Akár többhónapos csúszásra is számítania kell annak, aki mostanában igényelt vagy igényel az államkincstártól családtámogatást. Az ügyintézés ugyanis leállt - írja a Napi Gazdaság.

Csúszik a gyes - az államkincstár elektronikus rendszerét ugyanis korszerűbbre cserélik, így most lényegében áll az ügyintézés. A már elbírált támogatások folyósítása nem szünetel, illetve itt késés sincs, de az új ügyek és a benyújtott módosítások már csak április utolsó napjaiban kerülhetnek a rendszerbe, az új program elindítása után.

Thinkstock
Képünk illusztráció

A lap szerint már a régi rendszer leállása előtt sem ment minden zökkenőmentesen. Van olyan ügy, amelyet február, de olyan is, amelyet január óta nem rendeztek. A benn ragadt kérelmeket várhatóan májusra bírálják el, a támogatást egy összegben utalja a kincstár visszamenőleg. Főleg a családi pótlék és a gyes igénylése körül vannak problémák. A családi pótlék 11, a gyes nettó 25 ezer forint havonta. Ennél is nagyobb érvágás, ha egy szülő le akarja mondani a gyest, mert újszülött gyerek után terhességi-gyermekágyi segélyt szeretne igényelni - ez adott esetben a gyes csaknem háromszorosát is elérheti. Az egészségbiztosítási pénztár addig nem fogja azonban ezt folyósítani, amíg a kincstár nem jelzi: a szülők lemondtak a gyesről. Két támogatás ugyanis nem jár egyszerre, ilyenkor alapesetben a gyes jár, és azt külön le kell mondani.

 

Új pasi vette el Shakira eszéthttp://www.life.hu/anyaskodj/20130416-shakira-es-gerard-pique-kisfia-milan-pique-mubarak-szepen-cseperedik.html Óriási pocakja van Ördög Nóránakhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130415-ordog-nora-musorvezeto-szepen-kigombolyodott-mar-a-nyolcadik-honapban-van.html Hogyan barkácsoljunk kerti játékot a gyereknek?http://www.life.hu/anyaskodj/20130404-kerti-barkacsolas-tippek-apukaknak-kerti-jatekot-keszitesehez.html Mikor szoktassuk le a gyereket a cumiról?http://www.life.hu/anyaskodj/20130409-neveles-cumizas-mikor-szoktassuk-le-a-gyereket-a-cumirol.html