izzadás lábszag zokni ellenszer hámsejt lábápolás váltócipő talp cipő láb
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A téli hónapokban, amikor előfordul, hogy egész nap csizmában kell ülnöd a fűtött helyiségben, szinte elkerülhetetlen a lábizzadás. Ha nem teszel ellene, akkor akár a gombásodásnak is szabad utat engedsz.

Nyáron jobban odafigyelünk a lábunk ápolására, hiszen szem előtt van. Míg azonban a szandál nem takarja el az esetleges bőrkeményedéseket, és nem fedi el a szagokat, addig a magasan zárt csizmák és bélelt téli cipők igen. Ezekben azonban a baktériumok és a kórokozók is jobban érzik magukat, így ha nem törődsz kellően a lábaddal télen, akkor ne csodálkozz, ha nem kímélnek a nemkívánatos szagok és a gombák.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Egyszerű megoldás: váltócipő, cserezokni

Ne ülj egész nap a fűtött helyiségben csizmában! Akkor is, ha szigorú a munkahelyed öltözködési etikettje, tarts egy váltócipőt az asztalod alatt, és ha éppen nem kell rohangálnod, a csizmádat cseréld le arra. Ha nem írják elő, milyen cipőt kell hordanod, csak az a kérés, hogy elegáns legyél, akkor egy nem túl magas sarkú, de kényelmes félcipőt tarts bent az irodában, és azonnal cseréld le a zárt, téli lábbelidet, amint beérsz. Ebből észrevétlenül ki is bújhatsz időnként, hogy szellőzhessen a lábad.

Ha izzadásra hajlamos a lábad, a váltócipő mellett nem árt egy plusz harisnyát vagy vékony zoknit is tartanod az íróasztalod fiókjában, amire lecserélheted a reggelit. Érdemes továbbá izzadásgátló spray-vel befújni a lábad, vagy hintőporral beszórni, mielőtt zoknit vagy harisnyát veszel, ezzel is sokat tehetsz az izzadás megelőzése érdekében.

Elhalt hámsejtek a szagok hátterében

A bőrön - beleértve a lábfejet és a talpat is - természetes állapotban is számtalan mikroorganizmus él, melyek tápláléka az izzadság és az elhalt hámsejtek. Ezeknek a mikroorganizmusoknak a mellékterméke az a kellemetlen szag, melyet érezhetsz, ha nem ápolod megfelelően a lábad. (Emellett gombás fertőzés is állhat a szag hátterében, melyet szintén nem szabad elhanyagolni.) Éppen ezért fontos, hogy kényelmes, jól szellőző - lehetőleg bőrből és nem műanyagból, műbőrből készült - cipőt viselj, mely nem nyomja sehol a lábad, és ezáltal nem fokozza a bőrkeményedés képződését sem, valamint hogy télen is fordítsd elegendő figyelmet a rendszeres lábápolásra.

Fürdésnél, zuhanyzásnál mindig dörzsöld át a talpad lábkővel, hogy eltávolítsd az elhalt hámsejteket. Ha bőrkeményedéssel küzdesz, készíts hetente háromszor kamillateát, hígítsd fel langyos vízzel, és abban áztasd a lábad. A főzet megpuhítja a megkeményedett bőrt, melyet könnyebben tudsz majd eltávolítani.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Természetes megoldások az izzadás és a szagok ellen

Ha gyakran izzad a lábad, akkor kezeld természetes módon, gyógynövényekkel. A zsurlóból készült lábfürdő például kitűnő izzadás ellen, miközben felfrissít. Kakukkfüvet is leforrázhatsz, és langyos vízhez keverheted, de a lestyán is segít a lábad felfrissítésében: előbbi tisztító hatással rendelkezik, utóbbi természetes módon illatosít, és csökkenti az izzadást.

A keserűsós-vizes fürdő is nagyon jót tesz a lábakkal, mivel fokozza a vérkeringést, összehúzza a pórusokat, és radíroz is: utóbbihoz tegyél egy kevés vizes sót a tenyeredbe, és azzal dörzsölgesd át a talpad. Ecetes vízzel pedig - egy-két decit két liter vízben elkeverve - a kellemetlen szagot tüntetheted el, csak áztasd benne a lábad 10-20 percig.

Ha felütötte a fejét a gomba
Ha nemcsak kellemetlen szagú a lábad, de ég és viszket is, nagy a valószínűsége a gombás fertőzésnek. A gombásodás ellen tanácsos a gombaölő tulajdonságáról híres teafaolajjal kezelned a cipőd - cseppents bele egy-két cseppet -, és teafaolajos lábfürdőt is vegyél naponta-kétnaponta. (Elég 10 percet áztatnod a lábad benne.) Ha ez nem használ, akkor szerezz be gombaölő készítményt a gyógyszertárban, vagy fordulj bőrgyógyászhoz, a lábgomba ugyanis nem életveszélyes, de igen makacs probléma, amit nem könnyű eltüntetni.


Törődj a cipőddel is!

Télen különösen fontos, hogy ne viseld ugyanazt a cipőt két egymást követő napon. A lábbelinek akkor is kell legalább egy nap, hogy kiszellőzzön és kiszáradjon, ha egyébként nagyon nem szokott beleizzadni a lábad. Hetente egyszer érdemes szódabikarbónából egy kevés vízzel masszát készítened, és ezzel átdörzsölnöd a cipőd belsejét: ne aggódj akkor sem, ha vászon borítja belül, a massza hamar megszárad, ezután a maradék szódabikarbónát egyszerűen kirázhatod belőle.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.