Tekinthetjük új őrületnek is, olyan hóbortnak, amely szélsebesen hódította meg a tengerentúlon élő, gyors fogyásban reménykedő embereket, de nem az. Nagyon is úgy tűnik, a test és a lélek párhuzamos edzése valóban jótékonyan hat a szervezetre.

Alapja az edzőtermi kerékpározás, ám a lélekszakasztó, zsírégető tekerés nem a szokásos módon zajlik. Az izzadás félhomályban, gyertyafénynél történik, miközben az edző spirituális mondatokkal lelkesítő, biztatja a tréningezőket. A módszer szülői egy amerikai edzőházaspár, akik nagyon is komolyan veszik azt, hogy a test az szentség, és az azzal való munka megérdemli a tiszteletet, ráadásul hisznek abban, hogy a test és a lélek csak kölcsönhatásban, együtt tisztítható, erősíthető meg, hiszen ebben a létformában, emberként nem működhet egyik sem a másik nélkül.

Sokan támogatják az ötletet, és a már szinte kardio-szentélyként üzemelő edzőtermekben euforikus állapotban törekszenek harmóniára, test és lélek egészségére, egységére az emberek. Akadnak azonban kételkedők is, hiszen sokan úgy vélik, a spirituális megtisztulás más, letisztult teret kíván. A meditáció például csendet és passzivitást, valamint a befelé fordulás, az élmények feldolgozása nem történhet meg harminc másik, üvöltve, izzadva vágtázó ember társaságában, ám a módszer stresszűző, feszültségoldó hatását még ők sem hagyhatják figyelmen kívül.

Thinkstock

Olyan ember is akad, aki tudtán kívül már alkalmazta ezt a módszert, és csak most, amikor nevet kapott a jelenség, ébredt rá, hogy élete egyik legnehezebb időszakában éppen a lélek-spinning segítette életben maradását. Erika, aki ma 43 éves, tíz évvel ezelőtt egy hónap alatt veszítette el az édesanyját, hagyta el a férje és szembesült azzal, hogy kislánya súlyos beteg.

"Az a hónap gyilkos volt számomra. Egyszerűen sokkot kaptam, és azt éreztem, én ezt így nem bírom tovább. Menekülni akartam a fájdalom, a düh, a csalódás és a kudarc elől. Ezért minden reggel előkaptam a kerékpárom a sarokból, felpattantam rá és nekiiramodtam a településünkhöz közeli utaknak. Meglehetősen kihalt az a környék, így nem tűntem olyan sokszor futóbolondnak, amikor ezerrel tekerve a poros utakon torkom szakadtából üvöltöztem: "Adjátok vissza az anyukámat! Adjátok vissza a boldogságomat! Az én gyerekem egészséges lesz! Nem megyek tönkre akkor sem! Életben maradok! Lesz pénzem! Lesz otthonom!"

Több mint egy hónapon keresztül tartott ez az ámokfutás, de kikiabáltam, kiizzadtam magamból a keserűséget. Egyébként már az első héten megmutatkozott a tekerés-démonűzés jótékony hatása, többek között tudtam hisztériás sírás nélkül gyászolni, valamint türelemmel tudtam megoldani a gyerekem betegségéből fakadó problémákat is. És nekem ez volt a legfontosabb akkor: hogy őrület nélkül tudjak szembenézni a problémákkal. Amikor megláttam a hírt a lélek-spinningről, csak bólintottam: aha, én ezt ismerem. Jó módszer, gyertyafény nélkül is."

Gazdag Enikő pszichológus véleménye:
"A lélek-spinning, célzott spirituális hatásán kívül, amikor sportolás közben mintegy megtisztítják a lelküket a szükséges mondatokkal, a feszültségek oldásában is jelentős szerepet kaphat. A kikiabált rossz események, de a lélek-spinniggel gyakran együtt emlegetett 'engedd el a démonjaidat' felkiáltás is segítheti ezt, és mellette az agresszív késztetések is enyhülhetnek. Meglehet, éppen egy vad, agresszív vagy önagressziós cselekedet marad el, mert az erre irányuló feszítő vágy egyszerűen eloszlik a 'spirituális edzés' hatására."
Szabó Győző férfias edzésekkel tartja formában magáthttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20120925-szabo-gyozo-kuzdosportokkal-tartja-formaban-magat.html Az idő nem lehet kifogás! Lapos has napi 4 perc edzésselhttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20120327-az-ido-nem-lehet-kifogas-lapos-has-napi-4-perc.html Jáksó László: "Voltam már 76 és 98 kiló is"http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120706-jakso-laszlo-voltam-mar-76-es-98-kilo-is.html Xantus Barbara a harcosok diétájával tartja formában magáthttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120711-xantus-barbara-a-harcosok-dietajaval-tartja-formaban-magat.html Zoltán Erika: "Azt a luxust nem engedhetem meg, hogy nem érek rá"http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120604-termeszetes-gyogymodokkal-dieval-tartja-magat-formaban-zoltan-erika.html Egy lány, aki soha nem diétázott: Kiss Ramóna szerencsés alkathttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20121005-egy-lany-aki-soha-nem-dietazott-kiss-ramona-genetikailag-csinos.html