fashion week egészségügy kopás betegség talp cipő láb
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hol kopik el leggyorsabban a cipőd talpa? Hogyan kopik a sarka? Melyik oldalra vagy hajlamos kitaposni? A válaszok birtokában képet kaphatsz egészségügyi állapotodról.

Mi, nők, akár tízezreket is képesek vagyunk kiadni a látványra tökéletesnek tűnő cipőért, ahogy arra is hajlandók vagyunk, hogy aztán hetekig, hónapokig tűrjük, ahogy kidörzsöli a bokánkat, összeszorítja a lábujjainkat, nyomja a talpunkat. Mondván, majdcsak betörik egy idő után. Csakhogy amíg ez megtörténik, addig a lábunk is változik: kellemetlen bőrkeményedések jelennek meg rajta, benő a körmünk, fájni kezd a térdünk, és deformálódnak a lábujjaink.

Nem éri meg feláldozni a tested egészségét egy szép cipőért, legfőképpen azért sem, mert komolyabb egészségügyi következményei is lehetnek. Ha nem akarsz kockáztatni, akkor már holnap cseréld le a kényelmetlen cipődet. A régi, kitaposott kedvencedet pedig vizsgáld meg útmutatónk segítségével: azon kívül, hogy kiderítheted, milyen szempontok alapján válassz cipőt a következő vásárlásnál, képet kaphatsz arról, milyen egészségügyi problémáid vannak, amelyekről talán nem is tudtál.

Thinkstock
Thinkstock

A talp belső részének kopása

Az ember általában tudatában van annak, ha lúdtalppal rendelkezik, nem árt azonban a fiatalok esetében gyakran ellenőrizni a cipőt: ha ugyanis a talpának belső részén jelenik meg kopás, az kialakulóban lévő lúdtalpat jelez. Gyerekeknél még van idő a megelőzésre, felnőtteknél pedig talpbetét viselése segíthet kompenzálni a lúdtalp gerincre gyakorolt káros hatásait.

A talp külső részének kopása

Gyakran enyhe ólábra utal a cipőtalp külső részének kopása, hiszen a cipő viselője minden bizonnyal a külső talpélre helyezi a testsúlyát. Ennek következménye általában a fájó váll, mely éppen a helytelen testsúlyelosztásból ered. A talpreflexológia szerint a talp külső része a húgy- és az epehólyaggal áll kapcsolatban. Ha kívül kopik a cipő talpa, elképzelhető, hogy a gazdája rendszeresen küzd súlyproblémákkal.

A cipő felső, nagylábujj körüli részének kopása

Sokaknak a cipőválasztásnál arra is figyelniük kell, hogy a talp és a cipő felső része között elegendő hely legyen. A túlságosan elegáns, nagyon lapos cipők ugyanis felülről is szoríthatják a lábujjakat, azok számára pedig különösen egészségtelenek, akiknek például felfelé hajlik a nagylábujja. Ha az utóbbi körül kopik a cipő, az azt is jelzi, hogy tulajdonosának túlteng a májenergiája. Ez ambiciózus, céltudatos személyiségre vall, egyben arra is, hogy az adott személy hajlamos túlhajszolni magát.

A cipő belső oldalának kitüremkedése

Ha gyakran jársz túl szűk vagy túl magas cipőben, akkor nagy az esély rá, hogy bütyök alakuljon ki a lábadon. A probléma szabad szemmel is látható - a nagylábujj a többi ujj felé hajlik, a csont vége pedig egyre inkább kifelé halad, bütyköt képezve -, a cipőt mégis azért érdemes ellenőrizni, mert amikor a bütyök elsőként nyomja ki a cipő falát, akkor még van esély arra, hogy megfelelő ortopéd eszköz alkalmazásával visszafordítható, megállítható az ujj deformálódása. Ha elhanyagolod a bütyköt, később már csak műtéti úton lehetséges a korrigálása. A talpreflexológus szerint a bütyök azt is jelzi, hogy a nyakcsigolyák helyzete nem tökéletes, sőt, a háttérben állhat pajzsmirigy- vagy szívprobléma is.

Thinkstock
Thinkstock

Túlzott kopás a cipősarkakon

Ha túl gyorsan kopik a cipőd sarka a talp többi részéhez képest, az azt jelzi, hogy a testsúlyod nagy részét a sarkaidra helyezed járás közben. Ha emellett ráadásul rendszeresen viselsz balerinacipőt vagy egyszerű, betét nélküli, lapos talpú tornacipőt, túl sok terhelés éri a derekadat, amely egy idő után fájni is kezd. A szakértők egyébként sem javasolják a teljesen lapos cipő viselését. Az ideális típus az, amelynek 2-3 centiméteres sarka van, ez segít a talpra nehezedő súlyt annak egészén eloszlatni.
A test továbbá azt üzeni a túlzott sarokkopás és a sarokfájdalom által, hogy tulajdonosa sokat aggódik, és a veséjével is problémái adódhatnak.

Enyhe kopás a sarok külső élein

Végre egy jó hír: ha a cipőd talpán azt látod, hogy a sarokrész külső éle kopott csak enyhe mértékben, akkor megnyugodhatsz. Ez ugyanis a normális járás természetes velejárója, nem ad okot aggodalomra, és azt jelzi, járáskor tökéletesen oszlik el a testsúlyod a talpadon, így aztán gerincpanaszoktól, derékfájdalmaktól sem kell tartanod.

Divatbotrányok: Sokkoló testékszerek (18+)http://www.life.hu/legytrendi/20121213-a-lifehu-divatbotranyok-sorozataban-a-testekszerek.htmlEgy nadrág, amire le kell cserélned a farmerodhttp://www.life.hu/legytrendi/20121211-divattippek-bokavillantos-nadraghoz.htmlÁtalakítunk! Gábor nem bízta a véletlenrehttp://www.life.hu/legytrendi/20121211-atalakitunk-nanasi-pal-fotomuvesz-es-holdampf-linda-az-xfaktor-stylistja.htmlÍgy öltözz az irodai karácsonyi partira!http://www.life.hu/legytrendi/20121207-divat-trend-stilustippek-munkahelyi-karacsonyi-partira.htmlTesti mesék a régmúltból - Botrányos tetoválásokhttp://www.life.hu/legytrendi/20121206-divatbotranyok-botranyos-tetovalasok.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.