Más olajokkal és zsírokkal összehasonlítva az olívaolaj kelt leginkább teltségérzetet.


A Bécsi és a Müncheni Egyetem közös kutatása azt vizsgálta, milyen mértékű teltségérzet követi a disznózsír, tejzsír, repce- és olívaolaj fogyasztását. A kutatás résztvevői három hónapon át fogyasztottak normál étrendjük mellett napi 500 gramm, a négy zsír egyikével gazdagított sovány joghurtot. A leginkább telítő hatással az olívaolaj bírt. Hatására a résztvevők vérében megnövekedett a teltségérzést okozó hormon, a szerotonin koncentrációja.

Thinkstock

Az olívaolajat fogyasztó csoport esetében ráadásul a testsúly és a testzsír aránya állandó maradt. Az, hogy étkezés után milyen sokáig tart a teltség érzete, több tényező mellett elsősorban a vércukorszinttől függ. Minél gyorsabban süllyed, tehát minél gyorsabban veszik fel a test sejtjei a cukrot a vérből, annál hamarabb érzi éhesnek magát az ember. A további kutatások során a szakértők két olajaroma-anyagot találtak, amelyek különösen hatásosan késleltetik a sejtek cukorfelvételét. A tudósok szerint az eredmények hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a jövőben hatásosabb zsírcsökkentett ételeket fejlesszenek ki.

Forrás: MTI

Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!Így segít a fogyásban a barna zsírhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130307-az-emberek-szervezeteben-levo-barna-zsirszovet-segit-a-kaloriaegetesben.html Eltorzult egy házaspár teste a rengeteg hamburgertőlhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130228-gyorsettermi-etelek-miatt-hizott-el-egy-par.html A legveszélyesebb fogyókúrás divathttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130305-a-cukorbetegek-halalos-fogyokuraja-az-inzulin-elhagyasa-eletveszelyes.html 25 kiló lógó bőrtől szenved a fogyókúrázó séfhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130226-83-kilot-fogyott-a-brit-sef-de-25-kilo-felesleges.html