Heti 3 perc intenzív mozgás elég az edzettséghez

anyagcsere edzésprogram intenzív mozgás állóképesség fogyókúra mozgás edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jó hír mindenkinek, aki újévi fogadalomként szívesen elkezdene mozogni. A legújabb kutatás szerint nem kell hetente több órát szenvednünk a konditeremben, vagy a hidegben kocognunk a parkban - állítólag elég heti néhány perces, intenzív edzést végeznünk ahhoz, hogy a több órás hagyományos edzések előnyeit élvezhessük.

A Journal of Clinical Psychology szaklapban megjelent tanulmányukban a Nottinghami, a Birminghami és a Bath-i Egyetem kutatói azt állítják, hogy a mozgásra vonatkozó fogadalmakat általában azért szegjük meg, mert az újévi lelkesedés miatt túl magasra tesszük a lécet. A szakértők vadonatúj edzésprogramja azonban jelentős mértékben leszállítja ezt a mércét. A módszer titka abban rejlik, hogy három rövid, 30 másodperces intenzív "mozgásrohamot" kell végezni, köztük rövid szünetekkel, kevesebb mint öt perc leforgása alatt. A kutatók azt állítják, hogy az előzetes eredmények olyan biztatók, hogy ezek alapján gyakorlatilag újra kell írni a testedzésre vonatkozó egészségügyi szakkönyveket.

Az újszerű edzésprogramot kifejlesztő kutatók tavaly 300 önkéntes segítségével tesztelték a módszert, amely áttörést hozhat az ülő életmódra hajlamos társadalmunkban. Hiába javasolnak ugyanis a hivatalos szervek hetente öt alkalommal 30 perc testmozgást, az emberek 60-70 százaléka főként időhiányra hivatkozva nem teljesíti ezeket az ajánlásokat.

Thinkstock
Thinkstock

A Jamie Timmons biológus vezetésével kifejlesztett High Intensity Impact Training (HIIT) elnevezésű edzésprogramot az elmúlt nyolc évben több száz gyenge állóképességű, középkorú brit és kanadai önkéntesen tesztelték. Az eredmények azt mutatták, hogy a mindössze heti három percet igénybe vevő mozgás ugyanazokkal a jelentős egészségügyi előnyökkel jár, mint amiket a több órás konditermi edzések vagy a hosszú kocogások kiváltanak. A kutatók azonban egyelőre nem tudják pontosan, miért javítják a rövid, intenzív "mozgásrohamok" ilyen nagymértékben az állóképességet, valamint a tüdő, a szív és a vérerek működését.

A fogyás szempontjából is meglepetést hoztak a kísérletek. A hagyományos, órákig tartó edzésprogramok ugyanis gyakran kiábrándítóak, mert az emberek általában még többet esznek, miután a kemény edzés csak megnöveli az étvágyukat. A rövid, intenzív edzés ezzel szemben nem fokozza ilyen mértékben az étvágyunkat, mert kisebb energiaráfordítást igényel, ezért a kísérletek résztvevői nem kívánták annyira az ételt, mint a hagyományos edzésprogramot követők.

Ráadásul az is kiderült, hogy az újfajta edzés a mozgás abbahagyását követően növeli a metabolikus rátát, mivel az izmokat építi, és ez felgyorsítja az anyagcserét. Ez pedig fokozza a zsír és a kalória égetését. A nők részvételével végzett kísérletek azt mutatták, hogy a zsírvesztés jelentősen megnőtt, ha az edzések után teát is fogyasztottak.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.