pénzügyi döntés kommunikáció mobiltelefon iskola nevelés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Örök kérdés a kisgyermekes szülőknek, hogy mikor lehet a gyerekükre rábízni egy mobiltelefont. Tény és való, hogy nem haszontalan eszköz a mobil a szülő-gyermek kommunikációban, és számtalan esetben jól jöhet, ha a kicsi elérhető, vagy ha ő el tud érni. Ugyanakkor nem minden esetben jó, ha telefon lapul a gyermeked zsebében vagy táskájában.

Iskola és telefon

Valószínűleg egyetlen iskolában sem nézik jó szemmel a tanárok a gyermekeknél lévő mobiltelefont. Annak ellenére, hogy a pedagógusok is egyetértenek abban, hogy jó szolgálatot tehet a készülék bizonyos esetekben. De tanítási időben a mobilkészülék bekapcsolása szigorúan tilos!

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

És ez legyen a legfontosabb tényező, amikor úgy érzed, hogy eljött az ideje a gyermeked első mobiljának megvásárlására. Elég nagy már a telefonhoz? Tudja és be is tartja, hogy az órák alatt és a szünetekben nem kapcsolhatja be? Ha a válasz egyértelmű igen, akkor nyugodtan meglepheted eggyel, vagy megkaphatja egy régebbi mobiltelefonodat.

Ha azonban nem elég érett ahhoz, hogy saját telefonja legyen, ráadásul még nem is akkora, hogy egyedül járjon a suliba, teljesen felesleges pénzt költeni erre.

Mobiltelefont, de milyet?

Ha hasznosnak vagy szükségesnek tartod, vegyél egy egyszerű modellt, az érintőképernyős készülékeket felejtsd el, mert a kisebb-nagyobb gyerek kizárólag játékra, zenehallgatásra, internetezésre használja majd, akár óra közben is.

De! A nagyobbak, felsősök vagy középiskolások akár hasznát is vehetik egy okostelefonnak, hiszen manapság számtalan alkalmazás tölthető le a mobilokra, amelyek segíthetik a tanulásban, a felkészülésben, vagy segítségükkel például könnyebben megtervezheti és beoszthatja az idejét.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Ennek ellenére felesleges a legdrágább, legmodernebb és legokosabb telefon egy gyereknek. A lurkók, de a tinik is roppant szétszórtak tudnak lenni, gyakran felelőtlenek, így a több tízezres mobiltelefon könnyen elveszhet, leeshet, összetörhet, tönkremehet vagy illetéktelenek kezébe kerülhet.

Előfizetés vagy feltöltőkártyás?

Mindkét lehetőség jó, de a döntés előtt mérlegelj néhány fontos dolgot. A feltöltőkártyás megoldás inkább kisebb gyerekeknek, kezdő mobilosoknak való. Ha a kicsi már nem beszéli le a feltöltött egyenleget néhány nap alatt, ha tudod, hogy csak indokolt esetben hív vagy üzen, akkor következő lépésben már kaphat előfizetéses mobiltelefont.

Ha fontos számodra, hogy a gyermeked bárhol és bármikor tudjon telefonálni, akkor egyértelműen az előfizetést javasoljuk. De ne felejtsd el, hogy a korlátlan lehetőségeknek kellemetlen következményei is lehetnek! Például egy új szerelem vagy éppen szerelmi bánat kibeszélése a barátokkal, barátnőkkel kisebb sokkot okozhat neked a következő számla kibontásánál.

Természetesen a mobilelőfizetések sem csak fehérek vagy feketék. Minden szolgáltatónál létezik kombinált előfizetés, aminek van egy alacsony havidíja, és ha azt a gyermek lebeszélte, igény szerint feltölthető különböző összegekkel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.