Tüntesd el a háthurkát! Így csináld

hát Nagy Amarilla mozgás gerinc edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Téged is zavar, amikor a hátadon bevág a melltartó, és a kivágott nyári ruhából előbukkan a "hátzsír"? Ráadásul a sok ülőmunka tönkreteszi a gerincet, és rossz tartást eredményez. Nagy Amarilla aerobikedző és gerinctréner segítségével mutatunk most néhány gyakorlatot, melyeket otthon végezve megőrizheted a gerinced épségét, és bátran felvehetsz hátul mélyen kivágott felsőket is.

Melegíts be!

Mint minden más izomcsoport edzésénél, ezúttal sem maradhat ki a kötelező bemelegítés. Kezdésként végezz fejkörzéseket, fejbiccentéseket, karkörzéseket és csípőkörzéseket. Hajts végre néhány gerincgördülést - ezt a cikk végén mutatjuk meg. A nyújtózkodás se maradjon ki - a gyakorlat távolítja a csigolyákat. Emeld a két kart a fül mellett, és próbáld elárni a plafont. A gerincedzés előtt fontos, hogy alaposan átmozgasd az egész testet, legfőképp a gerincet, így nem árt, ha 5-6 percet szánsz a ráhangolódásra. Indulhat az edzés!

1. Dolgoztasd meg a széles hátizmokat!

Kezdj egy egyszerű, mégis nagyon hatékony gyakorlattal. Szorítsd a labdát az alhassal a comb felső részéhez, és engedd rá magad annyira, hogy derékszögben legyen a test. Nyújtsd ki a karokat a fül mellett, majd lassan húzd le őket derékszögbe. Végezd el 3x20 alkalommal.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Erre figyelj!

A gyakorlat a széles hátizmokat dolgoztatja meg. A fenekedet billentsd be magad alá, és ügyelj arra, hogy a fej és a törzs egy vonalban legyenek.

2. Emeld a labdát!

A középső háti szakasz izmait, a lapockazáró izmokat dolgoztatja meg a következő gyakorlat. Ennek az izomnak az erősítése azért fontos, mert ezáltal nem lesz púpos, görbe a hát és rossz a testtartás. Állj vállszélességű terpeszbe, hajlítsd be a térdeket, majd támaszkodj meg a bal karoddal a bal combon. Húzd be a hasadat, a popsit billentsd magad alá, és emeld ki vállmagasságba a labdát, majd lassan engedd vissza. Emelésnél figyelj arra, hogy az egyik oldali lapockát préseld oda a gerincívhez. Oldalanként végezz el 20 emelést - ismételd meg 3 sorozatban.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Erre figyelj!

A gyakorlat a támasztás miatt óvja a hát izmait, de közben szépen formálja is az izmokat. Ha irodai munkát végzel, mindenképp iktasd be az edzéstervedbe.

3. Edzés hátra, popsira

A következő gyakorlat jó néhány izomra nagyon hatékony, ráadásul remekül fejleszti a koordinációs képességet. Helyezkedj el négykézláb, nyújtsd ki a jobb karodat a füled mellett, közben emeld a talajjal párhuzamosan a bal lábat. Figyelj, hogy a nyújtott kar és a láb is párhuzamos legyen a talajjal, lassan emeld meg öt centit a kart és a lábat, majd engedd vissza. Oldalanként végezz el lassan 20 emelést.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Erre figyelj!

A gyakorlat a hátizmok mellett a nagyfarizmot, a térdhajlító izmokat és az alsó háti szakaszt is dolgoztatja. Ismét figyelj arra, hogy a fejed nem lóg, a hasad végig be van húzva, és a fenekedet enyhén billentsd magad alá.

4. Irány a talaj!

Tegyél a talajra egy aerobikórán használt matracot, ha ilyened nincs otthon, akkor egy pléd is megteszi. Helyezkedj el hasonfekvésben, a kezeket tedd a tarkóra. Lassan emeld meg a felsőtestedet, 1-2 másodpercig tartsd ki, majd engedd vissza a talajra. Ha nehezíteni akarsz, akkor tartsd meg magad a talaj fölött. Végezz el 30 emelést.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Nehezítheted úgy is a gyakorlatot, ha a törzsed megemelése után kinyújtod a kart, majd visszateszed tarkóra, és leengeded. Ismételd meg 20x a gyakorlatot.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Erre figyelj!

Ne siesd el a dolgot: szépen, lassan dolgozz, hogy lendület helyett a mélyizmokat használd. Próbáld minél jobban hátrahúzni a könyököket, hogy zárva legyenek a lapockák. A gyakorlat erősíti a hát izmait, és javítja a tartást.

5. Tedd rendbe a hát alsó szakaszát!

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Amikor összerakod az edzéstervedet, ügyelj arra, hogy ne csak a hátizom felső szakaszára fordíts gondot. "Markold meg" a fenekedet, közelítsd egymás felé a könyököket, és emeld ki magad néhány centit, majd lassan engedd vissza a testedet a talajra. Végezz el 30 emelést.

Erre figyelj!

Figyelj arra, hogy a gyakorlat végzése közben végig lefelé nézz, ne bólogasson a fejed, a könyököket pedig próbáld egymás felé közelíteni.

+1: Nyújtsd meg magad!

A hátizmok nyújtása az edzés után nem maradhat el. Helyezkedj el négykézláb, majd végezz el egy domborítást, és kapaszkodj bele a combod hátsó részébe. Domboríts, amennyire tudsz, és tartsd ki 1-2 percig a pózt.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

A gerincgördülés is remek nyújtó gyakorlat. Zárt állásból kezdj el szépen, lassan gördülni a talaj felé, ha tudod, érintsd meg a talajt, a fejedet is lógasd. Majd magad mögött kulcsold át a karokat, és pihenj így egy-két percig.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyókúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Formás combok hetek alatt - Így csináld!http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130719-szuper-gyakorlatok-melyektol-karcsu-es-formas-lesz-a-comb-nagy.htmlDarázsderékra vágysz? Íme a legjobb gyakorlatokhttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130704-karcsu-derekra-hasznos-gyakorlatok-nagy-amarilla-aerobikedzo-segitsegevel.htmlIzmos, szálkás karok? Nem lehetetlen!http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130619-otthon-is-vegezheto-karizom-gyakorlatok-es-nyujtas-nagy-amarilla-aerobikedzo.htmlSzuper gyakorlatok a feszes, kerek popsiérthttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130605-szuper-gyakorlatok-a-feszes-kerek-popsiert-nagy-amarilla-fitneszedzo-segitsegevel.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.