 forint, Zara - 9.995 forint

Segítség, túl keskeny a vádlim!

Ez esetben azok közé tartozol, akik megengedhetik maguknak, hogy ultraszűk szárú farmert viseljenek - természetesen ha a többi adottságod is megvan hozzá. A keskeny vádlit nem kell rejtegetned hatalmas trapézszárakba, mert azok csak még jobban kihangsúlyozzák a pipaszár végtagokat.

Segítség, van egy kis úszógumim!

Azok a nők, akik a téglalap, a fordított háromszög vagy fiús testalkat-típusba tartoznak, általában a csípőjükre híznak. Ha közéjük tartozol, ugyan tökéletes viselet lehet számodra a csípőfarmer, de ezt csak akkor ajánljuk, ha nem buggyan ki a csípőpárnád. Ha biztosra akarsz menni, válassz normál derékmagasságú farmert, amelynek derékrésze a köldök és a csípőcsont közé ér. A magas derekú farmer elsősorban azoknak a nőknek áll jól, akik a körte vagy a homokóra típusba tartoznak, és van derekuk. A magas derék azért lehet előnyös, mert leszorítja a nagyobb hasat. Övet csak akkor viselj, ha van mit mutogatnod, mivel az öv a derékrészre tereli a figyelmet. Ha tehát nem elég keskeny a derekad vagy nem lapos a hasad, inkább felejtsd el.


ASOS - 169 euró, Esprit - 69,95 euró, Mango - 9.995 forint

Segítség, széles a combom!

Ha azt gondoltad eddig, hogy a széles combodat és a kerek fenekedet bővülő vagy egyenes szárú farmerban bújtatod el, akkor nagyon rosszul tetted. Minél nagyobb és minél inkább lötyög egy ruha rajtad, annál nagyobbnak tűnsz te is. A széles combok ellenére is viselhetsz testhezálló farmert, sőt! Arra figyelj, hogy ne legyen a combrészen feltűnő koptatás, ne legyenek a nadrág szárán oldalzsebek, ne legyen hangsúlyos zseb a nadrág elején és a fenekén se.

Segítség, nagy a fenekem!

A kerek, nőies, nagy fenék ellensége lehet a zseb, de csak akkor, ha rossz helyen van. Olyan nadrágot válassz, amelynek nincsenek hangsúlyos - strasszos, zsebfedős, feliratos -, méretes zsebei. Ezek állása legyen egyenes, mert a "lecsúszott", ferde állású zseb még nagyobbá teszi a feneked. Az sem jó, ha a zsebek túlságosan a fenék két széléhez közelebb helyezkednek el.

Segítség, alacsony vagyok!

"A vízszintes vonalak, így a vízszintes zseb is, szélesítenek. A függőleges vonalak, így a nadrág szárába vasalt él is, nyújtanak" - mondja Szemes Nóra. Több megoldás is lehet arra, ha szeretnél magasabbnak látszani. Az élére vasalt darabokon túl a 7/8-os fazon magas sarkú cipővel kombinálva jó választás lehet, ahogy bármilyen hosszanti minta, koptatás segít abban, hogy nyújtsd a lábaidat.


Mango - 12.995 forint, Stradivarius - 5.995 forint, Zara - 13.995 forint

Segítség, eláll a farmer a derekamtól!

Ez általában azoknál a nőknél fordul elő, akiknek a derekukhoz képest széles a csípőjük. "Ha nagyon sokáig keresel, biztosan találsz majd olyan farmert, amelyik nem áll el, mert léteznek ilyenek" - állítja a személyi stylist, aki maga is küzd ezzel a problémával. Jó megoldás lehet, ha varrónővel beveteted a nadrág derekát vagy övet viselsz hozzá, esetleg olyan fazont választasz, amelyiknek a derékbősége gombokkal szabályozható.

Mivel sokkal több testalkattípus létezik, mint amennyiről általában hallani és a legtöbb nőnek nem egy, hanem akár több területre is jobban oda kell figyelnie farmervásárláskor, Szemes Nóra összeállított a Life.hu olvasóinak egy ellenőrzőlistát. Szerinte a következőket kell végigellenőrizni: a nadrág fazonja, legyen jó a mérete, feleljen meg az anyaga, legyen előnyös a szárbősége. Fontos még a zsebek formája, elhelyezkedése és mérete. Figyelj oda a farmer színére, koptatására, és végül, de nem utolsósorban arra is, hogy milyen magasan legyen a farmer dereka.

A cikkben található termékfotók illusztrációként szolgálnak.

Őszi farmerkörkép - A legdivatosabb darabokhttp://www.life.hu/legytrendi/20120905-divat-trend-osztel-20122013-szines-koptatott-mintas-farmer-oszre.htmlFarmer: a gardróbok kaméleonjahttp://www.life.hu/legytrendi/20120622-a-gardrobok-kameleonja-igy-viseld-a-farmert-randin-buliban.htmlIdegkárosodást okozhat a szűk farmerhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120525-idegkarosodast-okozhat-a-szuk-farmer.htmlEgy farmer négy szettben - Így viseld a skinny farmert télen!http://www.life.hu/legytrendi/20111208-1-farmer-4-szettben-igy-viselt-a-skinny-farmert.htmlMutasd a farmered, megmondom, ki vagy!http://www.life.hu/legytrendi/streetfashion/20110505-mutasd-a-farmered-megmondom-ki-vagy.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.