tartásjavítás hátizom hátfájás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hátfájás sokunk életét megkeseríti, ám nem kell rögtön valami súlyos betegségre gyanakodni. Lehet, hogy elég, ha változtatsz néhány rossz szokáson, és máris örökre elfelejtheted ezt a kellemetlenséget. 

1. Cseréld le a matracodat!

Az egyik leggyakoribb ok az lehet, hogy egyszerűen nem a megfelelő matracon alszol. Egy jó matrac élettartama nagyjából 8-10 év, így ha egy ennél régebbi darabon fekszel éjszakánként, ne csodálkozz, ha úgy ébredsz reggelente, mint akin átment egy úthenger. Ne sajnáld a pénzt, és cseréld ki a régi ágybetétedet egy újra, amely se nem túl puha, se nem túl kemény, mert ezáltal a gerinc megfelelő támasztásban részesül alvás közben.

Forrás: Thinkstock

2. Óvatosan a cipekedéssel!

A hátfájás hátterében a sok cipekedés is állhat. Ha rendszeresen viszel haza a boltból nehéz szatyrokat, vagy egyszerűen csak tele van felesleges holmikkal a retikülöd vagy az aktatáskád, ráadásul mindig ugyanabban a kezedben viszed ezeket, a tested kiegyensúlyozatlanná válik, és ez a gerincre is rossz hatással lesz. Törekedj arra, hogy testsúlyod tíz százalékánál nehezebb holmit ne vigyél magaddal rendszeresen.

3. A cipő is számít

Az sem mindegy, milyen cipőt hordasz, a hátfájás hátterében ugyanis a túl magas vagy a túl lapos sarok is állhat. Az olyan szandálok sem jók, melyeket semmi nem tart a bokán, vagyis a láb szabadon mozoghat benne jobbra-balra. Mindenkinek érdemes kitapasztalnia, mi számára az ideális sarokméret, és hétköznapokon kizárólag ilyen lábbeliket viseljen.

4. Lelki okok

A fizikai okok mellett bizony lelki oka is lehet a fájó hátnak. Ha ugyanis túl sok haragot melengetsz a szívedben, netán neheztelsz valakire, akkor ez az érzelmi állapot az ízületekre is kihathat. Kutatások kimutatták, hogy akik a hétköznapokban is gyakorolják a megbocsátás erényét, azok nemcsak kevésbé lesznek depressziósak, de kevesebb fizikai fájdalmat is fognak megélni.

5. Az ülőmunka is hibás

Az ülőmunka sem használ a hát egészségének, mivel az emberek többsége nem a megfelelő testtartásban ül az íróasztalnál. Ráadásul ülés közben 50 százalékkal nagyobb nyomás nehezedik a gerincre, mint álláskor. Ha irodában dolgozol, a hátadat igyekezz minél többször kicsit hátradönteni, végezz nap közben nyújtózásokat Arra is figyelj oda, hogy miközben a számítógépen dolgozol, a fejedet egyenesen tartsd, ne pedig lehajtva.

Forrás: Thinkstock

6. Kerüld a stresszt!

A hátfájás elkerülése érdekében igyekezz a stresszes helyzeteket is megúszni, hiszen aki feszült, annak az izmai is megfeszülnek. Ilyen esetben a legjobb, amit tehetsz, ha veszel egy forró fürdőt, emellett pedig megfelelő háterősítő tornával is sokat javíthatsz az állapotodon.

7. Ügyelj az étkezésre!

Utolsóként fontos megemlíteni, hogy a magas kalóriatartalmú és tápanyagban szegény ételek hízáshoz vezetnek, a megnövekedett súly pedig nagyobb terhet ró a gerincre, ami szintén hátfájást okoz. Ráadásul a túlsúlyos embereknél a csontritkulás veszélyének mértéke is megnő. Jó hír azonban, hogy már testsúlyunk 5-10 százalékos csökkentésével is jelentős javulást érhetünk el a gerincünk állapotában.

Tippünk: Erősítsd a hátizmokat testmozgással!

Korábban már bemutattunk néhány szuper gyakorlatot, amik erősítik a hát izmait, és eltüntetik a hájhurkákat. Próbáld ki az Ez zsír! aerobikoktatója, Nagy Amarilla hatásos háterősítő módszereit ide kattintva. De rendszeres jógázással is nagyon sokat tehetsz a tartásod javításáért. Jógaiskolánkban a JógaKlikkel korábban már bemutattuk azt a gyakorlatot, ami nemcsak nyújtja, de erősíti is a hát izmait - kattints ide, és jógázz velünk te is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.