A szív- és érrendszeri betegségek minden civilizált társadalomban magasan vezető haláloknak számítanak. A mozgáshiány, az egészségtelen étkezés és túlsúly szerepe kétségbe vonhatatlan, de mi az, ami a fizikai tényezőkön túl a szív megbetegedéséhez vezethet?

Munkahelyet kellene váltanom, mielőtt végleg tönkremegyek

A tartós feszült állapotok megviselik a teste-lelket, így történt ez Robival is, aki még kórházba is került szívpanaszai miatt: "Tavaly kezdődött egy feszültebb időszak a munkahelyemen a főnökváltás miatt. Folyamatosan aggódtam, kirúgnak-e, ha igen, mi lesz a családommal, miközben igyekeztem többet dolgozni, hogy megfeleljek az elvárásoknak. Eleinte az éjszakai alvásom lett nyugtalanabb, aztán már enni sem nagyon tudtam napközben, csak otthon, mikor nyolc körül hazaértem. A gyerekek alig láttak, a feleségem aggódott, nekem pedig időnként elkezdett szorítani a mellkasom. Éjszakára már altatót kellett bevennem, hogy aludni tudjak, napközben pedig a szívem rendetlenkedései miatt szedtem egy enyhe nyugtatót - nem sokat ért. A feleségem elégelte meg a dolgot egy idő után, és elcipelt egy kardiológus ismerősünkhöz, aki befektetett két napra a kórházba. Kiderült, hogy kutya baja a szívemnek, le kéne adnom 10 kilót, és megnyugodni, máris megszűnnének a panaszaim. Átgondoltam a dolgokat, ma már néha tekerek a szobabiciklin, igyekszem kevesebbet dolgozni, többet otthon lenni, pihenni. Nagyon örülnék, ha végre vége lenne ennek a munkahelyi zűrzavarnak, már azon is gondolkodom, hogy inkább keresek egy másik, nyugisabb állást, mielőtt teljesen tönkremegyek."

Forrás: Thinkstock

A stressz és a szív kapcsolata

Ha feszültek vagyunk, az azonnal megjelenik a testünkön is: szívünk szaporábban ver, izzadunk, a gyomrunk összeszűkül, az emésztésünk is megkavarodik, sokaknál jelentkezik migrén vagy különböző szívpanaszok. Minél tovább tart a stresszes állapot, a tünetek annál inkább fokozódnak, akár krónikussá is válhatnak. A szorult helyzetet a szív- és érrendszer sínyli meg leginkább, a szívfrekvencia fokozódása miatt kialakulhat magas vérnyomás, szívritmuszavar is előjöhet, az állandósuló nyomás pedig szívrohamot is előidézhet.

Az alkohol nem megoldás

Ha már szív- és érrendszeri tünetek jelentkeznek, a kivizsgálás mellett nagyon fontos az, hogy megfelelő módszert találjunk a stressz levezetésére. Az alkohol és az orvosi ellenőrzés nélkül szedett altatók, nyugtatók többet ártanak, mint amennyit használnak, s hosszú távon további problémákat okozhatnak. A sport, a relaxáció vagy más egészségkímélő megoldás viszont valóban segíthet kezelni és levezetni a feszültséget. Egy-egy krízis után azonban azt is tudni kell, hogy a testnek időre van szüksége a megnyugváshoz is: az életmódváltás, a lassítás csak hetek után érezteti jótékony hatását, az évekig zsarolt szervezet esetén pedig még több időre van szükség.