Montenegró leves egészséges életmód étkezés Szlovénia zöldség Bulgária
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha külföldre visz az utad a nyaralás alatt, akkor nemcsak a helyi nevezetességeket, de a fantasztikus, más ízvilágú ételeket is érdemes megismerned. Cikkünkből megtudhatod, milyen autentikus finomságokat kóstolj meg, ha a környéken nyaralsz idén nyáron.

Erdélyi zöldségkrém

Erdélyről a legtöbb embernek a puliszka jut először az eszébe, pedig meglepően sokfajta helyi specialitással találkozhatunk: a tartalmas fatálas fogások, a helyben sült parasztkenyér, a csicsókaleves, vagy a friss zöldfűszerekkel ízesített ételek csak ízelítőt nyújtanak Erdély gazdag ízvilágából. Szintén helyi specialitás az eredetileg Örményországból eredeztetett népszerű zöldségkrém, a zakuszka. A padlizsánból és paprikából készített ízletes krém nemcsak kenyérre kenve vagy tésztaételekhez isteni, egyes helyeken gombóccá gyúrva is fogyasztják, de ételízesítőnek sem utolsó.

Forrás: www.martyhobby.blogspot.hu
Forrás: www.martyhobby.blogspot.hu

Zakuszka

Így készítsd el:

Ahhoz, hogy tíz-tizenkét három deciliteres üveg zakuszkát kapj, gyűrkőzz neki 5 kilogramm padlizsán megtisztításának és megsütésének - a zöldség egyébként babbal, tökkel vagy gombával is helyettesíthető. Ezek után 2 kg vöröshagymát tisztíts meg és darálj le 5 kg pritaminpaprikával, majd tedd fel fél liter olajra, és dinszteld meg. Ezek után a padlizsánt, a darált zöldségeket, egy liter paradicsomlevet és jó pár babérlevelet egy nagy lábosba tegyél fel főni, ízesítsd sóval-borssal, majd kevergetve hagyd rotyogni egy órán át. Az üvegekbe még forrón töltsd, majd a lekvárhoz hasonlóan
száraz dunsztban hagyd kihűlni.

Mit kóstolj meg Horvátországban?

Dalmácia belátható közelségű tengerpartja sokakat vonz, de a fürdőzés után a helyi finomságokat is érdemes kipróbálni: a grillezett halak, rákok, a horvát sonka, a pagi juhsajt, a csevapcsicsa, a tartalmas édességek vagy a fagylalt csak néhány azok közül, melyeket vétek kihagynod. Ahogyan a horvát hallevest, a brodet-t is, melyet leggyakrabban puliszkával és fokhagymás mángolddal tálalnak.

Így készítsd el:

Három fej vöröshagymát dinsztelj meg egy kevés olívaolajon, melyre egy kilónyi tengeri halat darabolj. Jöhet hozzá három gerezd fokhagyma, majd némi kevergetés után két teáskanál ecet, három héjától megfosztott, feldarabolt paradicsom, petrezselyem, só, bors, esetleg citrom és annyi víz vagy fehérbor, ami a halas keveréket bőven ellepi. Egy órát főzd fedő nélkül, majd készíts hozzá keményre főzött, formába öntött puliszkát.

Montenegró finomságai

A halak, a változatosan elkészített tenger gyümölcsei és a friss zöldségek mellett mindenképpen próbáld ki a különleges szárított kecskehúsos kelkáposztát, a raštant, az csevapot, mely roston sült darált húsból készül, vagy a pljeskavicát, mely a csevaphoz hasonló húsétel. Ha könnyedebb fogásokra vágysz, válaszd a kiadós zöldséglevesüket, a csorbát, vagy a sopszkasalátát, melyet saját konyhádban is könnyen elkészíthetsz.

Forrás: www.martyhobby.blogspot.hu
Forrás: www.martyhobby.blogspot.hu

Csorba

Így készítsd el:

A sopszkasalátához elengedhetetlen egy fej vöröshagyma, fél kiló paradicsom és tizenöt deka juhtúró vagy ordasajt, valamint egy csípős paprika, egy uborka és fél deciliter olívaolaj. A zöldségeket vágd kockára, picit sózd meg, öntsd rájuk az olajat, és morzsold rá a túrót - a tetejére jöhet a csípős paprika felkarikázva.

Montenegró: A fekete hegyek országa



Bulgária és a jeges leves

Egyik nemzeti eledelük a bob chorba, mely egyfajta paradicsomos-hagymás bableves, természetesen autentikus fűszerezéssel. Az édességeik közt ott a hazánkban is ismert baklava és a tradicionális bolgár csokitorta, a garash. Speciális hideg, jéggel felszolgált levesük a tarator, mely joghurtból és uborkából készül kaporral, dióval, olajjal és vízzel.

Így készítsd el:

Egy nagyobb kígyóuborkához fél liter joghurtra lesz szükséged, ugyanennyi vízre és sok zúzott fokhagymára. A kockára vágott zöldségre öntsd rá a joghurtot és a vizet, a fokhagymát, szórd rá az apróra vágott kaprot, diót, sózd-borsozd, add hozzá az olajat, és tedd a hűtőbe. Jégkockát és apróra vágott kemény tojást is tehetsz hozzá tálaláskor.

Szlovén gombaleves

A szlovén konyhát igencsak befolyásolták a környező országok ízei, így jellegzetes ételei közé tartozik például a bécsi szelet, a klobasa, azaz kolbász, a njoki nevű krumpligombóc és a zavitek nevű rétes is. Mivel az ország felét erdő borítja, rengeteg finom vadétel közül válogathatsz, míg a tengerparton inkább a halételek jellemzőbbek. Krumplis gombalevesük is nagyon ízletes, így érdemes otthon is megpróbálkozni vele.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Így készítsd el:

Fél kiló erdei gombát és egy vöröshagymát tisztíts meg, és vágj fel, majd dobd egy fazékba három evőkanál olívaolajra. Ha megpirult, adj hozzá apróra vágott petrezselymet, fél kiló kockára vágott krumplit és három felszeletelt paradicsomot, majd adj hozzá húslevesalapot, és ha minden puhára főtt, habard be lisztes tejföllel.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyokúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.