egészség kerti sarkantyúka gyógynövények antibiotikum
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Miközben antibiotikus hatását egyre többen ismerik, a kerti sarkantyúka nem veszített vonzerejéből sem: színes, gyönyörű virágai, kerek levelei miatt rengeteg kiskertben ültetik csupán a szépségéért. Azt azonban kevesen tudják, hogy a gyönyörű virágokat akár nyersen meg is ehetjük. Minden héten bemutatunk egy "csodanövényt" - a csalán és a pitypang után ezúttal a kerti sarkantyúka került sorra.

Természetes antibiotikum

A kapucinusvirágként is ismert növény igen sokoldalú: élénk színű virágaival nemcsak a kertet díszíti, de gyógynövényként is sok hasznát vehetjük: illóolajokat, mustárolajat, sok C-vitamint és káliumot tartalmaz, a magjában lévő természetes antibiotikum pedig anélkül pusztítja el a baktériumokat, hogy károsítaná a bélflórát. Maga a növény Peruból került hozzánk, és a gyógyhatása miatt régóta termesztik. Minden föld feletti része ehető: a levele, a szára és a virágai is. Utóbbiak nemcsak remek ehető dekorációként szolgálnak, de sajtokkal, salátákkal együtt igen jó ízűek. A még bimbóban lévő virágokat ecetes-sós lében is elteszik, így az ízük a kapribogyóéra emlékeztet. Ha gyógyhatását is kihasználnád, akkor viszont érdemes nyersen fogyasztani.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Mire használhatod?

Nem véletlenül lett a kerti sarkantyúka Németországban a 2013-as év gyógynövénye: olyan erős jótékony anyagokat tartalmaz, hogy részben helyettesítheti az antibiotikumok szedését, és még a rezisztens baktériumok kialakulásától sem kell tartanunk. Arcüreggyulladás, húgyúti és légúti fertőzések kezelésére is kiváló, a belőle kivont illóolajat pedig sebgyógyításra, gyulladásokra, de még korpás hajra is használhatod. Ráadásul növeli a szervezet ellenálló képességét, étvágygerjesztő, enyhe hashajtó hatású, így akár a fogyókúrádba is beillesztheted.

Így ültesd el!

Igénytelensége miatt kezdő kertészek gondoskodását is meghálálja: magról magától elszaporodik, balkonládákban is tartható, és még a kártevőket is távol tartja a kiskertben. Még nem késő elvetni a magjait: választhatsz alacsony növésű vagy futó változatot is, ahogy szimpla vagy telt virágú növénykéket is: a sárga és a piros szín mellett ma már rózsaszín vagy kétszínű virágúakat is ültethetsz. Az erős növényről pedig már szedheted is az ehető leveleket, virágokat.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Dr. Petrik Marina orvos-természetgyógyász, fitoterapeuta:

"A sarkantyúka igénytelensége miatt nagyon népszerű kerti növény, de gyógyhatását kevesen ismerik. Ahol nem permeteznek, ott nyugodtan termeszthetjük és szedhetjük salátákba, szendvicsekbe, hiszen az illóolajok nyersen fogyasztva érvényesülnek. Ha teát készítünk a növényből, leforrázzuk és 15 perc múlva megisszuk, akkor bár nagyon sokat veszít a hatóanyagaiból, de gyulladásgátló hatása még így is érvényesül - ezért is alkalmazzák sokszor teakeverékekben. Nem tudunk olyan mellékhatásairól, melyek miatt bárkinek is ellenjavallt lenne. Szoptatós anyukák és állapotos nők is fogyaszthatják. Nyersen nagyon jó vas- és C-vitamin-forrás, vérszegénység esetén nyáron rendszeresen ehetjük. Íze a rukkoláéra emlékeztető, kicsit kesernyés, de salátákban, szendvicsekben ez már nem annyira érezhető. A sarkantyúka erős gomba- és baktériumölő hatását Oroszországban tinktúrákban használják, amit itthon is könnyen elkészíthetünk: egy a tízhez arányban kell kevernünk, tehát ha a nyers növényből búzafűléprés vagy húsdaráló segítségével kipréseljük az illóolajokat, abból egy milliliternyihez kilenc milliliternyi jó minőségű pálinkát vagy 70%-os alkoholt kell kevernünk. Majd ezt a tinktúrát egy sötét üvegben a hűtőszekrényben tároljuk. Egy-két évig biztosan eláll, bármikor elővehetjük, baktériumfertőzés esetén naponta háromszor tíz cseppet keverjünk belőle egy pohárnyi vízhez."

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyokúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.