hummusz csicseriborsó étrend vegetáriánus vega
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tavasz érkezése az étkezésünkben is változatosságot hoz magával. Ilyenkor már nem kívánjuk a nehéz, húsos ételeket, hanem könnyebb harapnivaló után nézünk. A csicseriborsóból készülő hummusz zöld salátákkal és teljes kiőrlésű pitával az egyik legegészségesebb fogások egyike.

A csicseriborsót a görögök és a rómaiak már az ókorban ismerték és előszeretettel fogyasztották. Az egyiptomiak és az arabok a kereszténység elterjedésével ismerték meg és kezdték el termelni. Manapság Indiában termesztik a legnagyobb mennyiségben. Pár éve hazánkban is egyre népszerűbb a csicseriborsóból készült étel, a hummusz. Ennek fontos hozzávalója a szezámkrém (tahini), amit előállíthatsz otthon is, de megvásárolhatod a keleti élelmiszereket kínáló üzletekben. Ha nem szeretnél az elkészítésével bajlódni, keress egy népszerű hummuszbárt, ahol kedvedre válogathatsz a különféle ízesítésű hummuszok közül. Előételként általában mártogatós krémnek használják, salátákkal vagy sült padlizsánnal, paprikával tálalva.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

A csicseriborsó és a hummusz nem csak a vegetáriánusoknak jó választás, bár ők előszeretettel fogyasztják, mert fehérjében gazdag. Húsimádó barátaidat is leveheted a lábukról, ha falafelgolyót készítesz, ami kisütve kis fasírtokra hasonlít, és legalább olyan ízletes, mint a nagymamád által húsból készült változata.

Mire jó a hummusz?

A hummusz amellett, hogy csökkenti a koleszterinszintedet, megakadádolyozza, hogy az étkezések után emelkedjen a vércukorszinted. Magas fehérjetartalma miatt a rendszeresen sportolóknak is nagyon ajánlott a fogyasztása, de a fogyókúrádba is beiktathatod alacsony zsírtartalma és magas rosttartalma miatt. Ráadásul energikusabb leszel tőle, javítja az emésztést és segít a cukorbetegség és a rák megelőzésében.

A Life.hu tippje:

A fogyókúrádba könnyen beillesztheted és a kalóriák bevitelét csökkentheted, ha vaj helyett hummuszt használsz a pirítósodra vagy a teljes kiőrlésű kenyeredre.

Tudtad?

A Szex és New York 2. Dubajban játszódó epizódjában Samantha is hummuszt reggelizett, mert változókorban volt, és azt olvasta, hogy a csicseriborsó tele van ösztrogénnel. Nos, Samantha jól tudta, ugyanis a csicseriborsóban fitoösztrogén található, amelynek hatása hasonló az ösztrogénéhez.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Natúr hummusz:
Használj csicseriborsó-konzervet vagy szárított csicserit. Ha ez utóbbit választod, akkor egy éjszakára áztasd be, tegyél a főzővizébe egy csipet szódabikarbónát és egy óra alatt főzd teljesen puhára. Ezután a megfőtt csicseriborsót villával törd krémesre és keverd össze szezámpürével, olívaolajjal, citromlével, és ízesítsd sóval, borssal, fokhagymával. Tedd hűtőbe pár órára, és utána tálalhatod. Ha szereted a fűszeres ízeket, adhatsz hozzá őrölt borsot, mustárt és római köményt is. Tálalhatod apróra vágott uborkával, répával, hagymával.

Sült paprikás hummusz:
A sütőt melegítsd elő és egy sütőlemezt bélelj ki alufóliával. Két darab kaliforniai paprikát vágj ujjnyi vastag karikákra. Ezután rakd a sütőlemezre vagy lapos tepsibe, és forgasd össze 2 evőkanál szőlőmagolajjal, majd 200 fokon süsd puhára. Várd meg, míg kihűl, majd egy nagy tálba adj hozzá 30 dkg előfőzött puha csicseriborsót, 2-3 ek. tahinit, 1 citrom levét, 1 tk. sót, 2 gerezd fokhagymát, 2 ek olívaolajat, 1/4 tk. cayenne borsot, majd az egészet keverd krémmé. Tálald pirítóssal vagy teljes kiőrlésű pitával.

Falefelgolyó:
300 g csicseriborsót áztass be egy éjszakára, másnap csöpögtesd le és daráld finomra. Adj hozzá 1 db tojást, 1 fej apróra vágott vöröshagymát, 3 gerezd fokhagymát, chilipaprikát (ízlés szerint), 1-2 tk. római köményt, 1-2 tk. koriandert, 2-3 ek. friss petrezselymet, 1/2 tk. sütőport, sót, borsot, 1 ek. vizet, majd jól keverd össze, és 30 percig letakarva pihentesd. Ezután egy evőkanálnyi mennyiséget formálj kis golyókká, nyomkodd ki belőle a nedvességet és olajban süsd aranybarnára.



Mi itt kóstoltuk meg a hummuszt:

Hummus Bár: VII. ker., Wesselényi-Síp utca sarok
Hummus Bár Vegetáriánus: XIII. ker., Hollán Ernő utca
Hummus Bár: V. ker., Kecskeméti utca 1.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.