Ha a történelem szerelmese vagy, nem kell messzire utaznod ahhoz, hogy némi ízelítőt kapj az ősi civilizációk életéből. A Life.hu most három olyan kihagyhatatlan úti célt ajánl neked, ahol Európa kevésbé ismert kincseire bukkanhatsz.

1. Délosz, az istenek szigete

Délosz a Kikládok-szigetcsoport által alkotott kör közepén helyezkedik el, néhány kilométerre a varázslatos szépségű Mikonosztól. Az aprócska sziget a görög mitológiában Artemisz és Apollón szülőföldje volt, és a legenda szerint Poszeidón varázsolta elő a tengerből, hogy a Héra elől menekülő Létó megszülhesse gyermekeit. Délosz az egyik legnagyobb régészeti lelőhely Európában, ahol egyedülálló kép tárul eléd az ókori Görögország mindennapi életéről. A szigettúrán - távol a civilizációtól - megcsodálhatod az ősi színház romjait, a piacteret (Agora) és a híres Oroszlán-teraszt. A Régészeti Múzeumba is érdemes ellátogatnod, ahol megtekintheted az ásatások gazdag leleteit, köztük az ókori szobrászat ritka kerámiaedényeit és a csodálatos mozaikokat. Szánj időt Apollón szentélyére és Dionüszosz házára, majd kapaszkodj fel a meredek Künthosz-hegyre, ahonnan fantasztikus panoráma nyílik a környező szigetekre.
Bővebb infó: http://mykonos.gr/

Forrás: Thinkstock
Oroszlán-terasz

Tudtad?
1873-ban az athéni francia iskola tárta fel a régi hellenisztikus várost, amely 1990 óta szerepel az UNESCO világörökség listáján.

A Life tippje
Hajók Mikonosztól indulnak minden nap (hétfő kivételével) a szigetre, 15.00-kor indul vissza az utolsó járat. A 4 órás vezetett túrák kb. 45 euróba kerülnek.


2. Köszöntsd a tavaszt az ősi Boyne-völgyben

Északkelet-Írország vadregényes tája és háborítatlan csendje varázslatos lehetőséget nyújt a romantikázásra. Ha vonzanak a történelmi rejtélyek, vágj neki a festői szépségű Boyne-völgynek, ami az egyik legjelentősebb őskori megalitikus hely Európában. A Boyne-folyó bal partján lévő hatalmas területen található a Knowth régészeti komplexum. E lélegzetelállító vidék olyan gyöngyszemeket rejt, mint Monasterboice, Írország egyik legismertebb vallási helyszíne, a kelta nagykirályok koronázási székhelyéül szolgáló Tara-hegy, és az 1173-ban épült impozáns Trim vára, ahol a Rettenthetetlen című film számos jelenetét forgatták. A Boyne-völgy lenyűgöző látnivalói az ún. Loughcrew kőhalmok, melyeket a legenda szerint repülő boszorkányok szórtak szét a tájban.
Bővebb infó: http://www.boynevalleytours.com/

Forrás: www.theboynevalley.com

Life-tipp:
Budapestről menetrendszerinti repülőjáratokkal juthatsz el Írország fővárosába, Dublinba. A Boyne-folyóhoz a buszpályaudvarról indulnak túrák májustól szeptemberig.

3. A mór uralom utolsó fellegvára - Granada

A Sierra Nevada (spanyolul havas hegyláncot jelent) lábánál fekvő gyönyörű város kötelező program, ha Andalúziába látogatsz. A granadai felfedezőtúrán megismerkedhetsz a mórok életével, az iszlám építészettel és bepillantást nyerhetsz a flamenco-kultúra csodálatos világába. Az Albaicín városnegyed festői szépségű sikátorait járva téged is megérint a mitikus középkori hangulat, és ha felkapaszkodsz a San Nicolas kilátóba, gyönyörű panoráma nyílik Granadára. Az iszlám építészet remekműve a Sabika-dombon lévő Alhambra-palotakomplexum. Szánj időt a reneszánsz stílusban épült katedrálisra és a királyi kápolnára is, ami a katolikus uralkodópár, Ferdinánd és Izabella szarkofágjait őrzi. Ha szenvedélytől túlfűtött pillanatokra vágysz, látogass el a hajdan virágzó Sacromonte cigánynegyed barlanglakásaiba, ahonnan a flamenco is származik.
További programlehetőségekről, szállásokról bővebb infó: http://www.granadatur.com/en/

Forrás: Thinkstock
Alhambra-palota

Life-tipp:
Granada étvágygerjesztő fogása a tapas, itt az ideje megkóstolnod.

Kukkants be Kim Catrall kedvenc üzletébe - Top 4 tipp bevásárláshoz Európábanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130319-szorakozas-utazas-program-kukkants-be-kim-catrall-kedvenc-uzletebe.html Fedezd fel az A-listás hírességek kedvenc helyéthttp://www.life.hu/lifeutazas/20130314-szorakozas-utazas-program-fedezd-fel-az-alistas-sztarok-jatszoteret.html 5 csodálatos program Dubrovnikbanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130226-szorakozas-utazas-program-a-sztarok-uj-hotspotja-.html Helsinki, az élhető kultúrvároshttp://www.life.hu/lifeutazas/20130222-szorakozas-utazas-program-helsinki-az-elheto-kulturvaros.html