Olvasónk Nagy Amarillához, a Life.hu gyógytornász, aerobikoktató szakértőjéhez fordult. Kérdései az edzések előtti és utáni nyújtásokkal kapcsolatosak. Te elegendő figyelmet szentelsz a nyújtásnak?

"Szia Amarilla!

Sokat olvasok mostanában arról, hogy aki rendszeresen edz, annak nyújtania kéne. Én heti három alkalommal futok, de a nyújtást nem veszem túl komolyan. Szerinted mennyit kéne nyújtanom? Illetve kérlek, áruld el, hogy ennek pontosan mi is a jelentősége a fittség szempontjából.

Várom a válaszodat.

Üdv
Kata, 31"

Forrás: Thinkstock

Kedves Kata!

A nyújtás nagyon fontos minden edzés alkalmával. Futás esetén még inkább, hiszen ilyenkor erőteljesen dolgoznak a láb izmai, illetve az alsó háti szakasz mélyizomcsoportja.

Ha rendszeresen nyújtunk, elkerüljük a sérüléseket és hozzájárulunk az edzés utáni megfelelő regenerációhoz. Futás esetén fontos a vádli (hátulsó lábszárizom), a térdhajlítók és az ezzel ellentétes combfeszítő izmok megnyútása is. Nem utolsósorban pedig a csípőhorpasz nyújtása, amely egy zsugorodásra hajlamos izom. Ez a mai ülő életmódnál még inkább fontos. (Ha olvasnál arról, hogyan mozoghatsz az irodában, anélkül, hogy zavarnád a kollégáidat, kattints ide.)

A nyújtást mindig ellazult helyzetben végezzük, körülbelül tizenöt másodpercig megtartva egy pozíciót. A fokozatosság elvének megfelelően kerüljük a rugózást, mert ezzel csak az izmok újbóli feszülését érjük el.

Amarilla


Tedd fel kérdéseidet a szakerto@life.hu címen! Kérdéseddel együtt azt is írd meg, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni. Ezt követően hamarosan megjelenik a cikk, amely segítséget nyújthat számodra.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon  is!


Forrás: [origo]Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Cikkek, információk, nyereményjátékok, szavazások, horoszkópok és galériák. Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is, ha nem akarsz lemaradni semmiről!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS A LIFE.HU OLDAL!

"Minden kifolyik belőlem" - Olvasói ondógondok (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20130314-sperma-problemak-terhesseg-es-az-ondo-ize-gyori-szilvia-szakerto.html Zsírátültetés - Így kerülhet a térded az arcodbahttp://www.life.hu/szepulj/20130314-sajat-zsir-feltoltesevel-vegzett-plasztikai-beavatkozasok-dr-molnar-miklos-szakerto.html Arccsipkedéssel a plasztika ellen? - a szakértő válaszolhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130314-arccsipkaedes-es-arcterapia-ami-valojaban-haszontalan-dr-kaszab-csilla-szakerto.html Lopd el Charlize Theron Oscar-díjas sminkjét!http://www.life.hu/szepulj/20130314-charlize-theron-oscargalas-tavaszi-sminktippje-ude-konnyed-legies-gaspar-viki.html A bálnaformám miatt nem szexel velem?http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20130313-szex-a-terhesseg-hetedik-honapjaban-terhesszex-gyori-szilvia-szakerto-valaszol.html Így védd magad a gonosz elektronoktólhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130312-elektroszmog-elektromos-keszulekek-korulottunk-benke-rita-szakerto-valaszol.html Így lesz magabiztos a mosolyodhttp://www.life.hu/szepulj/20130308-dr-budai-zsolt-szakerto-tanacsaival-garantalt-a-magabiztos-szebb-mosoly.html